La 12 decembrie 2024, a fost publicată Legea nr. 311/2024 prin care Parlamentul României a ratificat Acordul-cadru privind înființarea Alianței Solare Internaționale (ISA) deschis spre semnare la Marrakesh la 15 noiembrie 2016 şi semnat de România în Dubai, Emiratele Arabe Unite, la 3 decembrie 2023  Acest acord marchează un pas important pentru angajamentul României în tranziția energetică către surse regenerabile.

Ce este ISA?

ISA, o organizație interguvernamentală globală, ISA este o organizație interguvernamentală globală dedicată promovării adoptării energiei solare pentru un viitor neutru din punct de vedere al carbonului.

ISA a fost înființată la 30 noiembrie 2015, pe marginea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP21), ca o inițiativă comună a Indiei și Franței. În urma unei modificări din 2020 la Acordul său-cadru, toate statele membre ONU au devenit eligibile să adere la Alianță.

Misiunea sa este de a mobiliza investiții de 1 trilion de dolari în proiecte solare până în 2030 și de a reduce costurile tehnologice prin cooperare globală.

Cu sediul central în India, ISA colaborează cu bănci multilaterale de dezvoltare, sectorul privat și public, societatea civilă și instituții internaționale pentru a implementa soluții solare rentabile, în special în țările cel mai puțin dezvoltate (LDC) și țările membre mici insulare în curs de dezvoltare (SIDS).
În statutul organizației nu există obligația plății unor cotizații anuale de către statele membre. Principalii finanțatori sunt India, Franța (în calitate de ci-inițiatori) şi Australia.

Precizăm că ISA, IRENA și IEA nu sunt organizații concurente, ci complementare. Spre deosebire de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) , care se concentrează pe securitatea energetică globală și tranziția energetică, incluzând atât energia convențională, cât și cea regenerabilă, şi de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă  (IRENA), care sprijină toate sursele de energie regenerabilă,  ISA este o organizație specializată în promovarea energiei solare.

Obiectivele-cheie ale ISA includ:

  • Promovarea adoptării energiei solare în țările membre.
  • Contribuirea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), precum accesul la energie curată.
  • Facilitarea accesului la finanțare pentru proiectele solare.
  • Stimularea inovației și reducerii costurilor tehnologice.

Rolul ISA este de a sprijini statele membre în dezvoltarea proiectelor solare prin:

  • Analiză și politici: Oferirea de consultanță guvernelor pentru dezvoltarea de politici prietenoase cu energia solară.
  • Dezvoltarea de modele de afaceri: Crearea unor mecanisme care facilitează proiectele solare și agregarea cererii de tehnologie solară.
  • Atragerea de investiții: Reducerea riscurilor financiare pentru a atrage capital privat.
  • Sprijin tehnic: Instruirea profesioniștilor și oferirea accesului la date relevante.

Aderarea României la ISA

România se alătură unui grup de state care promovează soluții solare ca parte a eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice. Prin ratificarea acestui acord, România nu va necesita modificări legislative suplimentare, dar va beneficia de acces la resurse financiare, tehnice și de formare prin intermediul ISA.

Avantaje ecologice și economice pentru România

  1. Poziționare strategică:
    • Asocierea la ISA alătură România unui grup de state avansate care promovează tranziția către energie verde.
  2. Consolidarea relațiilor internaționale:
    • Aderarea întărește legăturile cu India și Franța, state co-inițiatoare ale ISA, și subliniază angajamentul României față de obiectivele europene Green Deal.
  3. Creșterea ponderii resurselor regenerabile
    • Cu peste 210 zile de soare anual, România are un potențial semnificativ pentru energia solară. Situația la 13.12.2024, conform ANRE, arată însă că puterea solară instalată în capacitățile de producție energie electrică din România este de doar 1821,33 MW, cea ce reprezintă 9,8% din puterea totală instalată. Conform Planului Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC), obiectivul de 30,7% energie regenerabilă până în 2030 poate fi atins prin utilizarea sprijinului ISA. În sprijinul decarbonizării, este prevăzut ca necesarul de investiții în capacități adiționale de producție solară să fie de 3,7 GW pe parcursul următorilor ani (până in 2030).
  4. Sprijin pentru inovație:
    • Prin participarea la ISA România va avea acces la resurse și expertiză internațională, la platforme comune pentru cercetare, inovare și tehnologii avansate în domeniul energiei solare.
  5. Acces la finanțare și sprijin tehnic:
    • ISA facilitează atragerea de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii solar fapt care va conduce la crearea de noi locuri de muncă în sectorul energiei solare. Prin extinderea capacităților de producție și dezvoltarea infrastructurii asociate, se vor deschide noi oportunități de angajare în domenii cercetare, inginerie și instalare a echipamentelor solare.

Prin aderarea la ISA, România face un pas strategic spre valorificarea potențialului său solar, consolidându-și rolul în tranziția energetică globală. Această asociere reprezintă nu doar o oportunitate de a atrage investiții și sprijin tehnic, ci și un semnal puternic al angajamentului României pentru un viitor sustenabil și alinierea cu obiectivele europene și globale privind schimbările climatice.

Vezi aici Legea nr. 311/2024

Vezi aici alte articole aferente Alianței Solare Internaționale

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici