Senatul a adoptat un proiect legislativ care prevede ca pașaportul să poată fi folosit de români în străinătate nu doar în fața autorităților din acea țară, ci și în fața unor entități terțe, cum ar fi băncile, spitalele, unitățile de învățământ.

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate prevede acum că pașaportul poate fi folosit doar în faţa autorităţilor române şi străine“, ceea ce creează o constrângere legislativă, din moment ce au fost înregistrate numeroase solicitări din partea instituțiilor bancare din străinătate sau a angajatorilor, pentru prezentarea pașaportului, nu a cărții de identitate, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

Totodată, pentru cetăţenii români minori cu vârsta sub 14 ani, documentul de identitate acceptat pe plan internaţional este paşaportul, iar pentru accesul la servicii medicale private, servicii sociale, educaţie privată în străinătate, unica opţiune pentru aceştia este paşaportul, mai consideră parlamentarii care au inițiat proiectul.

Articol unic. – Alineatul (4) al articolului 6 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(4) Documentele de călătorie prevăzute la alin. (1) sunt proprietatea statului român şi fac dovada identităţii, cetăţeniei, calităţii, precum şi a dreptului titularului de a călători în străinătate.”

Proiectul adoptat de Senat va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here