1. România, lider în topul ţărilor din Europa Centrală şi de Est care „produc” cea mai multă legislaţie
România este lider regional (299 de legi) la numărul de modificări legislative într-un top realizat în şase ţări din Europa Centrală şi de Est, scrie Mediafax, care citează un raport Grayling AcTrend 2016. Polonia se află pe locul al doilea cu 227 de legi, urmată de Ungaria cu 186 de legi. Aproape jumătate (483) din totalul de 1.098 de legi adoptate au un impact direct asupra afacerilor, în timp ce mai mult de o treime afectează mediul de afaceri în general (37%). În România, cele mai afectate de schimbările legislative sunt sectorul financiar şi cel al serviciilor, mai arată raportul.
2. Patru anchete al Corpului de Control al Guvernului la RAAPPS
Corpul de control al premierului anunță că la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) sunt în curs de desfășurare trei controale cu termen de finalizare estimat la finalul anului 2016 și începutul lui 2017. Conform Agerpres, cele trei anchete vin după o primă verificare, finalizată după primele zece luni ale acestui an, în urma căreia a fost propusă reevaluarea activității RAAPPS și analizarea necesității menținerii instituției. Verificările în curs vizează vânzarea imobilelor din domeniul privat al statului și a celor aflate în proprietatea RAAPPS, contractele de locațiune încheiate și încasarea veniturilor rezultate. De asemenea, din analiza Guvernului rezultă că toate autoritățile publice și companiile cu capital de stat ar trebui să achiziționeze servicii de transport auto cu respectarea reglementărilor legale în vigoare privind achizițiile publice și a normelor de liberă concurența, nu doar direct și exclusiv de la RAAPPS.
3. ELCEN a convenit ipotecarea CET Grozăvești pentru ca Romgaz să nu taie gazele la încălzirea Capitalei
Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET aflat în insolvență, a convenit cu producătorul de gaze Romgaz să pună drept gaj în favoarea Romgaz centrala CET Grozăvești cu tot cu terenul de sub unitate. Astfel, Romgaz nu va mai cere ELCEN să plătească în avans gazele necesare pentru încălzirea Bucureștiului, așa cum prevede contractul de furnizare în vigoare dintre cele două companii controlate de Ministerul Energiei, se arată într-un document al administratorului judiciar al ELCEN, consultat de Profit.ro. Cele două companii ar urma să semneze un contract în acest sens luni, 28 noiembrie.
4. România a adunat un deficit cumulat de 85 mld. lei la pensii din 2007 încoace
Guvernele României au fost nevoite să facă transferuri masive de la bugetul de stat către bugetul pensiilor în perioada de după criza financiară, iar în toţi cei zece ani de la aderarea ţării la Uniunea Europeană deficitul sistemului de pensii a avut o valoare cumulată de 85 de miliarde de lei, conform lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, citat de Ziarul Financiar. Anul trecut, România a avut cel mai mare deficit al sistemului de pensii, având în vedere că încă din a doua parte a anului 2014 a fost aplicată o măsură de reducere a contribuţiei plătite de angajatori la pensii cu cinci puncte procentuale. Astfel, pe tot parcursul anului 2015, contribuţia angajatorilor la sistemul de pensii a fost cu 2,8 miliarde de lei mai mică faţă de anul precedent.
5. Care sunt costurile cardurilor?
Capital publică o analiză în care anunță care sunt costurile cardurilor de debit, de credit, personalizate sau obișnuite, cu avantajele și dezavantajele fiecăruia. Cardul de debit este ideal pentru cei care îl folosesc doar pentru salariu, dar și pentru plata facturilor de utilităţi şi la cumpărăturile zilnice, pentru că un card bancar e mai sigur, mai comod şi mai practic decât plata cu bani cash, iar comisionul e zero.
6. Programările de la Înmatriculările din Pipera, online din 28 noiembrie
De luni, bucureştenii şi ilfovenii pot depune online programările la serviciul de înmatriculări auto, astfel încât să-şi aleagă ziua şi ora la care să depună documentele în vederea înmatriculării sau transcrierii vehiculelor şi preschimbării permiselor de conducere, anunță Economica.net. Pentru municipiul Bucureşti, rezervarea se poate face pe site-ul Instituţiei Prefectului, www.prefecturabucureşti.ro, iar pentru judeţul Ilfov, rezervarea se poate face accesând site-ul www.prefecturailfov.ro, submeniul dedicat Serviciului comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. După rezervarea online, cetăţenii se pot prezenta doar la ghişeele dedicate în acest sens şi marcate corespunzător. Cei care nu au rezervare online, își depun documentele la celelalte ghişee, doar în baza bonurilor de ordine.
7. România, aproape de o nouă criză?
O eventuală decizie a Statelor Unite ale Americii de a creşte dobânda cheie ar determina investitorii să finanţeze masiv cea mai bogată ţară din lume. Automat, Europa, dar mai ales statele emergente, în rândul cărora se află şi România, ar deveni subfinanţate, deci ar putea ajunge în pragul unei noi crize. Adevarul.ro scrie că România este stabilă din punct de vedere macroeconomic, iar majoritatea problemelor pe care le avea înainte de criza care a debutat în 2008 – 2009 au fost rezolvate. Cu toate astea, există o mulţime de riscuri care ar putea conduce întreaga Europă şi, implicit, România, spre o nouă recesiune şi, ulterior, criză.