REVISTA PRESEI: Românii plătesc cele mai ieftine utilități din UE

Traian Dobre
26 iulie 2017 5 min read
România are cel mai mic preț la utilități din UE.
  • Cea mai importantă decizie din istoria ASF, cu efect pentru milioane de șoferi . Ce conține documentul care va fi pe masa Consiliului
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară votează, astăzi, norma RCA în forma în care a ieșit după mai multe rânduri de discuții cu reprezentanți ai asigurătorilor, ai service-urilor și ai firmelor de transport. Profit.ro scrie care sunt cele mai importante prevederi ale actului și cum vor afecta viața clienților și a persoanelor păgubite în accidente: deplina libertate a păgubitului de a alege service-ul care să îi repare mașina, condiții complet noi în ceea ce privește aplicarea sistemului bonus-malus (în funcție de care prețul RCA poate varia cu peste 100%), decontare directă în caz de accident și un tratament special acordat clienților care primesc oferte de preț peste un anumit nivel.

  • Participarea IMM-urilor la târguri externe în 2017-2020 va fi sprijinită cu 71 de milioane de lei
Programul de susţinere a internaţionalizării afacerilor IMM-urilor şi Programul de Promovare a Exportului, lansate marţi, la Bucureşti, prevăd alocarea a 71 de milioane de lei în perioada 2017-2020 pentru finanţarea participării firmelor româneşti la târguri şi expoziţii internaţionale. Conform Mediafax, alocaţia financiară nerambursabilă va fi în cuantum de maximum 50.000 de lei/beneficiar/an, cu o cotă de contribuţie a beneficiarului de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile.

  • Sistemul contribuțiilor sociale rămâne ca și până acum, toate vor fi plătite de angajator/ Taxa de solidaritate este îngropată și ea
Sistemul contribuțiilor sociale rămâne cum este acum și anul acesta, și cel viitor, scrie Hotnews, care citează declarațiile premierului Mihai Tudose.  Taxa de solidaritate "o putem trece la categoria discutate și uitate", a mai spus șeful Guvernului. El a adăugat că se obținea prea puțin și "era prea mare deranjul", astfel că "deocamdată", guvernul nu are în plan taxe sau impozite "care să apese pe bugetul populației". Reamintim că taxa de solidaritate a apărut în programul de guvernare al noului Executiv chiar în noaptea ce a precedat învestirea guvernului, nefiind dezbătută anterior de coaliția PSD-ALDE. De altfel, liderii ALDE s-au pronunțat împotriva acestei noi taxe, care ar fi urmat să se aplice persoanelor cu venituri mari.

  • MAE ne avertizează că  transportul aerian din Italia e în grevă
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Italia că, în conformitate cu datele publicate de Autoritatea Aeronautică Civilă italiană, în ziua de miercuri va avea loc o grevă națională la nivelul transportului aerian, în intervalul orar 13,00 - 17,00. Agerpres publică numerele de telefon și adresele de web la care se pot adresa autorităților române cetățenii care au nevoie de asistență în această perioadă.

  • Premierul, despre execuţia bugetară la 6 luni: ”Nu arată foarte bine, a fost un blocaj imens”
Premierul Mihai Tudose a declarat că execuţia bugetară la şase luni ”nu arată foarte bine, fiind un blocaj imens”, conform News.ro. Șeful Guvernului a spus şi săptămâna trecută că în unele ministere gradul de execuţie este de doar 2% pe primele şase luni ale anului.  Vicepremierul Sevil Shhaideh susținea, tot atunci, că rectificarea va avea loc, cel mai probabil în luna august sau cel târziu în luna septembrie, în funcţie de gradul de execuţie al tuturor cheltuielilor de la nivelul fiecărui minister.

  • Înscrierile în programul 'Biciclişti în Bucureşti', suspendate după ce s-au primit mii de cereri în 2 zile
Primăria Capitalei a luat decizia să suspende procesul de înscriere în programul 'Biciclişti în Bucureşti', după ce au fost procesate 4.136 de cereri depuse la Centrul de relaţii cu publicul, iar pe adresa de email au fost primite peste 14.500 de solicitări, în doar 2 zile de la demararea programului, care se adresa unui număr de cel mult 5.000 de bucureșteni. Economica.net. publică un comunicat oficial al primăriei în care se spune că în funcţie de numărul total al cererilor validate, în proxima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, va fi supus un proiect de hotărâre prin care să fie suplimentat numărul de vouchere acordat în acest an. 'Programul 'Biciclişti în Bucureşti' va fi reluat şi în anul următor, iar toţi solicitanţii care au depus cereri în acest an şi nu vor primi vouchere vor rămâne în baza de date a programului pentru ediţia din 2018', se mai arată în comunicatul Primăriei.

  • Doar 5,3% din cei care şi-au asigurat locuinţele pot fi despăgubiţi în caz de cutremur
Fondurile cumulate timp de aproape 7 ani de PAID pot asigura despăgubirea unui număr foarte mic de locuinţe, raportat la numărul total de asiguraţi: maximum 90.000 de locuinţe din cele aproximativ 1,67 milioane pentru care s-au încheiat poliţele. Adevărul a chestionat oficialii Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, care au spus că „în cazul unui cutremur major, în România nu vor fi afectate chiar toate imobilele din fondul locativ”. La 30 iulie 2017, PAID dispunea de fonduri totale de 900 milioane euro, ceea ce înseamnă că ar putea plăti despăgubiri pentru maximum 90.000 locuinţe, dacă luăm în calcul despăgubirea minimă de 10.000 euro. Procentual, asta înseamnă că PAID poate despăgubi mai puţin de 5,3% din locuinţele asigurate. 

  • Statistică: Românii plătesc cele mai ieftine utilități din UE
România are cel mai mic preț al gazelor naturale pentru consumatorii casnici dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, scrie România Liberă, care citează date oficiale europene. Cifrele nu reflectă însă puterea de cumpărare. La electricitate, populația plătește al patrulea cel mai mic preț din UE.  

  • Aplicație informatică pentru calitatea aerului
Ministerul Mediului a lansat o versiune îmbunătățită a portalului calitateaer.ro, dedicată și utilizatorilor de terminale mobile, conform Digi24.ro. Utilizatorii români de Internet au posibilitatea să acceseze, începând din 24 iulie, o nouă versiune a site-ului calitateaer.ro, portal disponibil atât pentru mobil sau tabletă, cât și pentru desktop, prin care se pot urmări parametrii de calitate a aerului, monitorizați la stațiile existente. România deține, în prezent, 142 de stații fixe de monitorizare a calității aerului și 17 stații mobile, dispuse în toată țara prin intermediul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.

comentarii
 
 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo