Camera Deputaţilor a adoptat ca for decizional şi cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea unor prevederi Codul penal, una dintre prevederi fiind eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute la art. 228, art. 229 alin.(l), alin. (2) lit. b) şi c), precum şi art. 230.

Iniţiativa legislativă vizează articolul 228 care oferă definiţii pentru tipurile de furt, articolul 229 privind furtul calificat şi articolul 230, care vorbeşte despre furtul în scop de folosinţă, care înseamnă furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, cât şi utilizarea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau a unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

Infracţiunile prevăzute în propunerea legislativă sunt:

  • furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită;
  • furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
  • furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere;
  • furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoana având asupra sa o armă.

Pedepsele aferente acestei prevederi sunt cuprinse între 1 şi 7 ani de închisoare.

Proiectul prevede şi modificarea alineatul (4) de la articolul 154 privind termenele de prescripţie a răspunderii penale:

„Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art. 220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”.

Articolul 231 privind plângerea prealabilă şi împăcarea, în forma proiectului de lege, prevede că „faptele prevăzute în prezentul articol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

O altă modificare adoptată de deputrați se referă la articolul 231 privind furtul – „în cazul faptelor prevăzute la art. 228 şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală”.

Proiectul a fost adoptat pe 5 mai 2020 de către Senat, primul for sesizat, astfel că după adoptarea de către Camera Deputaţilor, acesta va fi trimis spre promulgare președintelui.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here