OFICIAL. Salariaţii din instituţiile publice vor putea primi vouchere de vacanţă în valoare de cel mult şase salarii minime brute

Alexandru Boiciuc
04 iulie 2014 2 min read
Salariaţii din instituţiile publice vor putea primi vouchere de vacanţă pentru a achiziţiona pachete de servicii turistice, conform Legii nr. 94/2014, ale cărei
ACTUALIZAT * | Salariaţii din instituţiile publice vor putea primi vouchere de vacanţă pentru a achiziţiona pachete de servicii turistice, conform Legii nr. 94/2014, ale cărei prevederi se aplică din 6 iulie 2014.

Voucherele de vacanţă vor reprezenta cel mult şase salarii de bază minime brute (pentru fiecare salariat, pe an) şi se vor acorda pentru ca salariaţii să-şi recupereze şi întreţină capacitatea de muncă.

Mai exact, salariaţii care vor putea beneficia de vouchere sunt cei din:

- instituţiile publice şi instituţiile publice locale;
- regiile autonome;
- societăţile la care statul este acţionar unic/majoritar;
- societăţile şi companiile naţionale.

Sumele pentru voucherele de vacanţă vor fi suportate integral de către angajator.

Voucherele vor fi emise în sistem online de către Autoritatea Naţională pentru Turism şi vor putea fi folosite pentru a achiziţiona pachete de servicii în unităţile turistice autorizate de această autoritate.

Atenţie! Angajaţii care vor beneficia de vouchere de vacanţă NU vor mai putea beneficia în acelaşi an fiscal de primă de vacanţă sau de bilete de odihnă.

Fiecare voucher va conţine următoarele:

• emitentul şi datele sale de identificare;
• valoarea nominală a voucherului de vacantă (care va putea fi de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei);
• angajatorul şi datele sale de identificare;
• numele, prenumele şi CNP-ul angajatului care va folosi voucherul;
• spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost folosit şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
• interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea voucherului şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor;
• perioada de valabilitate a utilizării voucherului (care va fi până la data de 31 decembrie a anului în care a fost emis).

Conform Legii nr. 94/2014, sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic.

Sumele pentru serviciile turistice care vor depăşi valoarea voucherelor vor fi suportate de către salariat.

Atenţie! Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 29/2013, în bugetele pe 2014 ale instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, NU se prevăd sume pentru vouchere de vacanţă.

* NOTĂ: Articolul a fost publicat iniţial în 5 iunie şi a fost actualizat (şi republicat) astfel încât să conţină faptul că noua lege a apărut în Monitorul Oficial.
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo