În cadrul unei ședințe de Guvern de săptămâna trecută, a fost adoptată o Hotărâre pentru aprobarea Aranjamentului Administrativ între autoritățile competente din România și Statele Unite ale Americii, semnat la București pe 23 martie 2023. Acest aranjament detaliază aplicarea Acordului de securitate socială între cele două țări, semnat tot pe 23 martie 2023.

Acest act normativ stabilește modalitățile de aplicare a Acordului de securitate socială între România și SUA și modul de colaborare între autoritățile și instituțiile naționale responsabile, desemnând organismele de legătură și instituțiile competente.

Acordul și Aranjamentul Administrativ au fost ratificate prin Legea nr. 3 din 3 ianuarie 2024. Acordul se aplică legislației române privind pensiile și ajutoarele de deces din sistemul public de pensii și include legislația asigurărilor sociale de sănătate, prevăzând excepții reciproce pentru lucrătorii detașați de la plata contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate din țara în care sunt detașați.

Dacă dreptul la pensie nu poate fi obținut exclusiv pe baza legislației naționale, Acordul permite cumularea perioadelor lucrate în România și SUA, pe principiul totalizării, fiecare stat acordând pensia proporțional cu perioadele de asigurare realizate în propriul sistem. Acordul aduce beneficii semnificative în ceea ce privește mobilitatea lucrătorilor, evitând dubla contribuție la asigurările sociale și asigurând că lucrătorii nu rămân neasigurați. De asemenea, reglementează detașarea lucrătorilor, asigurând egalitatea de tratament și exportul pensiilor.

Acordul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei notificări prin care statele își comunică reciproc, prin canale diplomatice, finalizarea procedurilor interne necesare.

Vezi aici Legea nr. 3/2024

Vez aici alte articole despre Compania Națională TAROM

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here