15 Septembrie, 2019

Românii condamnaţi în Belgia vor putea să ispăşească anumite pedepse în ţară

Măsura prin care românii vor putea să ispăşească pe teritoriul ţării noastre anumite pedepse primite în Belgia vine ca urmare a implementării în această ţară a obiectivului UE de “recunoaştere reciprocă a sancţiunilor”. În acest sens, începând de săptămâna viitoare, urmează să se realizeze formări destinate unor magistraţi români şi belgieni.

Conform datelor furnizate de site-ul belgian La Province.be şi preluate de Agenţia Mediafax, 18 magistraţi români urmează să sosească săptămâna viitoare la Palatul de Justiţie de la Mons, unde vor participa la o formare în acest sens, timp de o săptămână. Ulterior, zece magistraţi belgieni vor participa la o formare în România.

Acest lucru va permite unui străin european condamnat în Belgia să ispăşească o pedeapsă alternativă în ţara sa de origine şi, invers, unui belgian condamnat în străinătate să ispăşească pedeapsa în ţara sa.

“Prin pedeapsă alternativă se înţelege, între altele, măsuri probatorii în cazul condamnării cu suspendare, brăţară electronică, muncă în folosul comunităţii”, precizează site-ul.

“Când privim proporţia străinilor din închisorile noastre (45%), observăm că aceştia sunt suprareprezentaţi”, notează Annie Devos, directoarea generală a Caselor de Justiţie. Între o pedeapsă alternativă, a cărei executare nu este garantată din cauza lipsei unui echivalent, şi închisoare, un judecător belgian nu are de ales, comentează site-ul, care precizează că scopul este descongestionarea închisorilor belgiene.

Aproximativ 295 de români, potrivit unor date pentru 2011, sunt deţinuţi în închisorile belgiene, iar 131 de dosare cu români au fost deschise începând din ianuarie 2012 în justiţia belgiană, potrivit La Province.be.

Sursa: Mediafax

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu