Legea Gărzilor Forestiere a fost aprobată de Camera Deputaților, forul decizional, urmând ca o nouă structură, Garda Forestieră Națională, să coordoneze  activitatea celor 9 gărzi forestiere teritoriale. După ce va fi semnat promulgarea de către președintele țării, Ministerul Mediului va institui criteriile de integritate pentru noii angajați. În plus, a anunțat ministrul Cristiana Pașca – Palmer, toți inspectorii gărzilor forestiere teritoriale vor fi supuși unei evaluării anuale de integritate și vor beneficia de formare profesională continuă și de dotare corespunzătoare.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere a fost adoptat anul trecut, pe 20 octombrie, de Senat, însă după câteva săptămâni, deputații din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au decis amânarea discutării acestui proiect.

Dezbaterile din Camera Deputațior au fost reluate mai întâi în luna mai, apoi în toamna acestui an. În expunerea de motive a proiectului legislativ, Guvernul a susținut că noua instituție va avea un dublu rol – de supraveghere a legilor din domeniul silvic și de obținere a informațiilor necesare privind eficiența acestor reglementări, astfel încât activitatea să se poată îmbuntăți permanent.

“Lipsa aceste structuri determină deficiențe în activitatea de control, care contribuie la degradarea stării pădurilor României și la neîndeplinirea obligațiilor autorității la nivel național și european”, se mai arată în argumentația Ministerului Mediului.

Gărzile Forestiere vor acoperi toate cele 43 de județe, plus municipiul București, și vor fi organizate în nouă structuri teritoriale în Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Timișoara. Unele structuri vor avea mai puțini angajați, altele vor suplimenta locurile de personal silvic și forestier. Conform reprezentanților ministerului Mediului, personalul va fi selectat cu atenție și va fi bine plătit, salariile variind între 2500 de lei și 5200 lei, la nivelul celor din ANAF.

Conform ultimelor date oficiale, în țara noastră sunt tăiate ilegal păduri în suprafață de 3 hectare pe oră, fiind înregistrate peste 60 de cazuri de infracțiuni în acest domeniu, pe zi.

Ai nevoie de OUG nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here