S-ar putea face schimbări la Codul muncii în ceea ce priveşte salariaţii temporari şi concediul anual de odihnă, conform unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Senat.
Noile prevederi propuse sunt prezentate succint în cele ce urmează.
MODIFICĂRI ÎN PRIVINŢA SALARIAŢILOR TEMPORARI
Salariul
Pentru fiecare misiune, salariatul temporar va primi un salariu care nu va fi inferior celui pe care-l primeşte salariatul utilizatorului. În condiţiile în care este vorba de aceeaşi muncă prestată sau de una similară cu cea a salariatului temporar.
Contractul de muncă temporară
În privinţa contractului de muncă temporară, se va introduce precizarea că acesta se încheie, de obicei, pe durată nedeterminată şi că, în perioada dintre două misiuni, salariatul va primi o indemnizaţie de întrerupere a activităţii (de cel puţin 75% din salariul minim brut pe ţară).
Referitor la misiuni, contractul de muncă temporară se va încheia o singură dată, iar pentru fiecare misiune se va încheia un act adiţional. În prezent, se încheie câte un nou contract pentru fiecare misiune.
Dacă agentul de muncă temporară nu va identifica o nouă misiune, în termen de trei luni de la încetarea uneia, contractul va înceta de drept.
Perioada de probă
Se vor schimba semnificativ şi prevederile referitoare la perioada de probă stabilită printr-un contract de muncă temporară. Astfel, duratele vor fi de:
- cinci zile lucrătoare - atunci când contractul se încheie pentru realizarea unei misiuni;
- 15 zile lucrătoare - pentru funcţiile de conducere, atunci când contractul se încheie pentru realizarea unei misiuni;
- 20 de zile lucrătoare - atunci când se încheie un contract pe perioadă nedeterminată;
- 30 de zile lucrătoare - pentru funcţiile de conducere, atunci când se încheie un contract pe perioadă nedeterminată.
MODIFICĂRI ÎN PRIVINŢA CONCEDIULUI DE ODIHNĂ
Propunerea de act normativ vine şi cu modificări referitoare la concediul anual de odihnă.
Astfel, la stabilirea duratei concediului de odihnă se vor lua în calcul perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate.
Dacă incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate vor surveni în timp ce un salariat se află în concediul de odihnă, acesta va fi întrerupt. Salariatul îşi va lua restul zilelor de concediu după ce va înceta situaţia de incapacitate temporară sau după concediul de maternitate.
Totodată, se va introduce prevederea potrivit căreia salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar dacă perioada de incapacitate temporară de muncă va ajunge până la 18 luni.
***
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului muncii poate fi consultat integral AICI (fişier PDF).
