Un deputat PSD a propus ca SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă să poată beneficia de acelaşi statut ca demnitarii şi ca magistraţii. Inițiatorul spune că prin amendamentele pe care le-a depus „va fi un pic mai bine pentru toţi salvatorii din sistemul de urgenţă. Munca lor merită măcar acelaşi statut.” Toţi cei de la SMURD, SAJ, UPU, ATI vor putea beneficia, la cerere, de reducerea vârstei standard de pensionare la 55 de ani, fără penalizare

Mai exact, prin amendamentele mele la Pl-x 355/2016, toţi cei care efectuează activităţi medicale în condiţii grele şi extrem de dificile în cadrul SMURD, Salvare, Unităţile şi Comportimentele de Primiri Urgenţe precum şi cel din secţiile şi compartimentele de terapie intensivă vor putea beneficia, la cerere, de pensie de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, urmatoarele condiţii:

  1. au vârsta minimă de 55 de ani;
  2. au o vechime de cel puţin 20 de ani în activitatea medicală
Tot personalul ce desfăşoară activitităţi medicale din sistemul de urgenţă poate fi menţinut în serviciu până la împlinirea vârstei standard de pensionare, la cerere, dacă starea de sănătate fizică şi psihică, evaluată şi certificată anual de medicul de medicina muncii, permite rezolvarea în foarte bune condiţii a tutor atribuţiilor.

Conform acestui proiect normativ pensia de serviciu reprezintă 80% din valoarea salariului de baza brut cu sporurile legale şi din vechimea în muncă, anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare şi se actualizează cu majorările salariale.

Argumentele pentru acest demers legislativ:

  1. Activitatea medicală din aceste domenii are acelaşi specific.
  2. E vorba de muncă grea, suprasolicitare,stres, riscuri similare.
  3. Acest tip de muncă dificilă e recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activităţi ce deservesc urgenţe.
  4. Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgenţă pentru a nu crea discriminări.
  5. Vărsta de 55 de ani e pentru a realiza acelaşi statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă precum radiologia..
  6. În unele din aceste domenii rata mortalităţii depăşeşte chiar 15-30%. Rata mortalităţii în rândul militarilor trimişi în zonele de conflict din Irak şi Afganistan este de sub 1%.
  7. Uzura fizică şi psihică sunt majore în aceste domenii şi pot crea probleme inclusiv pentru modul de reacţie în rezolvarea cazurilor.
,,Oare cum va sări din SMURD sau cum va alerga la un pacient în UPU cineva de 65 de ani?”, se întreabă parlamentarul.

Proiectul a ajuns în dezbaterea Comisie de Sănătate din Camera Deputaţilor care este și decizională. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here