Reprezentanţii Ministerului Muncii au iniţiat un proiect legislativ care să modifice şi să completeze actele normative referitoare la beneficiile de asistenţă socială, cele mai multe schimbări fiind în domeniul aplicării sancţiunilor.

Motivele acestei iniţiative sunt că actualele sancţiuni nu sunt unitare nici în ceea ce priveşte contravenienţii (persoanele fizice sau instituţiile sancţionate), nici privitoare la cuantumurile amenzii, modul de achitare, persoanele care stabilesc şi aplică sancţiunile, astfel că se creează dificultăţi inspectorilor sociali, în desfăşurarea actului de control.

“Prin introducerea acestor modificări se crează un sistem unitar de sancţiuni pentru beneficiile de asistenţă socială care va duce la responsabilizarea instituţiilor, persoanelor care stabilesc şi acordă beneficiile de asistenţă socială, precum şi a beneficiarilor. Sistemul unitar de sancţiuni va descuraja fraudarea sistemului şi focalizarea resurselor către persoanele afectate de sărăcie şi a celor aflate în situaţie de vulnerabilitate.“

De exemplu, până acum, primarii puteau fi sancţionaţi pentru stabilirea, acordarea sau plata nelegală a beneficiilor, dar alte persoane sau instituţii implicate în acest proces, nu. Sau un alt exemplu dat în expunerea de motive a proiectului este acela că primarii pot sancţiona atât titularii de beneficii de asistenţă socială, cât şi personalul cu atribuţii de asistenţă socială, “fapt ce diminuează puterile de control ale inspectorilor sociali”.

Modificările se referă la: Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii şi Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here