S-a stabilit cadrul legal privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor

Redacţia
22 decembrie 2023 2 min read
O nouă lege, publicată în Monitorul Oficial, vizează protecția intereselor colective ale consumatorilor și urmărește reducerea prejudiciilor aduse acestora ca urmare a practicilor ilegale.
O nouă lege, publicată în Monitorul Oficial, vizează protecția intereselor colective ale consumatorilor și urmărește reducerea prejudiciilor aduse acestora ca urmare a practicilor ilegale.   Legea  414/2023 este implementată începând cu data de 23 decembrie și are ca scop transpunerea Directivei Europene nr. 1.828/2020, deși transpunerea ar fi trebuit finalizată până la sfârșitul anului 2022, conform termenului stabilit. Această lege permite entităților calificate, fie ele entități private sau autorități publice independente, să acționeze în numele mai multor consumatori pentru a opri sau interzice practici ilegale ale comercianților. Aceste entități pot solicita diverse remedii, inclusiv despăgubiri, reparații, înlocuiri, reduceri de preț sau încetarea contractelor, în funcție de situație. Legea acoperă încălcările legale înregistrate atât la nivel național, cât și la nivel transfrontalier, incluzând aproximativ 70 de acte normative din legislația română sau europeană care afectează consumatorii. De asemenea, legea acoperă practicile nelegale ale comercianților care au încetat activitatea înainte de inițierea acțiunii în instanță a organizațiilor de consumatori sau organismelor publice. Acest lucru este esențial pentru a preveni repetarea acestor practici, pentru a stabili încălcarea legii sau pentru a facilita obținerea de despăgubiri pentru consumatori. Pentru a fi reprezentați colectiv de către entitatea calificată, consumatorii trebuie să ofere consimțământul lor scris într-un termen de 30 de zile de la începerea acțiunii în justiție. Această aprobare înseamnă că acești consumatori nu vor mai putea deschide alte acțiuni legale împotriva aceluiași comerciant, în aceeași privință, nici individual, nici colectiv. Entitatea calificată și comerciantul pot negocia despăgubirile care ar urma să fie acordate consumatorilor afectați. Dacă rezultatul negocierilor este considerat inechitabil, instanța judecătorească poate refuza acordul. Însă, în caz contrar, acesta devine obligatoriu pentru comerciant și entitatea calificată. Legea introduce, de asemenea, sancțiuni pentru comercianții care nu respectă hotărârile instanțelor judecătorești în urma acțiunilor inițiate de entitățile calificate pentru protecția consumatorilor. Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei. Vezi aici Legea 414/2023 Vezi aici alte articole despre protectia consumatorilor www.lege5.ro Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo