20 August, 2017

S-au publicat formularele şi documentele pe care le vor folosi inspectorii antifraudă la controale

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală vor folosi în activitatea de control anumite formulare şi documente. Acestea au fost aprobate şi publicate în Monitorul Oficial, în Ordinul nr. 3721/2013.

În continuare puteţi găsi câteva informaţii succinte despre acestea, aşa cum sunt prezentate în Ordinul nr. 3721/2013. Totodată, le puteţi accesa în Lege5 Online.

» Proces verbal

Potrivit actului normativ menţionat, acesta se întocmeşte cu ocazia controlului curent, operativ şi inopinat sau a controlului tematic, pentru constatarea unor situaţii faptice şi documentare existente la un moment dat, pentru stabilirea stării de fapt fiscale şi pentru constatarea unor împrejurări privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal şi vamal şi pentru stabilirea implicaţiilor fiscale ale acestora.

Modelul procesului verbal poate fi consultat AICI.

» Proces verbal de ridicare/restituire de înscrisuri

Acesta se completează când se ridică/restituie documente şi/sau înscrisuri.

Modelul procesului verbal de ridicare/restituire de înscrisuri poate fi consultat AICI.

» Proces verbal de sigilare/desigilare

Situaţiile în care se întocmeşte procesul verbal de sigilare/desigilare sunt:
  • când există indicii că în locurile de producţie, depozitare, comercializare sau pe timpul transportului se găsesc bunuri sau produse a căror provenienţă nu este legală sau a căror fabricaţie este interzisă de lege sau se produce fără autorizaţie, iar acţiunea de control nu poate fi finalizată, urmând a fi continuată ulterior;
  • există posibilitatea ca documentele, înscrisurile, bunurile necesare efectuării controlului să fie sustrase, distruse ori nu se poate face un inventar al acestora în vederea ridicării/reţinerii acestora;
  • în activităţile de monitorizare a transporturilor de bunuri;
  • în alte cazuri în care se impune sigilarea.
Modelul procesului verbal de sigilare/desigilare poate fi consultat AICI.

» Invitaţie

Ordinul nr. 3721/2013 prevede că prin intermediul acestui document un contribuabil este invitat şi îi sunt solicitate lămuriri/înscrisuri de către inspectorii antifraudă, la sediul acestora, în situaţiile în care se impune efectuarea/continuarea controlului ori controlul nu a putut fi efectuat la sediul social, domiciliul fiscal sau un sediu secundar al contribuabilului şi nici într-un loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.

Modelul invitaţiei poate fi consultat AICI.

» Notă explicativă

Prin intermediul acestui document sunt solicitate explicaţii scrise reprezentantului contribuabilului, oricărui angajat al acestuia sau oricărei persoane implicate în săvârşirea faptelor constatate, care să contribuie la stabilirea unor elemente relevante din activitatea contribuabilului (ce pot influenţa constatările sau pentru clarificarea unor cauze şi/sau împrejurări).

Modelul notei explicative poate fi consultat AICI.

Sursa: Lege5.ro | Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu