Potrivit unui comunicat de presă emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în perioada 25 – 28 iulie 2011, s-a efectuat un control la nivel naţional în ceea ce priveşte calitatea şi modul de încadrare în cantitatea netă declarată a pâinii comercializată în vrac.

Rezultatele controlului relevă faptul că au fost constatate numeroase cazuri în care diferenţele medii, faţă de cantităţile nete declarate de producători, la diferite sortimente de pâine, erau între 20-80 g/bucata. În acelaşi timp, pâinea comercializată, de diverse sortimente, avea cantitatea netă declarată neuniformă – de 210g, 295g, 300g, 310g, 315g, 540g. Aceste diferenţe erau greu de sesizat de către consumatori şi creau dificultăţi la achiziţionarea produsului.

Inspectorii OPC au mai descoperit faptul că nu se afişau denumirea furnizorului de pâine, denumirea produsului comercializat şi nici preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/kg şi lei/bucată. De asemenea, producătorii comercializau pâinea deformată, aplatizată  şi cu porţiuni parţial arse, insuficient coaptă.

S-au aplicat 178 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea dispoziţiilor legale, valoarea amenzilor ridicându-se la 466 700 lei.

În continuare, vă prezentăm câteva sfaturi pentru consumatori, venite din partea autorităţilor:

  1. Refuzaţi produsele care prezintă semne organoleptice de învechire, modificări ale culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi.
  2. Fiţi atenţi la aspectul produsului – pâinea nu trebuie să fie arsă, insuficient coaptă, deformată sau, şi mai grav, să nu prezinte urme ale contactului cu rozătoare şi urme de mucegai.
  3. Nu acceptaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;
  4. După caz, solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la ingredientele componente (gluten, diverse seminţe, alune/nuci, ouă, lapte etc.), pentru evitarea provocării alergiilor.
  5. Cumpărarea produselor de panificaţie trebuie făcută din locuri autorizate, care asigură condiţii corespunzătoare de transport, depozitare şi comercializare.

Sursa: http://www.anpc.gov.ro/anpc/index.php

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here