1. Valorificarea bunurilor confiscate, buget la Educație și Sănătate
Guvernul a aprobat Regulamentul privind distribuirea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate în materie penală după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare, scrie Mediafax. Potrivit regulamentului, câte 20% din sume vor fi destinate pentru Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Ministerul Sănătăţii, iar câte 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi asociaţiilor şi fundaţiilor cu obiect de activitate în domeniul social. Conform datelor furnizate de ANAF, din totalul de 157,5 milioane de lei încasaţi până la 16 noiembrie 2016 din executare silită şi valorificări de bunuri, peste 21,1 milioane lei revin Agenției Bunurilor Indisponibilizate.
2. Ce traseu si ce stații va avea Magistrala 6 de metrou, între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni?
Hotnews citează un comunicat al Executivului care spune că au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru Magistrala 6 de metrou, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni. Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2017, iar durata de execuție este de 4 ani. Traseul cuprinde 12 stații, printer acestea numărându-se locațiile de la Romexpo, de la Complexul Comercial Băneasa, pe DN1 la Liceul Francez, o alta în zona Institutului de Meteorologie, pe centura Otopeniului, și ultima, sub parcarea aferentă Aeroportului Internațional Henri Coandă -Otopeni.
3. Ce ajutoare vor fi acordate IMM și persoanelor fizice care investesc în IMM?
Statul va asigura pentru intervalul 2017-2020 un buget de până la 900 de milioane de lei pentru stimularea investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii, nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar în cadrul acestei scheme fiind limitat la 5 milioane de lei, notează Profit.ro, care citează declarțiile făcute la ședința de Guvern. De asemenea, Guvernul a a avizat o schemă de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investiții de capital pentru sprijinirea IMM-urilor.
4. Veste proastă pentru români: Factura la curent nu va fi mai mică, deşi de la 1 ianuarie scad tarifele de distribuţie
Populaţia nu va plăti mai puţin pentru facturile la energia electrică anul viitor, deşi tarifele de distribuţie urmează să scadă de la 1 ianuarie, potrivit lui Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, citat de Economica.net. Oficialul susține că motivul este că vom lua mai puţină energie din piata reglementată, adică 15%, faţă de 25% cât luam în prezent, așadar în preţul pentru populaţie va creşte componenta pentru certificatele verzi şi va scădea ponderea energiei din piaţa reglementată.
5. Topul judeţelor în care numărul de salariaţi a crescut cel mai mult
Ilfov, Bistriţa-Năsăud şi Timiş sunt judeţele în care, procentual, efectivele de angajaţi au crescut cel mai mult în ultimul an, arată datele centralizate de Ziarul Financiar pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, dacă în Ilfov creşterea procentuală a numărului de angajaţi a fost de 9,6%, pe următoarele locuri în top au fost Bistriţa-Năsăud, unde creşterea numărului de angajaţi a fost de 8,5%, în Timiş de 5,5%, în Bihor de 5,3%, iar în Alba de 5,2%. O explicaţie pentru creşterea efectivelor de angajaţi din Bistriţa-Năsăud o reprezintă extinderea germanilor de la Leoni, cel mai mare angajator din judeţ, care a făcut un volum mare de noi recrutări.
6. Guvernul susţine că scade prețul medicamentelor
Premierul a declarat că Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens, dar în așa fel încât să nu se ajungă la dispariția medicamentelor de pe piață. Conform Capital, el a explicat că există situații în care prețurile pe hârtie erau mici, dar pacienții nu găseau respectivele medicamente în farmacii. Guvernul a venit cu o decizie de scădere în trepte a acestor prețuri și totodată, a pus la punct un sistem de monitorizare a stocurilor de medicamente în farmacii, pentru a se afla din timp lipsurile de pe piață, a mai anunțat prim-ministrul Dacian Cioloș.
7. Cel mai nesănătos aliment din lume pe care mulţi români îl mănâncă în fiecare zi
Margarina este considerată nesănătoasă deoarece conţine grăsimi trans sau uleiuri vegetale procesate, scrie Business Magazin, care citează datele unui studiu publicat de authoritynutrition.com. Verificările arată că în cazul persoanelor care au înlocuit untul cu margarina a crescut dramatic riscul de atac de cord. Pe lângă margarină, alte alimente nesănătoase sunt sucurile de fructe îmbuteliate, iaurtul ”fără grăsime” sau cu fructe, batoanele care conferă energie sau cerealele pentru micul dejun pline de zahăr, potrivit specialiștilor care au întocmit studiul.
8. Institutul Cantacuzino a început să producă iar vaccinuri
Institutul Național de Cercetare Cantacuzino revine în subordinea Ministerului Sănătății, cu patrimoniul și personalul aferente, anunță Ziare.com. Managerul Institutului a declarant că de joi a fost reluată experimental producția de vaccin antigripal, iar finanțarea activităților se va realiza din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul MS. Institutul Cantacuzino s-a aflat până acum în subordinea Autorității Naționale pentru Cercetare Știintifică și Inovare.