Senatorii vor ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să fie finanţată de la bugetul de stat, deoarece autofinanţarea instituţiei presupune ca banii să fie colectaţi din taxele impuse de aceeaşi autoritate. Cu alte cuvinte, poate fi în interesul instituţiei mărirea RCA sau a altor taxe, care ar aduce mai mulţi bani la bugetul ei.
Iniţiatorii mai spun că nu e normal ca salariile foarte mari de la ASF să fie mult peste cele din piaţa financiară, şi propun ca indemnizaţiile să fie fixe, la nivel de parlamentar. Bugetul de venituri şi cheltuieli va fi aprobat de Parlament, iar regulamentele de funcţionare pentru angajaţi vor fi decise de Consiliul ASF. Indemnizaţiile membrilor acestui Consiliu vor fi decise de Parlament, nu de ei înşişi, aşa cum este acum prevăzut în documentele de funcţionare.
“Corect este ca în cadrul bugetului aprobat de Parlament, ASF să-şi recompenseze angajaţii în raport cu performanţa, pe baza unor criterii obiective şi transparente. Este incorect să colecteze prin efectul legii bani la bugetul instituţiei, iar apoi să-i cheltuie, considerând că este meritul lor“, se afirmă în expunerea de motive a proiectului.
Senatorii mai arată că ASF a avut doar scandaluri legate de angajări pe baze de relaţii şi de corupţie, în timp ce piaţa asigurărilor, pe care ASF ar trebui să o supravegheze, e un adevărat paradox: “preţul poliţelor de asigurare RCA este din ce în ce mai scump, în timp ce procesul de despăgubire devine din ce în ce mai dificil. Tot mai mulţi posesori de autoturisme se plâng de faptul că trebuie să aştepte câteva luni pentru a li se deconta reparaţia autoturismelor“.
Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară va intra în dezbatere public la Senat, ca primă cameră sesizată.
Ai nevoie de OUG nr. nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
