Guvernul a stabilit continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, prin adoptarea Ordonanței de urgență 54/2024 care modifică și completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Actul normativ stipulează că, în situațiile în care Republica Moldova nu își poate acoperi consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România vor vinde energie către traderi/furnizori desemnați de Guvernul Republicii Moldova. Aceasta se va face la un preț de referință, la care se adaugă costul certificatelor de CO2, dacă este cazul.

Energia electrică furnizată în aceste condiții va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.

Necesitatea prelungirii acestui sprijin este justificată de menținerea situației excepționale în domeniul energiei, avându-se în vedere vulnerabilitatea crescută a Republicii Moldova și riscurile în aprovizionarea cu energie electrică, date fiind dependența de centrala termoelectrică de la Cuciurgan/regiunea transnistreană (denumită MGRES) și importurile de energie.

Vezi aici OUG 54/2024

Vezi aici OUG 199/2022

Vezi aici OUG 27/2022

Vez aici alte articole despre energie electrică

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here