18 Februarie, 2018

Salariul – reţineri şi neplată. Ce trebuie să ştim dacă ne aflăm în aceste situaţii?

Salariul, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, reprezintă contraprestația muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă. Acesta se plătește în bani, cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul de muncă sau în regulamentul intern al angajatorului.

Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și orice alte adaosuri și legea permite ca plata acestuia să se facă și prin virament bancar. Orice întârziere nejusitificată a plății salariului poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Plata salariului se dovedește prin semnarea statelor de plată și orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plății către salariat. Aceste state de plată împreună cu orice alte documente justificative se păstrează și se arhivează de angajator în aceleași condiții și termeni ca pentru actele contabile, în conformitate cu prevederile legale.

REŢINERILE SALARIALE

Nicio reținere salarială nu poate fi operată decât în cazurile și condițiile prevăzute de lege. În special, reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă și exigibilă și a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

Atunci când sunt mai mulți creditori, se va aplica următoarea ordine:

- Obligațiile de întreținere;
- Contribuțiile și impozitele datorate către stat;
- Daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite;
- Acoperirea altor datorii.

În plus, chiar și în cazul existenței unei hotărâri judecătorești, reținerile din salariu cumulate nu pot depăși în fiecare lună jumătate din salariul net.

NEPLATA SALARIULUI

Sesizarea unui ITM – În cazul neplății salariului, cea mai simplă metodă ar fi sesizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Sesizarea poate fi făcută direct sau în scris și este o operațiune scutită de taxă. Această sesizare trebuie să conțină numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa completă, datele de identificare ale angajatorului însoțite de adresa locurilor în care acesta își desfășoară activitatea. În plus, referirile din sesizare trebuie să conțină ziua, luna și anul, iar informațiile trebuie să fie cât mai concise și solicitările să fie clar precizate.

Atunci când salariatul depune sesizarea, aceasta nu trebuie însoțită de dovezi, întrucât autoritățile vor controla angajatorul și îi vor solicita acestuia toate informațiile și documentele necesare în vederea soluționării cererii salariatului.

Aceste sesizări ar trebui sa fie confidențiale și în timpul controlului nu este dezvăluit motivul către angajator, așa că salariații nu ar trebui să aibă temeri cu privire la eventuale repercusiuni.

Apelarea la o instanță – Pe lângă sesizarea ITM-ului, salariatul mai are la dispoziție și instanța de judecată. Acesta poate depune o cerere de chemare în judecată la instanța competentă (Tribunalul de domiciliu). Salariatul are la dispoziție trei ani de zile de a apela la instanță pentru valorificarea drepturilor salariale restante. Acest termen începe să curgă de la data la care drepturile respective erau datorate. În cazul litigiilor de muncă, nu se plătesc taxe de timbru și nici nu se aplică timbru judiciar.

Atenție! Cererea de chemare în judecată trebuie să îndeplinească toate elementele prevăzute de legislația în vigoare (Codul de procedură civilă).

În cazul apelării la instanță, chiar dacă nu se aplică taxe de timbru sau timbru judiciar, vor exista cheltuieli sub forma onorariului, pentru salariat, în cazul în care acesta apelează la un avocat. Totuși, în cazul în care instanța dă câștig de cauză salariatului, onorariul perceput de avocatul acestuia va fi suportat de partea adversă (angajator).

Medierea – O altă opțiune a salariatului în cazul neplății salariului este apelarea la mediere, procedură bazată pe cooperarea părților și utilizarea de către mediator a unor tehnici specifice bazate pe comunicare și negociere.

Medierea poate fi o soluție în astfel de cazuri atât înainte de apelarea la instanțe, cât și după ce s-au formulat cereri de chemare în judecată.  Astfel, părțile își pot alege singure mediatorul și pot exista mai mulți mediatori.

Atunci când se apelează la mediere după începerea unui proces în instanță, acesta se va suspenda pe perioada medierii, dar suspendarea nu va fi mai mare de trei luni de la încheierea contractului de mediere. Atunci când medierea nu are rezultate, procesul va fi pus pe rol, aceasta fiind scutită de taxa judiciară de timbru.

