Comisia Europeană a chemat miniștrii Mediului din 9 state membre, printre care și România, pe tema poluării cu dioxid de azot sau cu particule fine, fiind posibilă declanșarea procedurii de infringement. Discuțiile vor avea loc la sfârșitul acestei luni, pe 30 ianuarie, cele 9 țări fiind primele din topul celor 23 de state care depăşesc limitele de emisii fixate în Uniunea Europeană pentru dioxidul de azot sau particulele fine (PM10), poluanţi legaţi mai ales de circulaţia rutieră şi care sunt periculoşi pentru sănătate, conform agenției France Presse.

Este vorba despre miniştrii mediului din Cehia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, ţări contra cărora Comisia Europeană are în vedere să sesizeze Curtea de Justiţie a UE.

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella a declarat că reuniunea din 30 ianuarie vrea să “protejeze cetăţenii şi să clarifice faptul că, dacă nu există o ameliorare a calităţii aerului, atunci vor exista consecinţe juridice”, potrivit jurnaliștilor AFP. 

Conform statisticilor oficiale UE, peste 400.000 de cetățeni europeni își pierd viața prematur, în fiecare an, din cauza calităţii precare a aerului, care stă şi la originea unor boli respiratorii şi cardiovasculare. Directiva europeană nr. 50/2008 stabileşte limitele de calitate a aerului care nu pot fi depăşite în niciun loc din Uniunea Europeană şi care obligă statele membre să limiteze expunerea cetăţenilor europeni la substanţele poluante din aer. 

Datele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pe 2016, ultimele făcute publice, arată că în România nu s-au înregistrat depășiri ale valorii limită anuale, ci doar depășiri ale valorii limită zilnice

Ai nevoie de Directiva privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here