1. „Școală pentru toți”, un nou program guveramental pentru famiile sărace

Programul „Școală pentru toți” a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Fondurilor Europene, fiind vorba de un program de educație cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020), informează Agerpres. Premierul Dacian Cioloș a declarant că programul face parte din Pachetul de măsuri antisărăcie, lansat în februarie 2016, ținta acestuia fiind o abordare integrate a măsurilor de combatere a abandonului școlar, cauzat de sărăcie, și care “duce, înapoi, la sărăcie”. 

2. Ce le-a spus președintele Iohannis noilor miniștri, la depunerea jurământului

Noii miniştri Mircea Dumitru (Educaţie), Sorin Buşe (Transporturi) şi Maria Ligor (Relaţia pentru românii de pretutindeni) au depus, joi, jurământul de învestire în funcţie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş. “Aveţi domenii sensibile şi grele de păstorit, vă doresc să aveţi succes’‘, le-a spus şeful statului în încheierea ceremoniei de la Cotroceni, conform Mediafax. ”Românii din afara graniţelor ţării sunt în atenţia noastră şi nădăjduiesc că veţi găsi căile cele mai potrivite de a arăta că ne pasă de ei şi, în acelaşi fel, vă rog să-i convingeţi că avem nevoie de ei”, a fost mesajul preşedintelui către Maria Ligor, noul ministru pentru Relaţia cu românii de pretutindeni.

3. ONG-uri: Propunerile MAI de modificare a Codului Rutier vor legaliza blocarea trotuarelor

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Rutier inițiat de Ministerul Internelor va legaliza parcarea pe trotuar, făcând și mai dificil accesul pietonilor la spațiile publice și reducând accesul persoanelor cu dizabilități la un stil de viață independent, semnalează mai multe ONG-uri, citate de Hotnews. Reprezentanții societății civile  i-au transmis Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, o serie de propuneri pe marginea proiectului de modificare a Codului Rutier (OUG 195/ 2002) si a Regulamantului de aplicare. Printre acestea,  textul de lege ori să fie retras, ori să țină cont de nevoia unei interdicții explicite de parcare a autovehiculelor pe trotuar, de accesul dificil al pietonilor la spaţiile publice și de reducerea accesului persoanelor cu dizabilități la un stil de viață independent.

4. Cine s-a plâns la Comisia Europeană în privința pieței gazelor din România?

Ancheta Comisiei Europene pe piața gazelor din România ar fi pornit în urma unei plângeri depuse de o companie din Ungaria, au declarat surse din sectorul energetic, citate de Ziare.com. La începutul lunii iunie, țara noastră a înregistrat o premieră negativă: prima inspecție inopinată a Comisiei Europene la Transgaz, pe motiv că, de mai mulți ani, a tot tergiversat investiția prin care să poată face posibil exportul de gaze din România spre Ungaria (prin conducta Arad-Szeged – n.red.). Ancheta a pornit de la o plângere din Ungaria privind faptul că România nu exportă spre această țară gazele ieftine pe care le produce, ceea ce ar însemna blocarea circulației mărfurilor în interiorul spațiului comunitar.

5. Guvernul ne invită să facem investiții în titluri de stat    

Titlurile de stat Fidelis Centenar sunt o investiţie sigură, garantată de stat şi accesibilă oricărei categorii de cetăţeni, a anunțat premierul Dacian Cioloş, ciat de Bursa.ro. Premierul a subliniat, la aniversarea centenarului dedicate acestor titluri de stat, că acțiunea are o component economică foarte clară, și anume că este o investiție sigură, o investiţie garantată de stat, unde dobânda şi câştigul pentru capital sunt şi venituri neimpozabile. Cioloş a mai spus că un titlu de stat, „de această dată„, are un preţ accesibil, costă 100 de lei, cu scadenţă în 2018 şi cu o dobândă fixă de 2,15% pe an.

6. Dezastru la infrastructură: guvernul tehnocrat a cheltuit pe autostrăzi doar 8% din suma alocată pentru tot anul

Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) a avut cheltuieli pentru proiectele de autostrăzi de 152 de milioane de lei pe primele cinci luni ale anului, comparativ cu o prevedere bugetară anuală în valoare de 1,8 miliarde de lei, se arată într-un răspuns dat Ziarului Financiar privind situaţia investiţiilor în infrastructură. Informaţii privind foarte slaba execuţie a programului de autostrăzi în vigoare au apărut încă de acum o lună, iar la începutul acestei săptămâni dezastrul a fost confirmat prin demiterea ministrului transporturilor Dan Costescu. De asemenea, CNADNR stă foarte prost şi la semnarea de noi contracte: pentru 2016 este prevăzută semnarea a doar 34 km noi de autostradă. Jumătate din bugetul CNADNR de 4,4 miliarde de lei pe an este alocată pentru autostrăzi, însă din cauza unor obstacole birocratice şi a dezorganizării din cadrul celei mai neperformate instituţii din România, CNADNR, lucrările stagnează sau sunt amânate an după an.

7. Procedura de infringement împotriva formularului de TVA D088 a fost declanșată. Mai devreme sau mai târziu, Guvernul va da explicații

Formularul pentru înregistrarea în scopuri de TVA – D088 face obiectul unei proceduri de infringement a Comisiei Europene care a fost sesizată de companii din România, pe motiv că este contrar regulilor europene și românești, a declarat, pentru Profit.ro, Ioana Iorgulescu, Executive Director Indirect Taxes E&Y. Procedura se poate închide în orice moment dacă legislația se modifică, însă nici noua variantă a declarației nu respectă principiile europene, iar, mai devreme sau mai târziu, autorităților li se va cere să justifice de ce au implementat cerințe neconforme și, eventual, să le elimine.Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată cu o sumă substanțială.

8. Șeful bancherilor avertizează că românii v
or plăti rate mai mari la credite

Dobânzile bancare se află la minime istorice, atât în România cât şi în restul lumii, însă, atât băncile cât şi clienţii trebuie să ia în calcul riscul creşterii acestora şi să nu accelereze prea tare creditarea în aceste momente,  a declarat, pentru Capital, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.  El a explicat că suntem într-un mediu de dobânzi scăzute la nivel mondial şi trebuie să luăm în calcul riscul asociat cu majorarea acestor dobânzi. Astfel că e bine ca atât clienții, cât și băncile, să aibă o abordare prudenă, responsabilă, cu privire la contractarea unui credit, dar nu trebuie să se înțeleag că ar fi vorba de interdicții. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here