1. Resursele de control risipite de ANAF pe inspecții sunt enorme

Direcţia Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu reuşeşte să îşi atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate şi cele încasate, din cauza faptului că risipeşte resurse pe activităţi care aduc puţini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituţii, inclusiv Curtea de Conturi. Bursa citează “Raportul de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili“, întocmit de Fondul Monetar Internaţional și spune că printre cauzele care generează această situaţie se numără faptul că aproximativ 46% din resursele anuale de control ale DMC sunt utilizate pentru rambursări de TVA, rezultate semnificative obţinându-se în doar 10% din inspecţiile efectuate.

2. Asociația Magistraților solicită demiterea ministrului Justiției

Asociația Magistraților din România (AMR) solicită premierului Dacian Cioloș eliberarea din funcție a ministrului Justiției, Raluca Prună, pe motiv că temele propuse de aceasta în dezbatere nu au legătură cu obiectivele sistemului judiciar, scrie Agerpres. AMR susține că între Raluca Prună și corpul de magistrați “sunt diferențe ireconciliabile, izvorâte, printre altele, din comportamentul adoptat de doamna ministru, care, în mod nejustificat și, prin urmare, nepermis, transmite denaturat, nereal (de multe ori) situațiile ce i-au fost aduse la cunoștință în mod documentat, deși respectivele împrejurări nu erau/ nu sunt de natură să ridice nicio îndoiala ori să determine interpretări diferite sau contrare față de sensul în care au fost formulate si argumentate“.

3. Lista instituțiilor care au risipit fondurile contribuabililor

108 instituţii de stat din România, care au făcut achiziţii publice au fost sancţionate cu sute de milioane lei pentru greşeli în cazul procedurilor de achiziţie, unele de câte cinci ori în aceeaşi procedură. Mediafax publică lista entităţilor care au risipit fondurile contribuabililor, făcută de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Campionii unor astfel de contracte sunt spitalele, consiliile județene și primăriile.  Potrivit ANAP, și instituţii mari, ca CNADR, Ministerul Muncii, RADET, SNCFR, Nuclearelectrica sau GDF Suez, autorităţi cu state vechi în achiziţii publice, au zeci de rapoarte la ANAP şi cam tot atâtea amenzi.

4. În România sunt închise zilnic 300 de firme

Patronii preferă să-și închidă firmele decât sa le redreseze, în primele șapte luni din 2016 fiind radiate, în medie, 299 de firme zilnic în România, arată datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), analizate de Hotnews. În total, este vorba despre 72.930 de firme radiate din ianuarie până la sfârșitul lunii iulie, cu 48,02% mai multe comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. Capitala conduce detașat clasamentul radierilor, urmată de județele Cluj, Iași și Timiș.

5. Ministerul Transporturilor ar putea rezilia contractul cu constructorii autostrăzii Suplacu de Barcău – Borș

Nemulțumit de mobilizarea constructorilor pe tronsonul Suplacu de Barcău – Borș din Autostrada Transilvania, ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, nu exclude varianta rezilierii contractului câștigat în urmă cu aproximativ un an și jumătate de asocierea Corsan Corviam Construccion Spania, Consinit-Road Consulting și Via Design. Profit.ro scrie că stadiul de execuție este 0%. Astfel, ministrul a solicitat prezența la București a conducerii companiei spaniole, responsabilă de construcția secțiunii de 60 de kilometri, pentru a decide viitorul proiectului.

6. Radiografia turismului european în 2015: România este codaşa clasamentului la numărul de turişti primiţi şi la încasări

Cele 2,2 milioane de turişti străini care au ajuns anul trecut în România au cheltuit circa 1,7 mld. dolari, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului, citate de Ziarul Financiar. România a primit anul trecut 2,2 milioane de turişti străini, de cinci ori mai puţini decât Cehia şi de aproape opt ori mai puţini decât Polonia, țara noastră fiind, astfel, codaşa clasamentului european la numărul de turişti primiţi şi la încasări, în timp ce alte state din regiune au reuşit să se dezvolte prin specializare.

7. Salariu minim de 3.000 de lei pentru a încuraja tinerii să vină în cercetarea agronomică

Tinerii ar putea fi încurajaţi să lucreze în activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol prin acordarea unor salarii minime de 3.000 de lei, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Capital. Ministrul Agriculturii a precizat însă că în prezent cercetarea agronomică românească se confruntă cu mai multe probleme, precum subfinanţarea, datorii mari la bugetul de stat şi plecarea cercetătorilor. Aceste probleme ar putea fi rezolvate, în opinia lui Achim Irimescu, prin trecea cercetării din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), unde se află în prezent, în acea a Ministerului Agriculturii, aşa cum prevede un proiect de lege aflat în dezbatere publică.

8. Încă o agenție de turism a intrat în insolvență în această vacanță

Una din cele mai mari agenţii de turism din România, Mareea, va intra în insolvenţă, după ce şi-a anunţat clienţii că nu le va mai putea onora vacanţele, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul patronatului Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), citat de Digi24. Aproape 1.100 de turişti au fost păgubiţi de către agenţia de turism Mareea, iar suma tuturor contractelor se ridică la 460.000 euro, din care 285.000 euro sunt restanţe către furnizori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here