Legea nr. 69/2014 aprobă cu modificări OG nr. 28/2013, care a modificat Codul fiscal cu privire la:
taxarea inversă pentru livrarea de energie electrică către un cumpărător revânzător;
câteva clarificări privind aplicarea accizelor nearmonizate pentru livrări de arme și muniții;
se reformulează mai exact momentul exigibilității accizelor pentru tranzacții cu produse supuse accizelor nearmonizate;
se stabilește cazul în care se necesită depunerea declarației de accize pentru tranzacții cu produse supuse accizelor nearmonizate.
Legea nr. 69/2014 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 355/2014.
Livrarea energiei electrice către un cumpărător revânzător este supusă măsurii de simplificare (taxare inversă) când acest cumpărător revânzător are ca obiect de activitate revânzarea energiei electrice.
Se consideră cumpărător revânzător persoana impozabilă la care consumul propriu de energie este de maximum 1% din energia electrică cumpărată.
Perioada analizată este ianuarie-noiembrie a fiecărui an calendaristic, iar până pe data de 10 decembrie se necesită depunerea unei notificări la ANAF. Desigur, trebuie îndeplinită și condiția deținerii licențelor de operator cu energie electrică conform procedurii agreate de ANRDE.

Câteva aspecte cu privire la exigibilitatea și plata accizei pentru tranzacții cu produse supuse accizelor nearmonizate

Pentru achizițiile intracomunitare de cafea, bijuterii din aur, confecții din blănuri naturale, iahturi și autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 3000 cmc efectuate de operatori economici autorizați, exigibilitatea accizei intervine la momentul recepției. Plata accizei se efectuează până cel târziu pe data de 25 a lunii următoare.
Pentru achiziții din import de produse accizabile supuse accizelor nearmonizate, exigibilitatea accizei intervine la data formalităților de punere în liberă circulație, dată la care se plătește și acciza în vamă.
Pentru achiziții intracomunitare de iahturi și autoturisme supuse accizelor nearmonizate efectuate de persoane fizice (în nume propriu), exigibilitatea accizei intervine la data primei înmatriculări în România iar condiția de înmatriculare este plata accizei justificată printr-un atestat.
Pentru produsele accizabile supuse accizelor nearmonizate realizate în România din producția internă (bijuterii, confecții de blănuri naturale), acciza este exigibilă la data primei vânzări în piața internă, moment atestat prin data facturii sau a bonului fiscal de vânzare către persoana fizică. Plata accizei se va efectua până pe data de 25 a lunii următoare.
Din punctul de vedere al declarației, pentru achizițiile intracomunitare de produse accizabile supuse accizelor nearmonizate se reiterează faptul că se depune o declarație de acciză numai atunci când se datorează acciza la plată. Reținem că această prevedere este valabilă numai pentru accizele nearmonizate.
Dacă există operatori economici autorizați în comerțul cu produse accizabile cu acciză armonizată (băuturi, țigări, produse energetice), aceștia depun declarația de acciză și la perioadele în care nu datorează acciză (se depune cu 0).
————————————(P)————————————

Lege5
 a creat instrumentul ideal pentru a vă ajuta să vizualizaţi prin comparare textul unui act normativ aşa cum era el înainte de modificare şi textul modificat, cu evidenţierea modificărilor.
Prin evidenţierea modificărilor la nivel de paragraf, Lege5 vă ajută să identificaţi mai repede şi cu uşurinţă modificările, astfel încât să luaţi decizii corecte şi să lucraţi eficient.
Aflaţi mai multe despre Lege5 – care este disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile – de AICI.

modex_profunc
Foto articol: FreeImages.com

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here