Ordonanția de Urgență nr.32 a fost publicată în Monitorul Oficial. Conform noii ordonanţe, angajatorul poate suplimenta indemnizaţia de şomaj. Voucherele de vacanţă se vor acorda doar în format electronic. Condiţiile acordării şomajului și suspendarea procedurilor de recuperări debite sau de executare silită,  sunt câteva dintre prevederile OUG nr. 32 emisă de Guvern pe fondul răspândirii coronavirusului.

Consultantul fiscal Emilian Duca a analizat pe larg pentru MEDIAFAX schimbările aduse de noua Ordonanţă:

Prin OUG nr. 35/2020 s-a stabilit că voucherele de vacanţă pentru anul 2020 se emit doar pe suport electronic. Valabilitatea voucherelor emise în perioada martie-decembrie 2020, se prelungeşte până la 31 mai 2021.

II. Prin OUG nr. 32/2020 au fost modificate prevederile referitoare la indemnizaţia de şomaj tehnic, pentru salariaţi şi alte persoane asigurate, plata stimulentului de inserţie, venitul minim garantat, concediul pentru supravegherea copiilor (Legea nr. 19/2020) precum şi alte drepturi de asigurări sociale, detaliate în continuare (modificările pe care le considerăm mai importante sunt evidenţiate cu roşu în text).

1. Indemnizaţia de şomaj tehnic suportată de stat

1.1. Indemnizaţia de şomaj tehnic suportată de ANOFM. Potrivit OUG nr. 30/2020, în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (conform art. 52 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 53/2003) ca urmare a crizei epidemiologice cauzată de coronavirus, salariaţii pot beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar suma nu poate depăşi 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (n.n. nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

Potrivit Art. I pct. 3 din OUG nr. 32/2020, angajatorii au posibilitatea suplimentării indemnizaţiei de şomaj tehnic cu diferenţa până la nivelul de 75% din salariul de bază, dacă bugetul angajatorului permite acest lucru.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

7 COMENTARII

  1. buna seara..o intrebare… prevederea din OUG 32/2020 conform căreia !In situatia in care un angajat inregistreaza mai multe contracte de munca, dintre care cel putin unul este cu norma intreaga si este activ pe perioada starii de urgenta, aceasta persoana NU beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic suportata din buget!, se aplică și în situația în care un angajat (cu contract de muncă activ) are un PFA a cărei activitate a fost sistată în urma instituirii stării e urgență?

  2. Pensionari angajati cu contract de munca cu norma intreaga pot beneficia de somaj tehnic daca se suspenda c.m cf.art.52 alin.1lit.c.astept raspuns

  3. Am cazul la un client cine a incheiat CIM dupa starea de urgenta. Conform informatii primit de la AJOFM pentru aceste contracte nu pot sa primeste ajutor din partea statul dar o astfel de precizare n-am citit la nici o OUG.

    Unde este precizat acest lucru?

  4. Bună, avem un SRL împreună cu soțul meu suntem asociați și opriți din lucru de 2 luni oare noi chiar nu putem beneficia de nimik, va mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here