Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice a emis Ordinul nr. 2272/2013 privind Procedura de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, coroborate cu cele ale art. 77 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicat în Monitorul Oficial din data de 12.11.2013.
Potrivit prevederilor art. 35 din Legea nr. 448/2006 privind protectia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificarile şi completările ulterioare, persoana cu handicap grav are dreptul, în baza evaluării medico-psihosociale, la un asistent personal, respectiv art. 77 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix. Persoana cu handicap grav are dreptul de a opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevazută la art. 77 din Legea nr. 263/2010 sau pentru asistent personal.
Persoana cu handicap grav, care are şi calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, poate opta pentru angajarea asistentului personal sau pentru primirea indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizaţiei de însoţitor prevazută la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, în cazul persoanei cu handicap vizual grav. Dreptul la angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizaţiei de însoţitor prevăzute la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, în cazul persoanei cu handicap vizual grav, nu poate fi cumulat cu dreptul la acordarea indemnizaţiei pentru însoţitor prevăzute la art. 77 din Legea nr. 263/2010.
Opţiunea pentru unul dintre drepturile prevăzute anterior se exercită de la data de la care beneficiarii se încadrează atât în categoria pensionarilor de invaliditate gradul I, cât şi în cea a persoanelor cu handicap grav, cu drept la asistent personal.
Cererea se depune în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la DGASPC, iar celălalt exemplar se transmite, de către DGASPC, casei teritoriale/sectoriale de pensii în evidenţa căreia se afla dosarul de pensie de invaliditate gradul I al persoanei în cauză, respectiv primăriei în raza căreia se află domiciliul persoanei cu handicap în cazul în care beneficiarul optează pentru asistent personal/indemnizaţie lunară prevazută la art. 43 din Legea nr. 448/2006.
Menţionăm că această procedură are rolul de a relua dispoziţiile art. 42  alin. (2) – (7) din Legea nr. 448/2006 fără a aduce îmbunătăţiri textului normativ, deoarece potrivit acestui articol, Art. 42 (2) Persoanele cu handicap grav care au şi calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 61 din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opţiune se menţine şi în cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
(3) Invalizii de război care au şi calitatea de persoane cu handicap grav şi sunt pensionari de invaliditate gradul I beneficiază atât de dreptul prevăzut la alin. (2), cât şi de dreptul prevăzut la art. 3 din Legea nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
(5) Opţiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
(6) Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru opţiunea exprimată în condiţiile prevăzute la alin. (5).
(7) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acordă indemnizaţia prevăzută la alin. (4), indiferent de opţiunea exprimată potrivit prevederilor alin. (1) şi (4).”
Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

177 COMENTARII

 1. este corect ca o batrana de 82 de ani in care i s-a amputat bratul stang deasupra cotului sa fie evaluata la gradul 3?. Avand in vedere varsta poate ea sa se decurce singura ,la tara fara o mana ? avand si o pensie de 360lei, oare nu se incadra macar la gradul 2?

  • este o magarie ce se intimpla nau pic de rusine ,dar ai putea face din nou dosaru iar daca nu iti convine gr dai in judecata sigur o sa cistigi si eu am patit la fel doar ca eu nam avut o mina amputata pacat succes

  • Buna ma numesc Nicoleta 64 ani. Am avut pensie de handicap 2 accentuat din anul 1992 si de atunci am avut comisie de evaluare. numai ca in anul 2014 mi sa luat handicapul. boala mea este din copilarie, luxatie congenitala cu scutimea piciorului cu 11cm. acum cere sa aduc act doveditor precum ca sunt asa de când m am nascut. unde mai pot gasi acum aceste act ? dar tot in acelasi timp si ani cum au putut sa fie la dosarul de handicap aceea foaie si acum nu mai este. va rog sa ma lamuriti sau de unde pot aduce acel act.

  • buna seara ma numesc lupu ion din mangalia jud constanta dom….u..a.eu sint invalid in urma unor probleme si am ramas ivalid am avut o operatie abdomen mi sa pus plasa ca am avut probleme dupa aiea am fost operatpentru un baipas si dupa un tinp amputat piciorul sting coapsa avind in vedere ivaliditatea si hndicapul am dreptul la medicamente gratuit dar la farmaci mi sa arunca certificatul inapoi si zic ca nu e valabil atunci ce sa fac unde sa ma adresez

   • Mergeti cu certificatul de handicap la casa de asigurari de sanatate de care apartineti,acolo va baga in calculator si la medicul de familie o sa apareti in calculator ca si persoana cu handicap. Atunci el va elibereaza reteta pe handicap.chiar daca si pana atunci va dadea reteta pe handicap, la farmacii nu apareati si plateati tot normal. Asa am facut pt. mama mea care si ea are bypass si amputatie de gamba. Mult noroc!

  • buna sint tata cu doi copi credintat de lege pina la majoratspre crestere si deucarea lor , da eu persoana cu handicap locomotor acentuat , venitul meu mu depaseste 700ron , ce va rog daca fosta sotie mu plateste la cei doi copii pensia alimentara si in prezent da parchetul de 10 ani spune nu are nu lucreaya legal e fara suflet si intint maternal ok, asa pot legal sa mai optin un venit find intretinator de fam . da rog la tel . 0747996802 nu povesti fapte rog serozitate .

 2. buna seara.sint persoana invaliditate gr1 cu insotitor.astazi am fost sa ridic certificatul handicap gr2 accentuat. nu inteleg casa de pensi gr 1grav cu insotitor iar la handicap gr 2accentuat. sint derutat cite bilete tren am dreptul.?insotitorul bilete tren?metrou itb etc. sau de unde le pot obtine? pe cuvint nu mai inteleg nimic. cu multumiri.

  • Buna seara; vreau si eu sa stiu. Daca se mai cresc pensiile de handicap gradu 2 acentuat; am pensia de 234 de lei pe luna. Si nu mea junge deloc; nici macar sa ami platesc tatoriile catre stat. Am esit la pensie din anu 2006; pentru ca am fost operaat la craniu pe creier. Care; e cea mai grea operatie si decizia o am permanent. Locuesc in Orasu Macin; din Judetu Tulcea.

   • domnule acei 234 lei nu este pensie ci este indemnizatie de handicap dar dumneata te poti pensiona pe caz de boala chiar daca nu ai lucrat nici o zi este lege din 2010 care spune asta te poti pensiona de boala numai sa nu primesti pensie de urmas pentru mai multe detalii daca poti contacteazama

    • buna. ai putea sa imi dai mai multe informatii despre aceasta lege?
     si eu am aceeasi problema, grad accentuat, nu primesc nici o alta pensie, si vreau detalii. multumesc anticipat

    • Va rog frumos, sa-mi comunicati daca, TULBURAREA DE PERSONALITATE DE TIP INSTABIL-EMOTIONAL, ANEXIETATE GENERALIZATA, se incadreaza in grad de handicap si in ce grad. Am 62 de ani. Va multumesc.

    • Buna,imi puteti spune unde trebuie sa ma adresez?Am cumnata cu grad de handicap accentuat,si am inteles ca pe linga indemnizatie se mai primesc 800 de lei,cred ca e pensie de boala.

   • Buna seara am si eu o rugaminte la dumneavoastra daca ma puteti ajuta cu o informatie, Am imdemnizatie de handicap gr 2 accentuat permanent, si am 5 ani lucrati , acum nu mai lucrez si as vrea sa stiu daca pot sa ma pensionez de boala am 35 de ani. Va multumesc. Vreau sa stiu ce documente imi trebuie si unde se depuine dosarul daca se poate.

    • Iti trebuie referat de la medicul specialist cu care mergi la comisia de expertiza, apoi astepti Decizia de incadrare in handicap(din nou) si iti mai trebuiesc cei 5 ani lucrati actul doveditor, copie dupa CI cartea de identitate si un dosar unde se depun la Casa de pensii numai Marti si Joi si te mai pune sa cumperi un formular special ptr handicap de la copiat acte de vizavi ca deobicei.

