Într-o informare de presă emisă de Ministerul Mediului şi Pădurilor se arată că s-a comunicat, într-o şedinţă publică realizată de Comitetul de conformare al protocolului de la Kyoto, decizia finală cu privire la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES), transmis în anul 2010 de România.

Potrivit concluziilor preliminare adoptate în data de 8 iulie 2011, România trebuie să deruleze şi să dezvolte măsurile necesare pentru îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES).

Conform deciziei finale, România nu mai este eligibilă pentru a participa la mecanismele flexibile conform articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până când sunt rezolvate neconformităţile identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

În respectiva informare de presă, se arată că România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare şi a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de GES.

Ca urmare a rezultatelor acestor studii şi a măsurilor de consolidare a capacităţii instituţionale, România va pregăti o nouă variantă revizuită a inventarului naţional care va fi trimisă spre evaluare Secretariatului UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Ţara noastră va solicita ulterior, pe baza acestei evaluări, reinstalarea eligibilităţii.

Sursa: http://www.mmediu.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here