Produsele în ambalaje non-SGR, fără garanția de 50 de bani, deja existente în stocurile producătorilor sau comercianților, vor putea fi vândute până la sfârșitul acestui an, conform unei decizii guvernamentale adoptate recent. Această hotărâre extinde termenul limită cu șase luni.

Legea actuală prevede că produsele ambalate non-SGR pot fi comercializate până la 30 iunie 2024. După 1 iulie 2024, nu vor mai fi permise pe piață produse ce intră sub incidența SGR fără marcajul și codul de bare specifice.

Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021, care reglementează sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, modifică termenul până la care aceste produse pot fi vândute. Astfel, acestea vor putea fi introduse pe piață și comercializate până cel târziu la 31 decembrie 2024. După această dată, comercializarea lor va fi interzisă.

Garanția va fi returnată consumatorilor, iar operatorii punctelor de returnare vor fi obligați să accepte ambalajele care respectă următoarele condiții: au marcajul SGR vizibil și lizibil; sunt intacte și nedeteriorate; sunt complet golite de conținut; și sunt returnate în termen de 24 de luni de la data publicării pe site-ul administratorului SGR a anunțului privind încetarea introducerii pe piață a produsului respectiv.

În câteva zile din martie s-au strâns și peste două milioane de ambalaje în cadrul sistemului SGR, cel devenit cunoscut pentru garanția de 50 de bani. Sunt tot mai multe ambalaje cu SGR pe rafturi și încep să fie și cozi la automatele de returnare, fiind și mai dese cazurile în care aparatele sunt pline de ambalaje.

Sistemul SGR s-a lansat la 30 noiembrie, iar garanția este de 50 de bani. În decembrie au fost foarte puține ambalaje SGR la raft, dar numărul a crescut puternic după 15 ianuarie. La început de martie s-au colectat și peste un milion de ambalaje pe zi, în timp ce media pe februarie a fost de 600.000/zi.

Vezi aici Hotărârea nr. 1074/2021

Vez aici alte articole despre ambalaje SGR

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here