 3. buna seara sunt persoana cu grad de invaliditate 3 mi-as dori sa fac un copil dar nu stiu daca pot beneficia de o indemnizatie sau un alt venit petru copil… va multuesc

 4. BUNAZIUA AM O INTREBARE SUNT CU HANDICAP DE GR 2 DOI PERMANENT ACCENTUAT VA INTREB AM DREPTUL SAU NU AM SA PLATEC INPOZIT PE CASA DACA NU SUNT INCA PROPIETAR TINUND CONTU CA CASA O AM LA LEGEA 112

 5. Femeie de 80 de ani imobilizata la pat din cauza unui accident ( a cazut) si in urma operatie nu se mai poate deplasa DELOC , NU PRIMESTE niciun grad de handicap .Unde as putea sa fac recurs si cum ?Care este legea care arata ce tip de handicap intra in categoria celor ce statul le aproba o pensie .

 6. buna ziua
  Tatal meu are piciorul stang amputat si de la piciorul drept amputate toate degetele, am fost sa ii facem pensie de handicap cu insotitor avand in vedere ca nu se poate descurca singur si nu i/a fost aprobat.Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ce as putea sa fac si unde as putea sa ma adresez.Va multumesc anticipat.

 7. Am 60 de ani si sant declarat persoana cu dizabilitate cu handicap ACCENTUAT .
  In cadrul legii 448/2006 republicata in 2013 se stipuleaza ca am dreptul anual la
  un bilet de odihna si tratament gratuit la una din statiunile cu profilul tratamentului
  adecvat bolilor mele de care sufar.M-am adresat casei de pensii sector 1 cu o cerere dar
  am fost refuzat pe motiv ca am beneficiat anul trecut de aceast drept .Daca legea data de parlamentul
  Romaniei se pune in aplicare odata la doi ani la casa de pensii sector 1 atunci va rog frumos schimbati LEGEA

 8. am 49.ani sint pensionat pe caz de boala gr.2.cu inima am 2 stenduri pe vena la inima operatie la cluj .pot beneficia de pensie de handicap am inteles ca sar fi dat o lege si cei care sufera cu inima sa aiba dreptul.se poate sau nu.sa beneficiez.va multumesc.

 9. dak sunt pensionata cu handicap gradul 1 de invaliditate cu insotitor in urma unei operatii de cancer de col uterin (histerectomie totala ), as vrea sa stiu dak s-a modificat legea si -mi poate schimba gradul de invaliditate si sa-mi I-a pensia ?? Multumesc de raspuns .

  • in copilarie am fost diagnosticate cu epilipsie am urmat si tratament dar la 19 ani m-am angajat la un spital si nu am

   mai urmat tratament ca tot imi spuna sefa ca nu pot lucra daca am epilepsie si mai bine mi-as da demisia sa vina una sanatoasa dar mu am procedat asa asa ca mu m-am mai dus la medic sa fiu in evidenta pentru ca urmarea daca mai merg la medic asa ca imi luam medicamente de la farmacie pe bani am ramas cu un handicat aceste-i boli ca mi-e frica sa stau singura si sa merg singura fara sotul meu nici macar in magazin nu stau fara sa fie linga mine ,medicii de la spital cind le spuneam care e problema mea imi ziceau ca su sint niciodata singura ici fiind personal medical plus pacienti.am si diabet tip 2 insulino dependent am lucrat 37 de ani am o pensie de 999 de lei mai puti decit cei care nu au lucrat de loc oare noilor legi pot beneficia de pensie de handicap

 10. Am iesit la pensie pentru limita de varsta in anul 2010. fiind persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat conform art 47 alin 2 din legea pensiilor ,am lucrat in grupa 1 de munca timp de 17 ani , un stagiu total de 43 ani intrebarea mea – la calculul pensiei nu sa calculat drepturile pentru grupa 1 . de ce

 11. Mama,in varsta de 80 ani,sufera de dementa mixta predominant senila (17 puncte),cardiopatie ischemica si noduli la glanda tiroida.Va rog sa-mi spuneti daca poate beneficia de pensie de handicap sau pensie sociala?Are o pensie de limita de varsta de 510 lei.

 12. comisiile care decid gradul sunt de proasta CALITATE o fac in functie de veniturile in care le cresc salariile,nicidecum in functzie de ce scriu in referatele medicale9ALEA SUNT NIMICURI:hartii de sters la Kk-ur,dau decizii cum le comvin.adica sa scoata bani de salarii

 13. As dori sa stiu daca sotul meu avind Decizia de handicap DEFINITIV fiind imobilizat la pat si eu sunt insotitor as beneficia de aceasta pensie sociala .Mentionez sotul meu are virsta de 52 ani.Va multumesc!!

  • BU.SA FIE TOATA LUMEA SANATOASA SI VESALA DAR NICI O PERSOANA NU A PUS PUNCTUL I ].NR 1].CUM CAPATA O PERSOANA [MA REFER LA ACELE PERSOANE INCHIPUITE CARE CRED CA AU OBOALA ] MERG LA UN DOCTOR ANUME[CORUPCT] SI AI PROPUNE AVAVTAJE[EURO] CA SA CAPETE SI EL UN CERTIVICAT DE HANDICAP.SI ASTFEL CAPATA SI EL.NR 2] LEGEA CU PERSOANE CU HANDICAP ESTE TOTAL INTELEASA GRASIT?.SA SE FACA DIFERENTA DINTRE O PERSONA CU HANDICAP SI UNA CU O ANUMITA BOALA–.LA CE SE REFERA PERSOANA CU HANDICAPSA SE FACA DIFERENTA PESONA CU O SNUMITA BOALA EU O VAD ASTFEL—PERSONA CU HANDICAP ARE NEVOIE A DOUA PRSOANA CA SA FIE AJUTATA [SAI FACA CUMPARATURILE,SAI FACA MANCARE .SAL SPELE .SA MARGA LA DOCTOR IN LOCUL LUI SAI SPUNA CEL DOARE,SAL SCOATA AFARA LA AER ,[DACA ESTE NEVOIE SAL IEIE S-IN BRATE] SAI DEA SA MANANCE SAI ADUCA O CANA DE APA.DE PARTE DE MINE GANDUL DE JIGNIRE—DAR O PERSOANA CU O ANUMITA BOALA CARE SE MISCA,.MANCA SINGUR, SE SPALA ,MERGE SINGUR LA WC ,MERGE SINGURA LA CUPARATURI,I-SI FACE SINGURA DE MANCARE NU TREBUIE SA FIE INCADRATA CA PERSOANA CU HANDICAP.S-A FIE INCADRATA ITR-O GRUPA DE BOALA..IAR SUMELE BANI SA FIE SEPARATE PENTRU PERSOANELE CU HANDICAPDE, DE PERSOANELE CU BOLI PROFESIONALE SI DE BOLILE CAPATATE IN TIMPUL VETI. NU SA SPUS NIMIC DE PERSOANELE CU BOALA POLEOMELITA .DOCTORI MAI INVARSTA STIU DESPRE CE ESTE VORBA ,DAR NU SPUN NIMIC DE EPEDIMIA CARE A FOST IN 1956 –1957.CATI ANI AU ACUM ACELE PERSOANE S-U MURIT.SA NU SA SE FACA CONFUNZIA INTRE POLEOMELITA SI PARALIZIE.PARALIZIA NU ESTE EPEDIMIE CUM A FOST POLEOMELITA.TELEVIZUNELE VORBESC DESPRE DEPUTATI SI SENATORI.DEPRE EVAZIUNI FISCALE.DESPRE DRUMURI CARE NU SE MAI TERMINA,DEPRE DRAGNEA ,BASESCU, ILIESCU,UDREA ETC DAR NU SE MAI DESCUTA DESPRE MARIREA SALERIALA A LOR?SA UITAT,DESPRE PENSI SUPLEMENTARE? TELEVIZIUNELE TOATE NU FACE NICI UNA OBECTIE DE LA REGULA SA VORBESCA DESPRE PERSOANELE CU HANDICAP SAU BOLNAVE CU O ANUMITA BOALA CA SI LOR LE ARTREBUI MAI MULTI BANI PENTRU TRATAMENTE SI MEDICAMENTE .ZI DE ZI ACELASI POVESTI DESPRE HOTI LA NIVEL INALT.SA VAD SI EU O DATA PE LUNA CA INVITA PERSOANE CU HADICAP S-AU BOLNAVE ,2-3 ORE SA LE INTREBE DE SANATATE SI CE ARTREBUI SA SE REGLEMENTEZE ,SA-SI SPUNA POVESTILE SI NECAZURILE PRIN CARE TREC..???SA FIE INVITATI DEPUTATI,SENATORI,MINISTRU SANATI ,SECRETARI SA-SI PUNA SI EI PAREREA CE AR FACE IN SITUATILE DE MAI SUS.NU AM VAZUT CA OPORSOANA CU HANDICAP SA FIE COPTATA IN MINISTERUL SANATATI…TOTI SUNT O APA PAMANT CU ACOLITI LOR…NOI SANTEM CEI MAI FERCITI SI O DUCEM CEL MAI BINE [[CU NECAZURI SI BOLII]] EI CU PAMANT SI EUROI]].NOUA NE AJENGE LOR NUSTIU CUM SA MAI ADUNE CAT MAI MULT CA SA CUMPERE UN LOC IN RAI

