O inițiativă legislativă în dezbatere la Senat prevede ca toți românii care trăiesc în afara granițelor și nu au mai ajuns, din cauza condițiilor restrictive de călătorie din pandemie, să își înnoiască actele de identitate, să poată vota la alegerile parlamentare din 2020.

Propunerea legislativă stabilește că în cazul în care cetățeanul roman din străinătate, care se prezintă la vot cu actul românesc de identitate, expirat în cursul anului 2020, să poată vota în baza documentelor respective ieşite din termenele de valabilitate, cu condiția ca ele să fie însoțite de un alt document al statului-gazdă, care este valabil. Astfel, identificarea cetăţenilor în Registrul electoral se va face prin CNP-ul alegătorului, care nu se schimbă niciodată în cursul vieţii, chiar dacă actele de identitate expiră.

Lege pentru modificarea Legii nr. 208 din 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente

După articolul 83, se adaugă articolul 831 cu următorul cuprins:

Art. 83 – Dacătermenul de valabilitate pentru actul de identitate al persoanelor prevăzute la art. 83 alin. (2), (3) şi (5) a expirat în cursul anului 2020, acestea pot vota în baza actului de identitate expirat, cu condiţia ca acesta să fie însoţit de un document oficial emis de statul străin, care permite identificarea persoanei, aflat în termen de valabilitate.

Inițiativa legislativă a fost pusă î dezbaterea Senatului pe 21 septembrie, urmând ca indiferent de votul de aici, să fie trimisă plenului Camerei Deputaților, forul decizional, pentru adoptare.

Deoarece este posibil ca în termenul scurt de până la alegerile parlamentare, inițiativa să nu poată fi adoptată pentru a intra în vigoare, Biroul Electoral Central a anunțat, la începutul lunii septembrie, că alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie își poate exercita dreptul de a alege în baza acestuia, conform unei hotărâri BEC valabile atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din străinătate.

Totodată, cetățenii Uniunii Europene înscriși în lista electorală complementară își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea. Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetățean este, însoțit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărții de rezidență permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, a mai precizat BEC.

Alegătorul european care deține un certificat de înregistrare sau o carte de rezidență permanentă al căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie își poate exercita dreptul de vot în baza acestora.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here