REVISTA PRESEI: Procedura de recuperare a banilor din timbrul de mediu, ştearsă odată cu cele 102 taxe

Elena Hogaş
11 ianuarie 2017 3 min read
Abrogarea OUG nr. 9/2013 «cu modificările şi completările ulterioare» presupune şi eliminarea procedurii administrative «perfecţionate şi simplificate» de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru...

1. Procedura de recuperare a banilor din timbrul de mediu, ştearsă odată cu cele 102 taxe

Legea elimininării celor 102 taxe, printre care se află şi timbrul de mediu, complică procedura de recuperare a banilor plătiţi de toţi cei ce şi-au înmatriculat anterior maşinile, potrivit avocatului Alexandru Răţoi-Pârvu, citat de Mediafax. “Abrogarea OUG nr. 9/2013 «cu modificările şi completările ulterioare» presupune şi eliminarea procedurii administrative «perfecţionate şi simplificate» de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule” susţine specialistul.

2. Legi importante, clasate în Parlament după alegerile din 11 decembrie

Peste 150 de proiecte economico-sociale au rămas “suspendate” şi cu un viitor incert, fiind clasate după schimbarea Parlamentului. Profit.ro anunţă că printre aceste propuneri normative se află şi cele prin care era interzisă vânzarea de țigări persoanelor născute după 1 ianuarie 2017, deci inclusiv după ce acestea vor împlini vârsta de 18 ani, prin care familiile cu al 3-lea copil și tinerii care se căsătoresc primeau bani ca "primă pentru recunoașterea contribuției adusă națiunii", bani dați inclusiv retroactiv, prin care vânzarea de terenuri către străini era limitată sau prin care IMM-uri primeau facilități.

3. Credite cu cel puțin 5% mai mici, de la Prima Casă la creditul cu buletinul

Ca urmare a aplicării prevederilor Regulamentului 17 al BNR, creditul ipotecar, inclusiv cel din categoria Prima Casă, intră în aceeași paradigmă cu creditul de consum, susţine Economica.net. Aplicarea impozitelor, asigurărilor și a altor cheltuieli luate în calcul de Regulament conduc la scăderea gradului de îndatorare cu cel puțin 5% pentru toate creditele. Mai exact, diferența dintre un credit ipotecar din 2016 față de unul din 2017 poate fi și de 20.000 de lei.

4. Companiile de IT se revolta împotriva deciziei Guvernului privind eliminarea plafonului de 5 salarii medii pentru plata CAS şi CASS

Decizia Guvernului de a schimba regimul de plată al contribuţiilor pentru pensii şi sănătate prin eliminarea plafonului de 5 salarii medii pentru care sunt datorate aceste taxe are un impact negativ asupra industriei de IT. În această industrie, care a avut cea mai mare rată de creştere din 2008 încoace şi a susţinut toată economia,  salariile reprezintă cel mai mare cost. Decizia luată peste noapte pune în pericol expansiunea în anii următori a unui sector care a crescut exploziv în ultimii ani, au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care grupează cei mai mari jucători din domeniu, printre care se numără Bitdefender, Adobe, Accenture, Microsoft, Oracle sau Total­soft.

5. CFR Călători a anulat 60 de trenuri în această dimineaţă

CFR călători a decis, miercuri dimineața, la ora 6:00, anularea a 80 de trenuri din cauza condițiilor meteo nefavorabile, potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a companiei, citate de Agerpres. "Circulația este adaptată condițiilor nefavorabile cu temperaturi extrem de scăzute pe raza a 4 regionale: București, Craiova, Galați și Constanța. Unele curse pot înregistra întârzieri la destinație, determinate de necesitatea atașării locomotivelor Diesel pe anumite intervale de stații din jumătatea de sud a țării, de reducerea vitezei de circulație sau de intervenția cu pluguri.", au precizat reprezentanții CFR Călători.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b