   • auzi domnu g. cei cu handicap aceentuat mediu traiesc destul de greu credeti ma. pe.cuvant ,nui nevoie sa vina cineva s ane hraneasca sa ne imbrace o facem.singur dar cu eforturi duble triple cred ca e destul de.greu sa nu poti munci normal si cred.ca.meritam.tot sprijinu macar financiar .deci nu tre sa fi imbobilizat ca sa detii uni .ajutor de.la stat 234 de elei .

 14. Sunt o persoana încadrata cu gradu 3 invaliditate .vreau sa ma ajutati sa pot obtine gradul corect în care ma încdrez comisia care ma examinat nici nu sa uitat la mine sa analizeze cu adevarat defectele pe care le am .Din copilarie .tbc osos operat cu scutimea piciorului cu 10 cm anchiloza totala de sold am coloana deformata la picioru drept am grefon de muschi ma deplasez foarte greu si o veata întreaga de chin nu pot sa stau nivi pe scsun numai culcat. Va rog sa ma îndrumati ce sa fac.

 15. As dori fff mult sa stiu daca o persoana are pensie de boala in Romania, poate sa aiba o afacere in strainatate si ce conditii trb sa indeplineasca.De exemplu… o pers are o pensie in Rom si in strainatate are un Bar-Restaurant, are dreptul la pensia de boala.Pensia fiind de gradul 2.Pers invalida poate muncii sau nu.Ce obligatii are.Multumesc mult

  • Sunt operata de cancer col uterin si sunt pensionata cu gradul 3 de invaliditate.asa au vrut muskii doamnei doctor.am 55 ani si as dori sa stiu cat timp voi putea lua aceasta pensie .multumesc!.

 16. buna ziua va rog daca puteti sa -mi spuneti in urma unei operatii de cancer col uterin cu radio chimioterapie facuta am dreptul sa iau indemnizatie handicap .Mentionez ca am avut gradul ib2 acum sunt fara serv ici si vreau sa ma pensionez pe caz de boala .Din nou va rog sa ma ajutati cu un raspuns

 17. buna ziua am gradu 2 de handicap si am 43 de ani primesc o pensie de boala si indemnizatia de 234 nu am pe nimeni nu am casa nu am nimic nici pamint stau intro casa din bunavointa unei cunostinte dar a pus casa in vinzare si in orce moment ma pregatesc sa fiu evacuat tin sa precizez ca am picor amputat si degete de la celalat picor si degete de la o mina cu venitu meu nu pot sa stau in chirie particulara pot sa beneficiez de o locuinta sociala si sa platesc o chirie dupa venitul meu . daca as putea sa benificiez de o locuinta sociala ma poate cineva sa ma ajute la intocmirea dosarului sa fiu si eu pe lista la primarie pentru ca nu pot sa trec prin toate etapele care se cer pentru ori ce iesire din casa am nevoie de misloc de transport tin sa precizez ca sint din cluj . nu imi trebuie ajutoare banesti sau ajutoare sub alte forme doar sa fiu ajutat sa imi fac dosaru sa fiu pe lista pentru a primi o locuinta sociala va multumesc anticipat numaru meu de telefon este 0752451525

 18. am si eu o intrebare eu am un handicap adica nu am antebratul drept si as vrea sa stiu in ce grad de handicap ma incadrez si ce ajutor am de la stat ca am pensie dar este de 234 de lei pe luna alte ajutoate mai exista?

 19. Nu mai stiu; da e ceva susinos. E de strigat la cer cu 234 de lei. Si in plus mie ami trebue de aici in colo enorm de multe. De oare ce eu am o varsta oare care de 27 de ani; si nu sunt nici macar insurat. Si discuti am destule in casa pe tema asta.

   • EXACT ȘI EU DUPĂ 11 ANI ANGAJATĂ LA DOMICILIU CU4 ORE, PE 11 IUNIE 2019 MI-AU SUNATA CASA DE PENSII CĂ NU AM ACEST DREPT DE MUNCĂ, AȘI VREA SĂ VĂD LEGEA, ROMÂNIA ESTE HITLER A PERS, CU HANDICAP. DUPĂ CE ÎN 2008 MI-AU TRIMIS SCRISOARE LA DOMICILIU CĂ PE BAZA LEGII 19 PER 2000 POT SĂ LUCREZI, ACUMA TREBUIE SĂ RETURNEZI BANII, AȘTEPT RĂSPUNS URGENT

 20. Buna ziua,

  Fratele meu este incadrat cu grad de handicap 1. Mentionez ca este de la nastere asa. Intrebare: are dreptul la pensie.Are 33 de ani.Multumesc.

 21. Va rog sa-mi spune-ti daca sunt posesoare a unui certificat de handicapat grad mediu, trebuie sa platesc taxa de drum ( rovinieta) pt.ca eu conduc o masina automatica , va multumesc

   • Buna mama are scrizofenie paranoida si are gradul 2 de handicap grav promete doar o indemnizatie de 340 de luna are dreptul la o pensie chear daca nu are o zi de munca ? Si daca da ce acte imi trebuie si unde tr sa merg?

 22. datorita blocarii locurilor de munca in cadrulprimariilor ca asistent personal date de guvernul boc in anul 2010 si ramase in vigoare rog guvernul actual sa revina asupra acestei ordonante caci noi insotitorii persoanelor cu handicap grav de gradul intai nu avem nici un drept legal nici sa calatorim singuri cu trnul in folosul persoanei cu handicap

 23. Buna seara,

  Am o fata de 33 ani cu handicap din nastere foarte grav { nu mananca singura, nu merge la WC , nu vorbeste} si are pensie de handicap grad 1 340 lei si salar de insotitor pe sotul meu.
  As vrea sa stiu daca are dreptul si la pensie de invaliditate de la Casa de pensii si ce trebuie sa fac?
  Multumesc

 24. am 5ö de ani 16 ani am platit cas ul.din cauza unor probleme de familie am o depresie.nuam asigurare de sanate din cauza depresiei am divortat.Am ramas fara loc de munca.Acuma stau la mama.intrebarea mea este cat as primi pensie de boala deoarece nu pot sa lucrez?

 25. mai mare rusine de cei cu handicap accentuat nu ziceti nimica e posibil asa ceva voi puteti trai cu 274 roni nu va ajunge nici de o masa la restaurant sau sa va platiti amanta rusine sa va fie

 26. Am un cancer operat pe colon cu 12 kimioterapii facute si nu dispun de o pensie de handicap de ce? Domnul doctor din comisia din Buzau a spus ca nu am dreptul se poate asa ceva?/? VREAU UN RASPUNS PE MAIL

 27. Buna ziua,
  Am pe cineva in familie care are certificat gradul 2 cu ceea ce presupune asta , are handicap din copilarie, scrizofrenie si retard mintal, e obeza si nu prea are cine sa aibe grija de ea, merg la 2 luni cu ea la psihiatru si in fiecare an la comisie nu se poate face ceva permanent pentru ea?
  Nu se poate descurca singura.
  In starea in care e acum ar trebui supravegheata permanent. Ce pot face pentru ea?

 28. Buna ziua,
  va rog sa-mi rasundeti la subiect daca exista un raspuns binevoitor si clar la ceea ce am eu de adaugat. Vreau sa stiu care este legea care sustine ca pensia de handicap se primeste in urma unor acte doveditoare dobandirii handicapului la o anumita varsta, si mai sigur varsta de debut minima inscrisa in evidenta istoricului medical. Si care este aceasta? Pentru ca sunt cazuri de pacienti care nu isi primesc drepturile de handicap tocmai lipsei acestor documente. Adica, pe scurt, din cauza afectiunilor inconstiente se amana consultul pana trece de varsta prestabilita, ca mai apoi sa nu existe dovezi palpabile ca a dobandit in timp, handicapul cu pricina. Dar el exista.

  • binenteles ca poate primi, gradul I cu insotitor daca nu are deja insotitor. Trebuie sa va interesati la DGASPC ce acte aveti nevoie si cu siguranta va primi. Toti bolnavii dializati primesc. SArdeleaanatate

   • tatal meu are 73 ani, este dializat de trei ori pe saptamina, are problem mari de inima, are o tumoare pe rinichi si sta la pat. a primit decizia de handicap gr 2 pe un an si fara insotitor.
    unde pot gasi exact criteriile in baza carora se dau aceste decizii?
    va multumesc?

 29. Buna seara,as dori sa va intreb.Mama mea are o pensie de handicap grav gradul 1,as vrea sa stiu daca e scutita total de la plata impozitului pe cladire si teren la camp,si de ce scutiri mai are dreptul.

 30. Buna seara, As dori si eu un raspuns ,Am o fata cu handicap gradul 1 ne recuperabil virsta 23 ani au scoso la pensie cu suma de 280 lei si mai ia si sotia ca insotitor 500 lei vreau sa stiu daca sint scutit de impozit la locuinta ,teren .Am fost la primarie sa vad daca sint scutit de tacxe si doamnele de acolo mi-au spus ca nu deoarece e adult si de tacxe benificieaza doar copiii as dori sa imi spuneti cu cine as putea vb .Multumesc

 31. va rog daca imi puteti spune in ce grad s-ar incadra socrul meu daca are piciorul stang amputat 1/3 medie coapsa stanga iar pe piciorul drept are coxartroza avansata cu urmatoarea inerpretare radiologica : modificare de coxartroza bilateral (pe rgf.de bazin) avansate pe dreapta cu: osteocondensare periartriculara, diminuarea accentuata pe dreapta a spatiului coxofemural, osteofitoza cotiloidiana. Vreau un raspuns cat mai urgent deoarece pe 14.03.2016 sunt programata la reevaluarea Cert.de handic.

 32. Ajutor. Va rog din suflet sa mă ajutați cu ceva că nu știu unde să mai apelez. Am o pensie de 39 lei sunt operat de inima pe cord deschis și valve schimbate. Nu mă pot descurca cu pensia aceasta nimeni nu mă angajează din cauza boli. Ce trebuie să fac?

 33. As dori sa stiu un om care s dobandit o boala din cauza profesiei si nu este inclusa in randul bolilor profesionale poate primi pensie de handicap? (Boli coloana si neurologice).Astept raspuns urgent pt ca mi-su taiat pesia de invaliditate.

  • Buna seara, am si EU Un crate 38 de ani cu handicap gradual 2 si primeste doar a ea indemnizatia de 370 Lei as vrea sa stiu LA ce fel de pensie se poate incadra El este din masters bolnav nu are nick o zi de munca VA multumesc

 34. Buna ziua.Mama are 86 de ani cu fractura col femural drept garden IV , nr. zile de spitalizare 32, stare la externare ameliorat.Recomandarile medicului la externare sa nu calce pe piciorul operat 6 saptamani de la operatie, este foarte slabita si cum vad eu nu va calca pe picior sa mearga macar la toaleta niciodata, Are pensie de urmas 400 lei, are dreptul la pensie de handicap si la indemnizatie de insotitor?De unde sa incep demersurile, mentionez ca avem domiciliul in com. Floresti jud ClujCu respect

 35. Mă numesc Elisaveta Popa sant am pesie de boală gradul 3 operați hernie disc L5
  Operată de fiere tensiune ..etc …acum sant operat cu proteza genuchi as putea depune foaia la dosarul de pensie ??

 36. Buna seara!M-am nascut cu displazie congenitala de sold unilaterala si sunt operat de 5 ori de la varsta de 2 luni pana la varsta de 5 ani.Tin sa mentionez ca eu schiopatez, si am dureri frecvente, care ma impiedica sa muncesc.Parintii mei au decedat si am pana septembrie pensie de urmas.As putea sa iau pensia de urmas in continuare pana ma voi angaja?

   • Buna! As dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru obtinerea pensiei pe caz de boala, deoarece in urma cu 2-3 ani am incercat sa fac un contract de asigurare cu casa judeteana de pensii pentru ca prietena mea sa se poata pensiona pe caz de boala; am fost refuzati, mintiti, ni s-a zis ca daca este in gradul 1 de handicap nu are dreptul la pensie si nici dreptul sa incheie contract de asigurare, ca ei au o prevedere interna care ne interzice; prietena mea este incadrata in gradul 1 de handicap, nevazatori avand cataracta congenitala la ambii ochi, etc.

 37. sant operata pe cord deschis pentru inchidere de DSA,la 3 ani de la operatie mi-au taiat pensia de invaliditate gr3 ,acum ma resping de fiecare data cand revin cu dosar
  ,poate sa-mi raspunda cineva ,mentionez ca am CORLENTOR -medicament ptr ameliorarea tahicardiei si a insuficientei

 38. Buna.am discopatie lombara de gradul 2.am noduli tiroda .trebuie sa ma operez.am cardiopatie ischemica cronica.18ani lucrati ma pot pensiona de boala.

 39. Bună nu sunt lamurit la ce se plange toată lumea, că ii se taie pensiile, și eu sunt și pensionat in capacitate de muncă în gradul (1)și handicap grav, cu diagnosticul de Tetrapareza Spastica, status după Poliradiculonevrita, Encefalopatie Sechelara,Incontinenta urinară, Cefalee Cronică.
  Am ieșiri din anul 2003 și mă internez tot din 3 in 3 luni, și in prezent,pentru a menține boala de care sufăr și in prezent.
  De fiecare data când merg la comisie expertiza văd oamenii o grămadă, dar numai cu referate in mână, sănătoși rosi la față, și se miră de ce se taie atâtea pensii,dar nu se pun in locul bolnavilor care sunt in trade văr, nu ii înțeleg eu pe cel puțin la ce nu se pun in locul nostru,la acei care suferă in trade vâr, care se bucură de pensile bolnavilor care suferă, eu ii rog la acei care vor să își facă o pensie de boală, sau handicap să se pună in locul nostru,că iau drepturile oamenilor bolnavii.
  Și acei care sunt bolnavii, respectați va rog legia,dacă sunteți bolnavi,duceți -vă la doctorii, și internați -vă să faceți recuperări, pentru că sunt bolii care se pot recupera,dacă sunteți bolnavii, că mulți fac așa stau acasă și ei se plâng că sunt bolnavi de nu mai pot,asta nu înțeleg la ce stau acasă dacă sunt bolnavi asta nu pot înțelege, și se plâng că nu mai pot de bolnavi ce sunt,eu spun că toții care stau acasă nu sunt de loc bolnavi,să meargă la muncă că înseamnă că sunt sănătoși, și sa nu se mai mire că la ce ii se taie pensile,dacă nu sunt bolnavi și stau acasă, nu înțeleg la ce se mai pensionează de boală sau handicap, asta nu înțeleg eu de la oamenii care se plâng că ia fost tăiată pensie,și normal,dacă nu ai nici o ieșire din spital cum că au urmat o recuperare și a beneficiat de tratament, de fiecare boală, sau diagnostic de cum suferă fiecare in partea, și se mai miră lumea că de ce merge așa rău, merge rău pentru că bolnavii nu beneficiază toții, de pensia pe care o merită, și că o ia toții acei care stau acasă, și iau pensii in locul lor,și acei care pot lucra nu merg la servici,de aceia merge rău.
  Eu vă doresc la acei bolnavii multa sănătate, și la acei sănătoși să meargă la servici,și să nu ieie drepturile la persoanele care sunt bolnave și suferă.

 40. Buna Ziua am 23 de ani sunt cu defect in VORBIRE cu jale foarte multe perderi si ne accese am avut din motivul vorbirii! Spuneti va rog mult!? daca e posibil sa fiu grupat ca invalid si unde pot sa ma adresezi!? Multumesc foarte mult pentru atentie anticipat

 41. Sunt o persoană bolnava de epilepsie de la vârsta de 2 ani vreau sa știu dacă pot lua pensie pe caz de boala în loc de indemnizația care o am acum am grad accentuat permanent. Am lucrat și 2 ani care le am pe cartea de muncă iar acești 2 ani au fost un calvar pentru mine ca lucram la risc îmi riscam viața ca sa pot supraviețui.

  • Toate persoanele cu handicap grav sau accentuat au dreptul pe langa indemnizatia de handicap si la pensie de boala chiar daca nu au lucrat nici macar o zi in viata lor.

 42. Am citit comentariile si intrebarile voastre . Am citit cautand si eu un raspuns, fiindca medicii mi-au sugerat pensionarea pe caz de boala si cautam mai multe informatii …Dar ce-am gasit m-a intristat teribil… Problema mea nu ma mai doare , dar ma doare durerea voastra si ma cutremura nesimtirea statului roman , care in ticalosia lui nu vrea sa cheltuie bani cu cei napastuiti de soarta… care din pacate s-au nascut pe taramul asta numit Romania.

  Ma doare ca nu va pot ajuta pe niciunul, decat poate cu un sfat… fiti darzi si nu cedati…asta e lupta voastra cu TICALOSII din SISTEMUL ASTA SANITAR care ne vor morti…

 43. Buna ziua EU o am pe soacra mea cu dementia frontal as putea sa IAU pensie de handicap daca ea are pensia ei? As dori sa o duc LA un azil cu pensia ei si cu pensia daca se incadreaza LA vreun grad.

 44. Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca ma pot incadra in grad de handicap avand diagnosticul AO MIOPIE FORTE ,AO,COROIDOZA MIOPICA,AO,GPUD;
  VOD;1/8 CCP;1/3 CPS
  VOD;1/20;FC;1/6;CCP;1/3 CPS TOD;17 ,TOS17MMH SUB XALATANEXAMEN POL ANTERIOR;AO;CA PROFUNDA.TUBULATURI DE TRANSPARENTA CRISTALINA.FOAO;RAP C/D=0,4-0,5,ATROFIEPERIPAPILARA,VASE SUBTIRI,MACULA FARA REFLEX,RETINA SUBTIRE CU VIZUALIZAREA DESENULUI COROIDIAN.
  CV GOLDMANN;OD;LIMITE PERIFERICE INGUSTATE CU 20 GRADE,SCOTOM PARACENTRAL TEMPORAL INTRE 10 -30 GRADE
  OD;LIMITE PERIFERICE INGUSTATE CU 20 GRADE;CONCENTRIC,SCOTOAME PARACENTRALE TEMPORAL SI NAZAL PE 10 GRADE
  IN SPERANTA OBTINERII CELOR SOLICITATE,
  VA MULTUMESC ANTICIPAT

 45. Am un nepot in virsta de 27 de ani din 2006 are certificat de handicap gradul 2 accentuat cu diagnosticul retard mental plus inca 2-3 diagnostice la care nu inteleg scrisul. Problema este ca boala sa cam agravat si trebuie permanant supravegheat asta insemnind ca trebuie incadrat la grad1 cu insotitor. Ce trebuie sa fac si unde sa ma adresez? Multumesc.

  • Trebuie sa cereti reavaluare la comisia de handicap pe motivul agravari boli, dar dovedit cu acte medicale. Adica inainte sa cereti reevaluare sa mergeti la un medic specialist sa explicati situatia sa va dea un referat concludent iar cu acela cereti reevaluarea pacientului la comisia de handicap.

 46. Salut. As dori și eu sa mă interesez.sunt diabetic gradul 1 am 26 de anii am 2 pensii una de handicap și o indemnizatie un ajutor social. As dori sa va întreb dacă mă pot angaja și eu cu acte în regula. țin sa precizez ca sunt apt pentru munca fizica. Va mulțumesc

 47. Buna ziua, am 23 de ani si am fost diagnosticata acum 3 ani cu Sindrom Overlep: Sclerodermie sistematica si Polimiozita, si cu Poliartrita reumatoida. Voiam sa stiu daca ma incadrez sa primesc o pensie sau un ajutor social ceva. Multumesc.

 48. Buna,
  Am 54 de ani (1962) in perioada 1981 oct. – 1984 aug. am fost pensionat de invaliditate cu grad II de hadicap.
  Din 1985 pina in prezent am lucrat cotizind la pensie 24 ani si ceva luni din care am pe cartea de munca 11 ani gr.II de munca ma pot pensiona mai devreme cu 10 ani datorita handicapului preexixtent cotizarii…????
  Cum este incadrat gr.II de handicap acum ca nu prea am gasit ( grav, accentuat sau mediu)
  Multumesc!

 49. Buna.Am un frate cu handicap pshihic de gradul 2 ,unde pot sa ma adresez pt un ajutor sa ii repar casa ,eu ca sora il ajut ,dar nu am posibilitate financiara !

  • Mai poti sa-i faci o pensie de boala cu referat de la psihiatrie apoi mergi la Comisia de expertiza unde dupa ceva timp va da Certificat de incadrare in handicap, faceti copie dupa CI cartea de identitate si adeverinta de somaj de la AJOFM ca a luat somaj cu perioada si mergeti la Casa de pensii cu dosarul Marti sau Joi au program ptr depunere dosare. Apoi asteptati decizia, apoi cuponul cu banii. Va primi sper 520.

 50. Buna ziua,
  Ajutati-ma va rog cu un raspuns, daca cineva a mai intampinat aceasta problema.
  O persoana in varsta de 54 de ani, operata de 3 ori, primele doua – hernie de disc iar cea de-a treia Spondilolistezis lombar (fixarea cu suruburi a vertebrelor) poate beneficia de pensie de handicap si/ sau chiar insotitor?
  Va multumesc

 51. Buna seara!
  Tatal meu are 86 de ani. Ia tratament de Parkinson de 7 ani. Din cauza medicamentelor, in speta Isicom a avut numeroase episoade halucinogene… Am apelat si la in psihiatru… De pe data de 1 decembrie nu mai merge, nu mai vorbeste clar! Va rugam frumos, sa ne spuneti daca s-ar incadra pentru obtinerea unui insotitor angajat cu contract de manca! Va multumim!

