Cel mai prost plătiţi salariaţi din România câştigă în prezent puţin peste un euro pe oră, cu 10 eurocenţi mai mult decât vecinii din Bulgaria. În 2014, suma va ajunge la circa 1,2 euro pe oră, mai puţin decât un angajat din America Latină sau din Beijing, reiese din datele Eurostat şi ale Naţiunilor Unite. 

Chiar şi după majorarea salariului minim la 900 de lei, la jumătatea anului viitor, România va continua să ocupe penultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte nivelul acestui venit.

La nivel mondial există mai multe modele de acordare a salariului minim. În unele state, unde standardele de viaţă diferă de la regiune la regiune, precum China, salariul minim este stabilit la nivel local. În alte ţări, precum Marea Britanie spre exemplu, salariul minim ţine cont de nivelul de pregătire al angajatului. În alte state, precum Austria, Italia sau ţările nordice, nu există un sistem de acordare a salariului minim.

Recent, Germania a surprins Europa prin compromisul politic asumat de cancelarul Angela Merkel în scopul formării unei coaliţii de guvernare: introducerea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2015. Măsura ar putea duce la “erodarea” exporturilor, principala sursă de creştere a celei mai mari economii din Europa.

Sursa: gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here