Camera Deputaţilor a adoptat ca for decizional şi cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea unor prevederi Codul penal, una dintre prevederi fiind eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute la art. 228, art. 229 alin.(l), alin. (2) lit. b) şi c), precum şi art. 230.
Iniţiativa legislativă vizează articolul 228 care oferă definiţii pentru tipurile de furt, articolul 229 privind furtul calificat şi articolul 230, care vorbeşte despre furtul în scop de folosinţă, care înseamnă furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, cât şi utilizarea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau a unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.
Infracţiunile prevăzute în propunerea legislativă sunt:
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
- furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită;
- furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
- furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere;
- furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoana având asupra sa o armă.
