Dacă angajatul are dreptul la demisie, pentru angajator s-a creat o protecție prin preaviz, perioadă ce îi oferă acestuia șansa de a recruta o nouă persoană pentru postul rămas vacant și de a asigura buna preluare a responsabilităților. Totodată, preavizul este util și angajatului pentru a cauta un nou loc de muncă.
Termenul preavizului este stabilit de ambele părți și prevăzut în contractul individual de muncă sau, după caz, în cel colectiv și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare, conform articolului 81, alineatul 4, din Codul muncii.
Termenul preavizului se schimbă în cazul salariaților care ocupă funcții de conducere, respectiv de la un minimum de 30 de zile lucrătoare la un maximum de 45 de zile lucrătoare. În cazul angajaților aflați încă în perioada de probă, contractul de muncă individual se poate încheia fără un termen de preaviz.
În cazul în care în timpul preavizului contractul de muncă este suspendat prin apariția unui concediu medical, și termenul preavizului se va suspenda, mai exact se va prelungi cu durata concediului medical.
Odată cu terminarea perioadei de preaviz sau, după caz, la data renunțării parțiale sau totale de către angajator la preaviz, va înceta și contractul de muncă.
Ce se întâmplă dacă preavizul nu este respectat?
Contractul de muncă individual își produce toate efectele pe tot parcursul desfășurării preavizului, obligațiile angajatorului, cât și ale angajatului vor rămâne aceleași, prevăzute în contract. Astfel, angajatul trebuie să se prezinte la locul de muncă și să își îndeplinească sarcinile în mod obișnuit.
Dacă acest lucru nu este respectat, angajatorul are dreptul de a sancționa angajatul în cauză, prin:
- pontarea salariatului cu absențe nemotivate, ceea ce poate conduce la desfacerea disciplinară a contractului de muncă individual;
- atragerea răspunderii angajatului prin deschiderea unui proces în cazul în care, prin nerespectarea preavizului, acesta a adus daune materiale sau a afectat activitatea angajatorului.
În cazul concedierii, când angajatorul nu își respectă obligațiile în perioada de preaviz (spre exemplu, nu plătește angajatul pentru zilele de preaviz), angajatul nu mai este ținut de îndeplinirea obligațiilor proprii.
Când se poate demisiona fără preaviz?
Există și posibilitatea de a demisiona fără perioadă de preaviz și fără negocierea renunțării totale sau parțiale a termenului de preaviz în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul de muncă, dintre care exemplificăm:
- nu plătește salariul;
- nu creează condiții pentru îndeplinirea sarcinilor;
- încalcă orice ce alt drept al angajatului.
De asemenea, angajatul poate cere despăgubiri dacă angajatorul nu a respectat deloc perioada de preaviz sau a fost acordată o perioadă mai mică decât cea prevăzută în contractul individual de muncă sau în cel colectiv.
Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
Articolul de fata cu greu se poate incadra la sectiunea beletristica.
Draga autorule, „În cazul concedierii, când angajatorul nu își respectă obligațiile în perioada de preaviz (spre exemplu, nu plătește angajatul pentru zilele de preaviz)” sanctiunea este nulitatea deciziei de concediere, intrucat, neplata zilelor de preaviz echivaleaza cu neacordarea acestora.
Draga autorule,
nici nu te-ai documentat, nici nu ai legatura cu practica.
Pacat!
BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE AM LUCRAT LA O FIRMA DE PAZA CU CONTRACT DE MUNCA AM LUCRAT DECAT 24 DE ORE SI A DOUA ZI NU AM MAI VRUT SA MERG LA EI FINDCA ERA GREU LEAM SPUS SA IMI DEA SI MIE O COPIE DUPA CONTRACTUL DE MUNCA PE LOC NU A VRUT MIA SPUS CA DUPA CE MA INREGISTREAZA IMI DA O COPIE DUPA CONTRACT ASTA DAND DOVADA DE SUSPICIUNE VA ROG FRUMOS PUTETI SA IMI SPUNETI SI MIE CE SE POATE INTAMPLA EU FINDCA AM LUCRAT DECAT 24 DE ORE AM FOST IN PERIOADA DE PROBA CRED CA ASTA NU AM DE UNDE SA STIU EU VREAM SA CITESC SI CONTRACTUL DAR MA GRABIT SI MIA SPUS CA SE GRABESTE SI MIA SPUS SA SEMNEZ CONTRACTUL NORMAL TREBUIA SA IMI DEA PE LOC SI MIE O COPIE DUPA CONTRACT PUTETI SA IMI SPUNETI CE SE POATE INTAMPLA?
Buna ziua am si eu o antrebare ….doru meu lucreaza ca manipulant marfa si lucreaza numai afara ….asi respecta contractul merge regulat la servici fie ploaie fie zăpadă ….numai daca sunt drumurile an chise an caz de viscole nu poate merge la servici o zi pt ca e distanță de 60 de km antre servici si casa…..si e normal ca angajatorul sai ameninte mereu cal da afara dupa ce ore suplimentare nui plăteste nici măcar la salariu nui compeseaza zile de concediu daca i ai de 7 zile pe an …..A avut o problema de sanatate la plămâni si a stat o zi an spital ca la sunat si ea zis sa duca la munca ca daca nu cauta anlicuitor ….ceia ce ancontract scrie ca are dreptul la as fel de zile an caz de spitalizare sau an alte conditi
Draga mea Florentina, tu ai auzit in scoala de semne de punctuatie, cratima…etc si mai ales cand se folosesc acestea? Daca nu, ti-o spun din prietenie: repeta clasele 5 – 8 ca o sa-ti foloseasca!