Persoanele cu handicap grav şi cele cu handicap accentuat ar putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 20, respectiv 15 ani, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat vor beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, în funcţie de gradul de handicap, astfel:
cu 20 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare.
În prezent, reducerea vârstei standard de pensionare de care beneficiază aceste persoane este de 15 (handicap grav), respectiv 10 ani (handicap accentuat).
Propunerea legislativă se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului României şi poate fi consultată integral AICI (format PDF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here