Pe final de mandat, parlamentarii vor să elimine din legislaţie 102 taxe, 77 dintre ele din țară și 25 de taxe care se plătesc din afara României.  Este vorba despre taxa de timbru pentru mașini, taxa radio-tv, taxele pentru cazierul judiciar și cel fiscal, taxele consulare, taxele pentru eliberarea pașapoartelor, pentru pierderea sau emiterea unor noi acte de identitate, sau pentru firmele noi care se înregistrează la Registrul Comerțului.

Parlamentarii inițiatori susțin că impactul bugetar pentru anul 2017 este de doar 0,07% din PIB și va putea fi susținut de creșterea economică aferentă anului 2016. Astfel, se continuă procesul de debirocratizare și în 2018, România ar putea intra în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe din lume și cu cea mai mică povară fiscală:

“Din cele 102 taxe, 25 se plătesc în afara României, iar 77 în interiorul țării. Costurile anuale pe care le plătesc românii anual pentru aceste taxe reprezintă 80% din cheltuielile totale anuale făcute cu plata taxelor nefiscale. Nu în ultimul rând, timpul, dar și sumele de bani economisite astfel vor duce la creșterea consumului, la creșterea încrederii în instituțiile statului, la creșterea bunăstării românilor, dar și la o poziționare mai bună a României în clasamentele mondiale de tip Doing Business”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul de lege cuprinde 15 articole, fiecare referindu-se la legea care cuprinde taxa propusă a fi eliminată.

• Art. VI . Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, se abrogă.

• Art. VII. Punctele 9,10,11 și 12 din anexa la OG nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice și juridice de către MAI, se abrogă.

• Art. XI. Art. 188 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se abrogă.

• Art. V . Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, se completează la Art. 20, după alin. (3), prin introducerea unui nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Pentru persoanele fizice și juridice care sunt determinate de lege să anunțe pierderi de acte și schimbări de nume, publicarea se face fără perceperea de taxe și tarife.”

• Art. XII. Alin. (5) al Art. 9 din OG nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, se modifică:

„(5) Certificatul de cazier fiscal se emite în scris, pe suport de hârtie sau în formă electronică, fără perceperea de taxe.”

• Art. XIV. OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 37/2014, se abrogă.

Proiectul de lege a fost înregistrat în dezbatere publică în procedură de urgență la Senat și a fost trimis pentru avize la Guvern și la Consiliul Legislativ. Indiferent de votul din Senat, proiectul poate fi adoptat dacă va fi aprobat în Camera Deputaților, camera finală a Parlamentului în această procedură.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here