1. Vizitele inspectorilor ANAF la domiciliul fiscal, eliminate din lege: Sunt redundante și încarcă costurile de administrare

Inspectorii Fiscului nu vor mai veni să constate dacă spațiul de domiciliu fiscal există și dacă activitatea desfășurată se află în limita obiectului înscris în autorizația de funcționare, atunci când firmele solicită reactivarea fiscală. Conform proiectului de modificare a Codului de procedură fiscal, se elimină condiția generalizată referitoare la verificările legate de domiciliul fiscal. Companiile pot ajunge în inactivitate fiscală din mai multe cauze, potrivit normelor legislative, și trebuie să îndeplinească câteva condiții pentru a redeveni active. Unele cazuri de inactivare sunt, însă, efectul unor probleme birocratice cum ar fi comunicarea defectuoasă a actelor administrative sau neînregistrarea corectă a unor obligații.

2. 20 de ani de la primele carduri în România: Doar 1 din 5 români face plăți cu cardul

O cercetare de piață citată de Agerpres arată că 95% din populația țării utilizează numerarul des și foarte des și doar unul din cinci români folosește cardul la plata unor produse și bunuri. Cei mai mulți posesori de card îl folosesc doar să își scoată, cash, veniturile obținute – salariul, pensia, mai arată studiul. După situația conturilor bancare, doar 35% din populația de la sate dețin un cont bancar, în timp ce la orașe ponderea este mult mai mare, de peste 80%. Pe de altă parte, conform realizatorilor studiului, anul 2015 a fost primul în care numărul de tranzacții de plăți la comercianți a depășit numărul tranzacțiilor de retragere numerar la ATM-uri.

3. Transportatorii îi îndeamnă pe asigurători să plece din România

Reprezentanţii transportatorilor le sugerează asigurătorilor de RCA să părăsească România, dacă nu acceptă condiţiile impuse pe piaţa românească, anunţă Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România – COTAR, într-un comunicat citat de Mediafax. Transportatorii susțin că profiturile de peste 300% nu se vor mai realiza pe piața românească, începând de anul viitor, când se vor aplica tarifele stabilite la discuțiile avute în septembrie cu Guvernul. Reprezentanții firmelor de transporturi susțin că noile tarife, care sunt mai mici ca cele de acum, vor echilibra piața plății acestei taxe.

4. 10 ani de la aderarea la UE. Cheltuielile statului s-au dublat de la aderare până acum. Ce angajaţi au câștigat cel mai mult?

De la aderarea la UE și până în prezent,  veniturile statului s-au dublat, dar şi cheltuielile lui, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar. Cel mai mult au avut de câştigat cei 1,2 milioane de angajaţi ai statului, iar cel mai puţin, investiţiile. Veniturile bugetului au crescut cu 119% din 2006, ultimul an înaintea aderării la UE, până la finalul lui 2015, iar cheltuielile le-au urmat pas cu pas – un plus de 116%.

5. Controlul marilor averi: 30 de persoane verificate în 3 ani

Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a recunoscut într-un interviu acordat revistei Capital că investigaţiile de control la marile averi durează un timp îndelungat, întrucât procedura este una de durată. Astfel, Fiscul vrea să modifice procedura, pe care şeful ANAF o consideră prea lentă. În trei ani au fost verificate doar 30 de persoane, departamentul special creat în acest sens urmând să extindă lista celor verificaţi.

6. Master Planul Centurilor Bucureştiului, realizat de către consultantul BEI, va costa 300.000 de euro

Studiul realizat în baza unui acord dintre BEI şi Ministerul Fondurilor Europene va demara în şapte zile de la semnarea contractului şi va dura cinci luni, au declarat reprezentanţii băncii pentru Economica.net. Pentru efectuarea acestui studiu, BEI va selecta unul dintre cei cinci consultanţi internaţionali cu care are semnate deja acorduri-cadru. Pe baza acestui studiu, autorităţile ar urma să decidă, printre altele, dacă va fi dublată Centura Capitalei între DN5 şi A2 sau dacă va fi construită Autostrada de Centură pe partea de sud. De asemenea, în urma studiului realizat de consultantul selectat şi plătit de către BEI, ar putea fi obţinută finanţare europeană pentru aceste proiecte.

7. Legea cash-bank: Ce amenzi riscă magazinele care nu acceptă plata cu cardul?

Comercianții cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro vor fi obligați, de la 1 ianuarie 2017, să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit, ceea ce înseamnă că vor fi obligați să aibă cel puțin un POS disponibil în fiecare magazin. Potrivit așa numitei legi cash-back, publicată luni în Monitorul Oficial, magazinele care nu accept plata cu cardul riscă amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei. Același act normativ prevede că fără a fi obligați, comercianții ar putea permite deținătorilor de carduri să retragă maxim 200 de lei în numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

8. Dosarul Electronic de Sănătate, obligatoriu din 12 noiembrie. Medicii se tem pentru securitatea datelor pacienţilor

Dosarul Electronic de Sănătate este obligatoriu din 12 noiembrie, în prezent fiind deja 6.200.000 de astfel de acte, dar medicii de familie se tem să-l utilizeze deoarece datele medicale ale pacienţilor ar putea fi văzute de oricine. News.ro scrie că reprezentanții Comisiei de Bioetică a Colegiului Medicilor din România spun că
dosarul electronic ridică aspecte etice importante şi este de natură a aduce prejudicii pacienţilor, medicilor şi, nu în ultimul rând, sistemului de sănătate din România. A doua categorie de probleme invocată de medicii de familie vizează confidenţialitatea, iar unele date nu pot fi încărcate fără dorința pacientului.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here