România a semnat în data de 26 ianuarie 2012, la Tokyo, Acordul comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute. Acordul va intra în vigoare pentru România după ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Ministerul Economiei va iniţia consultări publice cu factorii interesaţi pe marginea acestui Acord, pe lângă consultările publice desfăşurate deja la nivelul Comisiei Europene.

Consultările publice vor avea loc în România înainte de ratificarea Acordului de către Parlament, deşi ACTA nu presupune modificarea legislaţiei naţionale şi nici modificarea legislaţiei comunitare. Procedura de ratificare implică asigurarea transparenţei decizionale şi dezbaterea publică.

Dacă, în cadrul consultărilor cu societatea civilă şi în timpul dezbaterilor în Parlament, se va ajunge la concluzia că acest acord nu trebuie ratificat, nu se va întâmpla acest lucru, iar legislaţia naţională nu se va modifica.

Iniţiatorul acestui acord a fost Ministerul Economiei, deoarece scopul principal al acestuia este protejarea comerţului legal şi încurajarea competitivităţii.

“Pentru exportatorii români şi comunitari, aplicarea ACTA va contribui la protejarea, pe piaţa internaţională, a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, drepturilor de autor, a mărcilor comerciale, brevetelor, desenelor şi modelelor, indicaţiilor geografice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Precizare importantă: Aplicarea acestui Acord nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării internetului.

 Context

Acordul comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute a fost negociat de Comisia Europeană în 2008. Acordul este un tratat mixt. Decizia privind semnarea a fost adoptată de Consiliul Uniunii Europene, în decembrie 2011.

Potrivit informaţiilor publice date de executivul european, textul acordului a fost făcut public încă din noiembrie 2010, după ce a fost adus la cunoştinţa publicului pe fragmente, încă din timpul negocierilor. În prezent, el este publicat în toate limbile oficiale ale Uniunii. Comisia Europeană a organizat între 2008 şi 2011 patru conferinţe publice pe tema ACTA, la care au participat toţi cei implicaţi: cetăţeni, reprezentanţi ai industriei, ONG-uri, presa.

Pentru România, Acordul va intra în vigoare după ce va parcurge următoarele etape :

  • Avizul conform al Parlamentului European, în această vară
  • Adoptarea de către Consiliul Uniunii Europene, independent de ratificarea în parlamentele naţionale
  • Ratificarea de către Parlamentul României.

Legislaţia românească în vigoare, în materie de proprietare intelectuală este alcătuită din:

1. Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată şi completată

2. Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006 privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor

3. Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2010 pentru modificarea unor acte normative în vederea reducerii sau simplificării administrative a unor autorizaţii/avize/proceduri ca urmare a măsurilor asumate de Guvernul României în cadrul Planului de simplificare aferent Memorandumului de înţelegere dintre Comunitatea Europeană şi România.

Sursa: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here