 52. Buna ziua , va rog sa-mi raspundeti si mie daca fratele meu pensionat definitiv din anul 2002 cu diagnostic ,OLIGOFRENIE gr 2 , SECHELE ENCEFALOPATIE INFANTILA 60 ani , care necesita permanenta supraveghere din cauza agresiunii pe care o manifesta ar putea trece la un grad cu insotitor deoarece parintii au murit iar eu nu am posibilitatea de a avea grija de el ? Ramanand singur a devenit pericol pt cei din jur. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ce pot face si ce acte mi-ar trebui ca cineva sa fie insotitorul lui permanent . Va multumesc frumos pt raspuns …

 53. indemnizatile de handicap cand doamne iartama se vor mari ca traiesc saraci oameni ci 270 pe luna nu va e rusine ca v-am votat si voi numa la cine are dati sa va fie rusine veniti voi si traiti o luna cu bani astia noi cei cu handicap trebuie sa murim hotilor sa deie dumnezeu sa ajungeti si voi ca noi

 54. salutare! ma numesc Dani, am 35 de ani, sunt persoana cu handicap gr.2 accentuat ( permanent ), lucrez de 5 ani intr-o firma si vreau sa stiu daca e sa fiu disponibilizat, sau daca se desfiinteaza firma ,ma pot pensiona?…din 2004 sunt permanent ( nerevizuibil) multumesc si sanatate multa tuturor

 55. Mama mea are 92 ani, este veteran de razboi si beneficiaza de pensie de urmas. Acum sufera de dementa mixta. In urma unui CT in anul 2009 a fost depistata cu atrofie corticala difuza si a urmat un tratament recomandat de medicul neurolog. Pana anul trecut nu necesita supraveghere permanenta dar acum situatia s-a inrautatit. Are zile mai bune si zile in care nu te poti intelege cu ea. Am luat-o din casa dumneaei si am adus-o la mine, in alt judet. Nu am posibilitatea de a o gazdui pe termen lung avand in vedere lipsa de spatiu si problemele bolii. Vreau sa o internez intr-un camin de batrani particular dar pensia fiind mica doresc sa solicit indemnizatia de handicap si pensia de handicap pentru a putea acoperi o parte din cheltuieli. 1. Ce drepturi are in acest sens? 2. Carui judet ma adresez? domiciliul dumneaei fiind in alt judet decat al meu. Multumesc anticipat!

 56. pe langa alte boli pe care le am la inima ablatie hipertensiune arteriala mai am si hipertensiune pulmonara grava .va rog sa imi spuneti si mie daca pot sa beneficiez de indemnizatie a persoanelor cu handicap .mentionez ca in bucuresti sunt persoane care au

 57. Mama mea beneficiaza de un certificat de handicap cu grad de handicap grav, cod boala F30, G20, I63 cu asistent personalsi si a optat pentru indemnizatie , dar Primaria com.Micesti Jud.Arges pe raza careia locuieste i-a solicitat curatela.Am introdus actiune la Judecatoria Pitesti dar se tot amana si nici pana in prezent nu beneficiaza de indemnizatie desi data certificatului de handicap este luna iulie 2016.Intrebarea mea este daca poate sau nu beneficia de indemnizatie pana la finalul procesului

 58. De ce este diferenta atit de mare intre indemnizatia de insotitor la pensia de invaliditate si indemnizatia de însotitorde la ajutorul de handicap, la invaliditate este 696 roni iar la handica este 1080,aceasta din urma urmând sa se mareasca conform salariului minim pe economie…..stiu ca nu voi primi nici un raspuns dar traies cu speranta ca se va reglementa si asta……sau,ramân doar cu speranta

 59. Buna ziua , va rog frumos sa-mi spuneti ce as putea face avand handicap accentuat grad 2 si o indemnizatie de handicap de 270 lei sa primesc si pensie de boala ? Am 60 de ani si facut tot dosarul am cheltuit bani si mi s-a respins pe motiv ca nu pot documenta ca boala este din nastere . Eu asa m-am nascut , nu am mers nici o zi la scoala dar nu gasesc nici un act in nici o arhiva sa-mi dea ca sunt bolnav din nastere . Am diagnosticul de OLIGOFRENIE GRAD 2 , SECHELE ENCEFALOPATIE INFANTILA . Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns . Va multumesc frumos …

 60. eu am certificat de handicap grad 1 sunt cardiaca ,,defect septal interventricular,,, am 43 ani mama mea este la pensie si imi ia si ia si de insotitor alocatia am si eu alocatie mama mea pensie a lucrat la banca , tatal meu este decedat cum include noua lege facuta de psd include doar copii cu handicap s-au si toate persoanele cu handicap sa li se ia dreptul la intemnizatia de insotitor ? multumesc

 61. buna ziua
  am o mare rugaminte daca imi pute-ti raspunde la o intrebare.
  daca un nevazator cu un ochi din nastere si a lucrat 33 de ani poate sa iasa la pensie anticipat.
  cu speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat.

 62. Buna ziua.Ma numesc Mihaela si am si eu o intrebare.Bunica mea are 68 de ani,are sanul extirpat,are diabet fara insulina,operata de colecist cu prapurul rupt,bolnava de inima si gonartroza la genunchi.Are 2 ani vechime si vreau sa stiu daca se incadreaza la pensia de handicap.Astept raspuns.Multumesc.

 63. IN 2010 AM FOST REEXPERTIZATA DE O COMISIE DE LA BUCURESTI SI A TAIAT 40LEI DE 390LEI CIT AVEAM ATUNCI ,APOI AM FACUT CONTESTATIE IN TERMEN DE 30ZILE . IN 2011 PE 09.09.2011 AM FOST CHEMATA LA INSTITUTUL de EXPERTIZA A PERS. cu HANDICAP PT. O NOUA REEVALUARE A GRADULUI deHANDICAP ,IAR ACEA COMISIE DIN BUCURESTI (STR. PANDURI) A ANULAT COMLECT PENSIA DE HANDICAP GRADUL 2 SI IMPLICIT SI INDEMNIZATIA DE HANDICAP GRADUL 2 .IN MOMENTUL IN CARE AM VENIT LA CONSTANTA AM FACUT CONTESTATIE (in termen de 30zile)si dupa aceea amj inaintat PLINGERE CIVILA PT. CA ASA MI-A SPUS SA FAC AVOCATA DESI A FOST GRESIT TREBUIA s a facem PLINGERE PENALA PT. CA CAPETELE DE ACUZARE SINT: ;-ABUZ INSERVICIU; COFLICT DE INTERESE ;DISTRUGERE DE DOCUMENTE ;SI ATENTAT LA SIGURANTA VIETI MELE(DEARECE DIN 01.10.2010 NU AM NICI UN VENIT) CU RESPECT VA MAI INFORMEZ CA MEDICUL DIN CADRUL CABINETULUI DE EXPERTIZA CTA. REFUZA IN MOD CONSTANT SA MA REPENSIONEZE MOTIVIND CA NU AM MAI MULTE INTERNARI INTRUN AN DE ZILE . EU AM UN ASTM BRONSIC INFECTO ALERGIC SEVER PERSISTENT FIIND DIACNOSTICATA DIN APRILIE 1974 DE LA VARSTA DE 14ANI (DIN COPILARIE).LA ORA ACTUALA AM FACUT DIN 14.01.2013 O PLANGERE PENALA LA CARE ASTEPT RASPUNS SI CITATIE LA JUDECATORIA CTA. intre timp si avocata ma anutat ca nu ma mai poate reprenzenta banuiesc ca nu am avut cu cesa o platesc (am beneficiat de avocat din oficiu ) va rog cu mult respect sa ma invatati pasi pe care as avea de urmat. Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi aceste rinduri .

 64. buna ziua! va rog sa ma lamuriti si pe mine -sotul meu este pensionat medical gr1 si are si grad de handicap grav permanet primeste pensie de boala de la casa de pensii si conf art 77 din Lg263/2010 indemnizatie de insotitor echivalentul a 80% din punctul de pensie ,va rog sa-mi spuneti daca poate renunta la aceasta indemnizatie prin casa de pensii si daca poate opta pentru indemnizatie de insotitor prevazuta la art 43 si art 58 alin 3 din lg 448/2006 prin DGASPC..Mentionez pe certficatul de incadrare in grad nu are drept de asistent personal sau indemnizatie de insotor .Va multumesc!

 65. buna ziua. Am o pensie de handicap gradul 1 si am 38 de ani si as vrea sa ma pensionez pe caz de boala si am numai 2 ani in romania si 6 in spania legal. ce trebuie sa fac sa primesc pensie

 66. Bună ziua mă numesc Nicoleta tata este bolnav din 2004 cu handicap de gradul 1 și nu i-am făcut pensie decât pe caz de boală și vreau să îi fac și pensie de handicap mama este însoțitorul lui și eu bani amândoi pe același cupon ia este bolnava pot sa mă trec eu că însoțitor la pensia de handicap și ia sa rămână la pensia pe caz de boală sau trebuie sa o scot pe ia

 67. Buna ziua !
  Ma poate ajuta cineva cu legislatia valabila persoanelor persoanelor cu handicap de nevazator in perioada 1992- 2002 si care era cuantumul acestei indemnizatii pentru acest ahandicap? Care era cuantumul pentru insotitor al acestor persoane? Va multumesc!

 68. A-ți promis că se majorează pensia de handicap în anul 2017 de ce mai promiteti ceeace nu rezolvați profitați de acești oameni care nu se pot apăra faceți un calcul matematic dacă se poate trăi cu aceasta indemnizație mizerabilă rușine celor care promit.

  • Buna ziua. Ma preocupa un aspect pe care nu am reusit sa il inteleg dupa cititrea catorva articole.
   O persoana cu handicap grav (mental grav, si de o perioada cu picioarele amputate) care primeste ajutorul social de la primarie (pentru asistentul social personal) care se afla intr-un centru pentru varstnici de stat, unde se plateste lunar o suma de aprox 1 800 lei (din pensie + suma de la primarie) are dreptul de a ramane in acel centru, de stat repet. A aparut o ordinanta care respinge acest aspect din luna iulie 2017.
   Cer mult o lamurire.
   Cu multumiri.

 69. buna ziua: in anul 1988 am fost diagnosticata angiom mare dorsal stang ,am fost paralizata de-o mana{stanga}.m-am angajat in 1989 la o ferme de pui ,am muncit 5ani .aveam dureri groaznice partea stanga m-am dus la md.care ma operat si mi-a dat scris la mana sa imi fac de handicap dar nu vroiam sa ma pensionez la o varsta frageda,sa restructurat postul meu si ma dat in somaj 1an si ceva,mai ma chema la treaba dar am vazut ca nu pot sa muncesc m-am dus din nou la dc..sa vad ce am avut mi-a spus ca mi-a atins nervii la mana stanga ,sa ma pensionez,am fost la comisie ani la rand cu gradul trei,acu am probleme si cu coloana {lombosciatica .iernie de disc ,si discopatie lombaral3l4.am stat cu ajutorul social cu gradul trei de invalidate.anul asta mi-a luat gradul ,ma-m dus la md de familie si iam spus ca imi caut de munca nu imi semneaza pentru ca nu vrea sa faca puscarie pentru mine.am aflat acuma ca sa fac pensie sociala minima garantata nu stiu daca beneficiez de asa ceva .anii au trecut si totusi am o varsta cand nimeni nu ma mai primeste la munca{47}de ani implinesc.va rog din suflet macar sa imi spuneti daca beneficiez de pensie sociala minima garantata,cu stima si respect

 70. Sotul meu a luat pensie gr. 1 cu drept de insotitor pina in luna martie anul acesta .Apoi ia dat gr.2 spunind ca este apt de munca avind 1/3 picioru drept amputat cind el nu se descurca singur pentru ca cine trebuie sai puna proteza in fiecare zi stam si la tara dimineata isi face nevoile la lighian pe vreme rea nici nu iese afara ,cind e cald sta oparte de zi la poarta pe banca ,ce asi putea sa fac ,avind si un copil minor

 71. Am grad de handicap Accentuat, valabilitatea permanent,cod boala G40.cu tip handicap 1Fizic..Întrebarea mea este dacă am dreptul la însoțitor și alte drepturi financiare pe langa venitul meu de 270 roni.? Mulțumesc.

 72. sunt operat din 2015 de cancer la ficat si caiile biliare,de atunci urmez tratamentul oncologic si am o drena externa de ka caiile biliare.in ultima perioada situatia medicala s-a agravat(nu pot sa mai merg fara insotitor,pentru spalat trebuie sa fiu ajutat tinind cont de drena,am slabit in 3-4 luni peste 20kg)lucru ce reiese si din actele medicale.am fost la comisia de handicap acum si m-au incadrat tot la gr 2(am un certificat medico-legal,unde reiese la final ca situatia mea este fara speranta)cum contest aceasta decizieca sa trec la gr 1 cu insotitor?paragraful de lege si conditiile?

  • Soțul meu are amputate degetele de la mâna stanga are pensie de invadilitate gr 3 dar având aceasta problema cu mâna stânga nu mai poate lucra cu o jumătate de norma . Va rog sa-mi spuneti dacă poate beneficia de pensia de handicap. In prezent pensia de invadilitate este de650 RON.

 73. Buna ziua vreau si eu sa va rog frumos sa imi spuneti sunt pensionata de boala din 2001 am fost incadrata gr 2 si din 2010 mau incadrat in gr 3 am si handicap accentuat nerevizuibil .Am vechime in munca 20 de ani din care 10 grupa 2 conditi grele pot sa ma pensionez definitiv sunt nascuta in 15 10 1964 va multumesc frumos/

 74. Buna ziua.

  Am o intrebare…
  Sotul meu are diabet..insulina 4 ori/zi.
  Nu poate sa munceasca.tot scade glicemia.
  Are rezultate hemoglobina rau..
  Si are probleme mari cu nervii..
  Puteti sa ma ajutati??
  Oare sa incercam o pensie de invaliditate?
  Sau are drept ptr ceva pensie..
  Are numai 34ani.
  Multumesc anticipant

 75. Bună am și eu o întrebare am invaliditate de 33/in Spania am un infarct cu estem diagnostic cardiopatie ischemică iau o pensie de trei sute de euro în Spania am doi copii nevasta cîștiga trei sute am patru zeci de ani șapte ani și opt luni lucrate în țară și am sunat la casa de pensii și mi-o spus după un an că am dreptul la noua zeci și șapte de lei pe lună mă poate învăța cineva ce pot face că încerc de un an să îmi găsesc de lucru dar cînd aud diagnosticul spun că nu mai au nevoie.

 76. Buna seara! Am pensie de invaliditate din 2011, grad 2. Am lucrat timp de 19 ani cu handicap preexistent angajarii in munca. Certificatul de handicap este permanent, grad mediu. Va rog frumos sa imi spuneti daca ma pot pensiona la limita de varsta, la 50 de ani ( acum am 49), cu un stagiu minim de cotizare. Va multumesc!

 77. Sunt diagnosticata cu poliartrita reumatoida de 3ani nu am inca deformari dar am dureri foarte mari.Cand am dureri sotul ma ajuta sa ma imbrac si sa mananc .Va intreb daca pot beneficia si eu de pensie sau de un ajutor.Mentionez ca nu lucrez.Daca cineva poate sa ma ajute cu un raspuns .Va multumesc si sanatate multa

 78. Buna ziua ,
  Ma numesc Zaharia Maria Petronela ,sunt internata intr-un centru de ingrijire sociala , pana in luna septembrie 2017 am fost incadrata la gradul de invaliditate II ,nr de puncte de pe cuponul de pensie era 0,68862 deci 688 lei pensie , in urma revizuirii dosarului meu medical am fost incadrata la gradul I de invaliditate , am primit decizia de pensionre si am ramas stupefiata ,mi-a fost micsorata pensia de la 688 lei la 0,44649 punctaj mediu anual , deci o sa primesc 520 lei pensia minima garantata ,pana sa ma pensionez medical am lucrat 14 ani si 3 luni .
  Cum este posibil la gradul I de invaliditate sa primesc o pensie mai mica ?

