12 Noiembrie, 2019

S-au aprobat normele de aplicare a legii privind reabilitarea faţadelor clădirilor

Executivul a aprobat ieri normele de aplicare a Legii nr.153/2011 privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, se arată într-un comunicat prezent pe site-ul Guvernului.

Potrivit actului normativ, persoanele care doresc să-şi refacă elementele de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor/ teraselor, aflate la un nivel avansat de degradare şi care prezintă pericol public, pot beneficia de credite bancare acordate de instituţii de credit/finanţatori, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată.

În respectivul comunicat de presă mai este precizat că executarea lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor de locuit se finanţează din surse proprii ale beneficiarilor de credit, reprezentând 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie, iar 90% se asigură din credite bancare, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În acelaşi timp, creditul poate fi contractat atât de către asociaţiile de proprietari (prin hotărârea a minimum 90% din membrii asociaţiei de proprietari), cât şi de proprietarii de locuinţe unifamiliale. Perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor.

De asemenea, actul normativ oferă posibilitatea proprietarilor de locuinţe ca, în sumele solicitate prin aceste credite, să realizeze inclusiv lucrări de reabilitare termică, chiar dacă există deja un program de reabilitare termică dedicat blocurilor de locuinţe şi locuinţelor unifamiliale.

Sursa: Guvernul României

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu