1. Guvernul analizează varianta de a angaja un singur salariat la stat, în locul a doi care părăsesc sistemul

Guvernul analizează posibilitatea implementării principiului potrivit căruia, la fiecare doi angajați la stat care pleacă din sistem, să fie angajat unul singur, a declarat vicepremierul Costin Borc, citat de Agerpres. Întrebat dacă sunt prea mulți angajați în acest moment la stat, Borc a răspuns că da, apoi a adăugat că la discuțiile pe marginea legii salarizării sectorului bugetar, a propus și implementarea principiului “doi la unu“, după modelul francez, adică la fiecare doi funcționari care ies la pensie sau ies din sistem să fie angajat doar unul.

2. Ministrul Sănătății vrea prețuri mai mici la medicamente

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că va colabora cu omologii din 11 ţări pentru a spori accesul la produsele farmaceutice şi pentru a obţine preţuri mai mici pentru medicamente, scrie Mediafax. Vlad Voiculescu a mai spus că, în perioada următoare, grupurile de lucru din 12 state europene vor lucra la un acord pentru a putea cumpăra împreună mai multe medicamente, obţinând astfel un preţ mai mic.

3. O treime dintre gospodăriile din România nu pot face față cheltuielilor cu venitul net lunar realizat

O treime dintre gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, în 2015, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică, citată de Hotnews. Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreținerea locuinței din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% – energia electrică. Tot în 2015, doar 17% dintre gospodării și-au permis o săptămână de concediu în afara casei și 5,9% – înlocuirea mobilei uzate.

4. Raport SUA: Investitorii din România sunt hărțuiți cu cereri de mită

Potențialii investitori în țara noastră sunt avertizați cu privire la gradul ridicat de corupție, stagnarea reformelor privind companiile de stat, birocrația și lipsa de transparență, în Raportul privind Climatul Investițional al Departamentului de Stat al SUA, citat de Ziare.com. În document sunt evidențiate și progresele privind mediul de afaceri, dar și foarte multe puncte slabe ale României, mai ales în atragerea investițiilor străine.

5. Analiza formularului 088: Apar informații noi și detaliate de raportat despre activitatea companiei

Noul formular 088, care ar trebui aplicat din luna iulie, după cum au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), conține două schimbări importante, conform unei analize a specialiștilor, citată de Profit.ro: prima este că numărul de documente care trebuie anexate scade de la 11 la 4, iar cea de-a doua este că apar cerințe/întrebări noi de informații detaliate. Ultimele se referă la informații detaliate despre planurile de investiții, active, clienți/furnizori, conturi bancare, natură achizițiilor/livrărilor, țările de destinație sau dacă valoarea estimată a TVA aferentă achizițiilor este mai mare decât cea aferentă livrărilor. 

6. Sindicaliştii din administraţia publică locală anunţă că marţi vor fi în grevă

Sindicaliştii din administraţia publică locală anunţă că marţi vor face grevă pe parcursul întregii zile, după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat, anunță Zf.ro. Reprezentanții salariaților susțin că toate primăriile și administrațiile din toaă țara își vor înceta lucrul marți, iar în data de 19 iulie, urmează grevă generală pe termen nelimitat. În Capitală, vor participa la formele de protest doar Primăria Generală şi Primăria Sectorului 3.

7. Guvernul vrea să schimbe din temelii reglile de locuire

Strategia de Locuire pe care Ministerul Dezvoltării o pregăteşte în aceste săptămâni, document citat de jurnaliștii de la Capital.ro, conține câteva măsuri inedite, care trasează harta locuirii în România până în 2020: Prima Casă să fie destinată doar persoanelor care câştigă sub venitul mediu naţional (1.950 de lei net/lună în februarie 2016), ANL-urile nu vor mai putea fi achiziţionate, TVA de 5% la achiziţia primei locuinţe doar pentru săraci sau parteneriat public privat pentru construcţia de locuinţe sociale. Măsurile prezentate schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor.

8. Doi din trei români au salarii mai mici de 2.000 de lei. Soluțiile oferite de oficialii BNR

Doi din trei români au salarii mai mici de 2.000 de lei, indiferent că vorbim despre industrie, sănătate, educaţie, comerţ, construcţii sau hoteluri, anunță Digi24.ro, care citează oficiali ai BNR care cred că singurele şanse de reabilitare ar fi investiţiile străine şi creşterea economică. Jurnaliștii citează specialiști în resurse umane care explică de ce sunt salariile așa de mici în sectorul privat, pentru că angajații la stat depind de bugetul alocat sau de deciziile politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here