——(P)——

Lege5 Online
 vă oferă posibilitatea de a căuta orice dosar aflat în instanţă (baza ECRIS). Trebuie doar să introduceţi numărul dosarului sau numele unei părţi implicate în dosar.

Clienţii Lege5 Online
 au posibilitatea de a urmări dosare. Mai exact, puteţi să primiţi notificări pe e-mail atunci când urmează o nouă şedinţă sau când apare o decizie în dosar.

Căutaţi dosare aflate în instanţă AICI.

cau_dos_ins

Aflaţi mai multe despre Lege5 Online de AICI. De asemenea, Lege5 este disponibil şi în variantele Desktop şi Mobile.

Foto articol:
 Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Cătălina Cibotariu

Corporate Lawyer, Trinity Corporate Services Romania. Contact: catalinacibotariu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  paraschiv
  august 5 2014

  As dori sa stiu si eu de ce la spitalul judetean de urgenta calarasi,salariul de incadrare este inca 670,in loc de 900 lei ,cat ar fi trebuit sa fie. Se tot spune ca e pe plan local,dar legea nu e la fel pentru toata tara?

 • Răspunde
  nita
  iulie 21 2015

  Vreau sa stiu unde pot reclama pt ca nu am ancasat bani de o luna jumate.multumesc

 • Răspunde
  elena
  octombrie 20 2015

  Buna ziua,

  Am o intrebare referitoare la plata ultimului salariu de catre fostul angajator.
  Am fost angajata a companiei X (Institutie financiara) unde am avut un cont bancar deschis in care mi se vira si salariul. In momentul in care am plecat am inchis contul bancar respectiv. Momentan am un alt cont bancar la o alta institutie financiara. Zilele trecute am observat ca mi-a fost platit ultimul salariu in noul meu cont bancar (despre care fostul angajator nu avea informatii). In aceasta situatie mi-au fost violate datele cu caracter pesonal. Care sunt pasii de urmat in astfel de cazuri?

  Multumesc!

 • Răspunde
  Alexandru
  noiembrie 2 2015

  Am fost dat afara de la locul de munca pe baza ca “furam” nu exista nici o dovada clara a acestui lucru! decat o inscenare a directorului de magazin! M-a pus sa semnez niste hartii nu mi-a spus ce sunt acele hartii tipaa intru-na erauclienti in magazin haos mare am semnat acele hartii . Directorul spunand ca acele hartii sunt demisia dar nu cred acest lucru, eu cred ca cu acele hartii imi opreste salariul pentru asa zisa “furaciune”. Ce pot face in acest caz?

  • Răspunde
   Num-ele M-eu
   decembrie 19 2016

   esti prea prost sa-ti raspund

 • Răspunde
  ianuarie 12 2016

  Bună ziua Doamnă va rog ajutatima lucrez la o parcare de 1an jumate cu CM la 8ore salariu nu lăm luat pe stătu de plată din salariu îmi plătea cartea de muncă liar restul la patroni care acesta este Consilier la primăria sector 6eu nu am avut o zi de concediu șanț mamă monoparentala au abuzat de situația asta mai expuizat la locu de muncă care doreau zilnic planul de200roni zilnic la stat șanț pe minus de oarece am vrut să fac împrumut la bancă și mi să confirmat ca la Anaf firmă este pe minus .Pe 4ianuarie.2016mia degerat piciorului la parcare când am deszăpezit parcarea pentru A inttra mașini și de A încasa suma zilnică de 200roni ..Am fost la doctor și mia scris o rețetă degerături de gradul 1 iar patronu fiind obligat să îmi aducă numărul de zile ptr concediu lpe loc lucru care nu mia adus ca să nu îmi plătească nici medical el lucrează eu stai acasă fără nici un ban în CM figurez singur angajator pe CM la mine șanț zerurile de 30zile dovadă care pot să îl denunț la A N A F eu pe 12.,01.2016am fost la forțele de muncă in ca figurez la S.C.Globus S.R.L vrea ca eu să le semnez preavizului pentru statele de plată ru nu i semnez nimic pina nu văd un salariu or 10.50or 70la sută la mine și patron A fost confidențial ce fac. Peste plan este al meu adică 240roni 200aipatronului și 40ai mei zile și zile în bază zerurilor predate de mine la patron le ducea la contabilă care această calcula salariu meu 765,,altă lună 660nu mai mult de 777net sau brutu omu ms ține doar ca figurez de ,6zile nu îmi da nimic vrea să pună mină pe semnătură mea care A venit cu o cerere de mana să i semnez preavizului ca el după 2zile îmi aduce bani și desfășurători la CM eu nu am fost de acord ei încălca legile la greu spunând ca vine cu poliția la mine ca țin actele firmei ilegal eu nu țin ilegal nimic o dată ce figurez el mă ține ilegal pe mine cu stimă și respect va multumim ca existați pentru drepturile omului salariaților înșelați de patroni

