După ce în urmă cu două zile Guvernul a hotărât ca salariile directorilor din companiile de stat să fie plafonate, Ministerul Finanţelor a emis un comunicat de presă ce include informaţii suplimentare referitoare la salariile acestor persoane, printre care şi o listă actualizată ce cuprinde 38  de companii şi valoarea indemnizaţiei medie lunare a directorilor generali/preşedinţilor acestora.

Iată cum arată Situaţia indemnizaţiilor managerilor operatorilor economici de stat, sume brute, 2012-2013 !

* Ce spune Ministerul Finanţelor Publice?

Pentru implementarea OUG nr. 109/2011 toate companiile de stat trebuie să introducă managementul privat. Acest proces a început în 2012, a continuat în prima parte a anului 2013 şi se derulează în continuare.

Până la implementarea actului normativ, salariile managerilor erau limitate la nivelul salariului unui secretar de stat. După implementarea OUG 109/2011, salariile managerilor sunt stabilite pe baza recomandărilor companiilor private de recrutare, şi aprobate de Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) sau, după caz, Consiliile de Administraţie (CA) ale Regiilor Autonome.

Ministerul Finanţelor Publice avizează proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru 157 de operatori economici la care statul este acţionar majoritar care se aprobă ulterior prin Hotărâre de Guvern sau Ordin comun al ministerelor implicate. Datele prezentate public în ultimele zile privind salarizarea sunt cele transmise de către conducerile companiilor şi incluse în propunerile de BVC.

Analizând proiectele de BVC-uri, s-a constatat o practică neunitară în ceea ce priveşte atât nivelurile salariilor managerilor propuse prin BVC cât şi plăţile efective făcute în primul trimestru al anului 2013.

Toate proiectele de BVC-uri primite la Ministerul Finanţelor Publice conţinând propuneri privind salariile managerilor sunt semnate de către conducerile companiilor respective, aprobate de către AGA sau CA, şi avizate de ministerele de resort.

Pentru a introduce o abordare unitară în politica de salarizare a companiilor de stat, în conformitate cu bunele practici internaţionale, Guvernul a aprobat modificarea OUG nr. 109/2011 introducând limite maxime pentru remuneraţia brută fixă ce se acordă managerilor, la nivelul a 6 salarii medii brute pe ramură.

MFP precizează în comunicat că această plafonare va elimina riscul unor derapaje în politica salarială a companiilor de stat, risc sesizat în urma analizei proiectelor de BVC-uri pentru 2013.

Sursa: MFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here