 79. Buna sera,
  Pentru a face o reclamatie la doua peresoane matrimoniu, care au pensie pe nedrept de handicap? Si alte persoane care merita cu adevarat nu au…

  Multumesc anticipat

 80. am 54 de ani am lnainte de 89 dar fabricile unde am lucrat eu nu au dat situatia la arhiva de stat si eu nu am nici un drept acum desi sunt ffffff bolnava cu diabet tip2 de 13 ani si multile complicatii ca ,probleme du inima,ficat,cap,rinichii acum nou cu oasele am facut acum doi ani si o comotie la ambii ochi din cauza tensiunii si nu m-ai am cu ce lua tratamentele toate la ochi spunandu-mi ca trebuie sa fiu oarba complect ca sa ma pot incadra dar eu de fffffffoarte multe ori nu pot cobora sa imi i-au ceva de mancare de trat nu m-ai vb .ce pot face?
  multumesc

 81. Am o intrebare .mama mea are 82 ani si nu poate sa mearga deloc nu o tin picioarele depinde de o persoana .poate sa primeasca pensie de handicap cu insotitor sta la tara ,locuieste cu un frate si se ocupa de ea cumnata care nu are nici un venit ,credeti ca poate beneficia .mama a facut act ptr intretinere cu ei .are dreptul sa beneficieze .va multumesc

 82. Buna ziua. Am o nelamurire.Sotul meu a ramas paralizat fiind in scaun cu rotile in urma unei interventii chirurgicale in luna noiembrie 2016 unde a capatat 3 feluri de stafilococi dand apoi in septicemie. A stat 5 luni internat in alt spital de specialitate. In aprilie 2017 i-am facut dosarul de handicap unde s-a incadrat in gradul 1 grav cu asistent personal fiind permanent. Anul acesta am fost cu dosarul de invaliditate de munca al sotului la casa de pensii sa-l depun iar cei de acolo mi-au spus ca trebuie sa aleaga intre pensia de handicap si cea de invaliditate. Mentionez ca a lucrat si cotizat la stat 26 de ani. In acest caz unde ma pot adresa fiindca nu mi se pare nici legal si nici corect sa-ti bati joc de bietii oamenii asta fiindca nu au ei bani de pensii.
  Va multumesc.

 83. Sotul meu are un grad 3 permanente din spania nu stiu cum se pune aici are drept de insotitor. Daca ramin in romania de tot pot. Primi bani din spania sau trebuie alte acte

 84. Buna ziua,fratele meu,in urma unei traume la varsta de 42 ani,a ramas cu tulburari de personalitate si crize epileptice.are pensie de boala de gr 2 cu tratament de recuperare si reevaluare la fiecare 2 ani.Poate beneficia de pensie de handicap?

 85. Va rog sa-mi spuneti nu se mai acorda ajutorul pentru persoane cu handicap de la primarie? S-a anulat acest ajutor? Unele primarii spun ca nu au fonduri pentru a face ingajari pentru insotitor la persoane care pe decizia de handicap spune ca necesita insotitor. Va multumesc anticipat.

 86. Bună ziua am nevoie de o informație am o pensie de boală de epilepsie încadrată în gradul doi vreau să știu dacă am dreptul la lucru cu jumat de normă pentru că mă simt tare nefolositoare vreau să muncesc ca să am liniște mai multă e tare greu să stai acasă să nu poți face nimic vă mulțumesc mult.

 87. Buna ziua,
  as dori sa stiu de cind isi produce efectul un certificat de handicap grav cu asistent personal daca dosarul a fost depus la data de 18.12.2018 iar certificatul a fost emis la data de 04.02.2019. In toata aceasta perioada (53 zile dintre care 30 lucratoare) s-au facut evaluari, depuneri de acte, etc.etc ?

 88. Bună seara sunt o persoana cu gradu 1 definitiv si as vrea sa stiu daca pot sami fac pensia de stat am 35 ani nu am făcut nici o clasa că nu mă primit la scoala am fost la casa pensi si mia spus că numi face că nu am clasa

 89. Vreau sa stiu si eu daca pot primi pensie de handicap daca nu aud bine cu ambele urechi. Am facut control de specialitate si mi sa spus ca 80 %imi este afectat auzul. Ce acte imi trebuiesc ptr a obtine o pensie de handicap . Am 51 de ani si sunt din jud Cta.

 90. buna ziua
  sunt pensionar pe caz de boala din 2007,cu pensie de handicap din 2009 ..boala de care sufar(una din ele) a debutat in copilrie .1978la varsta de 14 ani ..am fost orientat profesional pt treapta 1 liceu .nu am stiut ca pot beneficia de handicap decat in anul 2009 cand medicatia era una f costisitoare si nu am mai vrut sa urmez tratamentul pt ca nu ma descurcam cu banii ,atunci dn dr mi-a spus ca.. la cate boli am pot beneficia de pensie de handicap si medicamente gratuite ,asa am ajuns sa stiu ca pot beneficia de pensie de handicap ..altfel nici in ziua de azi nu stiam ..
  am 21 de ani si ceva luni cotizatie la asigurarile sociale ,1.7 ani si ceva zile stagiu asimilat si inca 6 luni si cateva zile tot stagiu asimilat ,in total 24,4 ani scrise in decizia de pensionare
  ma incadrez la art 58 pt a beneficia de a iesi la pensie cu 10 ani mai devreme ?
  mentionez ,gradul de handicap e accentuat (grav)gr 2.am 56 de ani
  multumesc

 91. Buna ziua, am 35 ani si in 2017 am fost diagnosticata cu adenocarcinom de grad 1 endomentrial si am suferit o interventie chirurgicade de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala.Mentionez ca sunt coasigurat si as dori sa stiu daca ma incadrez pentru pensie de handicap, sau cum obtin acel grad de handicap?

 92. Buna ziua sunt pesionat de boala de 15 ani suferind de poliartrita reumatoida si diabet zaharat insulino necesitant ,nu de mult am cazut rupand soldul ,mi-a fost pusa proteza bipolara va merg foartte gre pe distante mici urcarul scarilor foarte greu ,va rog sa-mi raspundeti daca pot beneficia de ajutor de handicap .Multumesc anticipat.

 93. Buna ziua!
  Beneficiez de pensie de invaliditate de grad 2? M-am anagajat de curand cu norma de 8 ore pe zi la o firma.
  Din momentul cand m-am angajat pierd pensia de invaliditate?
  Daca intre timp amgajatorul imi intrerupe contractual de munca pot relua aceasta pensie?

  In alta ordine de idei trebuie sa anunt angajatorul ca am pensie si daca el beneficiaza de anumite condii in situatia in care a angajat o persoana cu pensie de invaliditate?

 94. Buna ziua,am un baiat in varsta de 18 ani si s-a nascut cu hipoacuzie de transmitere bilaterala,are handicap de gradul unu,nu a fost la scoala niciodata,credeti ca beneficiaza de pensie de invaliditate?Cei de la CNP Vaslui,au spus ca trebuie sa il angajez o zi sa poata beneficia,mi se pare absurt ca el are asistent personal,cum sa lucreze?Multumesc!

 95. Buna ziua,am o intrebare va rog frumos,sunt operata la ambele solduri am proteze la stangul de acum 10 ani si la dreptul de acum 7 luni,am coxartoza si sufar de artroza generalizata la maini,cot,ceafa.Ma incadrez pentru o pensie de boala in Romania?am 56 de ani si am 22 de ani cotizati in Romania si 13 in Spania,multumesc

 96. Am 43 ani,am făcut accident la locul de munca,am văzut de pe schela de la 7 m…MEDICAMENTE gratuitate 0 și dreptul CONSTITUTIONAL la sănătate,pastile și tratament gratuit?? gratuite?!despre ce legi vb ,cele valabile SCRIPTIC și formal,dar nu ..?!?Pastilele mele costa 14 milioane …eu pensia 720…+270 handicap…mai trebuie sa mănânc….mă mai spal..mai merg la toaleta…strictul necesar…ALLL. OOO,tratamentul ce urmează …periodic:recuperări,balneofizioterapie,bft,oncologie,psihiatrie…BANi. Tratament terapeutic…1200 lei,12 milioane?! Cine de sus. Și nu Dumnezeu ,ci cei la putere nu ne vor bilele…le vor binele. Cu respect și cu părere de rău că m.am născut sa fiu umilit de niste…

 97. in ce grad de pensie de boala se incadreaza o peroana cu piciorul drept amputat deasupra genunchiului ?Mentionez ca a fost incadrata in gr 1 grav cu insotitor la handicap

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here