 • Răspunde
  ianuarie 12 2016

  Ma obliga sa semnez statu de plata pe un an jumate.si zics ca refux sa lucrez nu imi plateste nico concedou medical nu mia adis adeverinta medocala am vegeraturi.gradu1 si ni vrea de nici una sa i dea nici bani de concedij noci salariu nici desfasiratoru incheiat nu merge pe cale amiabils sant mama monoparentala expuizats la maxim stresats injirats am zeturile.lde la anaf are pot demonstra incasari zilnice si la stat.sant pe zero. de multi ani im schimb.incaseszs 200roni zilnic.am dovezile

 • Răspunde
  aprilie 26 2016

  m.am îmbolnăvit la plămânii si mi.am luat medical iar acum nu vrea sa îmi dea salariul..

 • Răspunde
  ion
  septembrie 19 2016

  Buna ziua.
  Prin contractul individual de munca sunt prevazute 14 salarii in 12 luni, salariile “suplimentare”trebuind platite in lunile 7 si 12, fara alte conditii. Aceste salarii nu au fost platite de 2 ani, iar de 5 luni salariile se dau in 2 transe (desi in CIM este prevazuta o transa) si cu intarzieri de pana la 1 luna.
  Daca solicit demisia fara preaviz in sensul articolului 81 al. 8, mai pot cere legal plata salariilor restante?
  Cum trebuie sa procedez?
  Multumesc!

 • Răspunde
  Luminita
  decembrie 17 2016

  Buna seara,am lucrat la o firma,am plecat am depus cerera de incetatre a contractului individual de munca pe care bine inteles nu au vrut sa mil aprobe in speranta ca ma voi intoarce la ei,si nici salariul nu milau dat,ce pot face in cazul meu?Va multumesc anticipat!

 • Răspunde
  Aura
  martie 27 2017

  Am o hotarâre judecătorească definitiva pt neplata de către fostul angajator a salariilor pt 2,5 luni. Executorul spune ca șansele de a obține banii sunt aproape nule; ce mi rămâne de facut in acest caz?

 • Răspunde
  Balasoi
  martie 31 2017

  Buna ziua am lucrat la Metro Galati si am fost dat afara si obligat sa semnezdemisia fara nici un motiv si pe luna decembrie si ianuarie nu am primit salarul ce trebuie sa fac??

 • Răspunde
  Balasoi
  martie 31 2017

  Am uitat sa mentionez sunt tot balasoi odisei si am lucrat ca agent de securitate care apartine firmeiSECURITY CEK SRL .BUCURESTI.vA MULTUMESC

 • Răspunde
  Angelina
  aprilie 26 2017

  Unde pot sa mai fac reclamație in afara de ITM …Are 10 reclamații și nu i-am făcut nimeni nimic….Iar de judecată nu îmi permit…Vă rog sa îmi dați un sfat

 • Răspunde
  Perju
  decembrie 29 2017

  Buna ziua si La Multi Ani!!!
  As vrea sa stiu si eu unde sa fac o plangere.am lucrat la sc ILVAS SRL VASLUI cu punct de lucru in IASI si de cand miam dat demisia nu mia mai dat salariul si lichidarea au trecut deja 5 luni…
  Multumesc!!!

Scrie un comentariu