1. Prima Cameră, proiect pentru tinerii instituționalizați
Tinerii care provin din sistemul instituţionalizat ar putea beneficia, începând de anul viitor, de un program integrat care presupune, printre altele, plata chiriei pe o perioadă de doi ani, anunţă Capital, care citează oficiali ai ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. La program se lucrează de câteva luni împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, de unde va fi asigurată finanţarea integrală, prin Programul Capital Uman.
2. Peste 90 milioane de lei, aruncați pe studii de fezabilitate nerealizate
Corpul de control al premierului a stabilit utilizarea ineficientă a studiilor de fezabilitate cu bani publici la CNADNR, CFR și Ministerul Energiei. Concluziile au relevat că respectivele instituții au contractat un număr de 92 de studii de fezabilitate, finanțate integral de la bugetul de stat, în valoare totală de 92.915.732,15 lei (cu TVA). Gradul de ineficiență este de 75,77%, exprimat ca pondere a valorii studiilor de fezabilitate plătite și neutilizate pentru care, până în prezent, au fost efectuate plăți în sumă totală de 23.925.001,68 lei (cu TVA).
3. Companiile vor avea obligații noi din 2017 privind prețurile de transfer. Cum trebuie să se pregătească
Dosarul prețurilor de transfer trebuie să fie prezentat, din 2017, de anumite companii până la termenul pentru depunerea declarației de impozit pe profit, arată o analiză a publicației Profit.ro. Astfel, din 2017, trebuie să aibă pregătit dosarul pentru tranzacțiile efectuate în 2016, până la termenul de depunere a declarației anuale de profit, marii contribuabili care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu anumite praguri de semnificație.
4. Guvernul va termina legea salarizarii bugetarilor la inceputul lunii decembrie
Guvernul va termina proiectul legii salarizării bugetarilor și o va trimite în Parlament la începutul lunii decembrie, a anunțat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, conform Hotnews. Salariul mediu brut va ajunge la 4.000 de lei până în 2021, iar creșterea medie a salariilor va fi de 29% (14 miliarde lei în medie. Ministrul a mai spus că cele mai mari creșteri, de până 60-70%, se vor înregistra la bugetarii cu salarii mici, și a dat ca exemple salariații din asistența socială și din administrația publică locală. Proiectul de lege urmează să fie discutat și votat de următorul Parlament.
5. Ministrul Agriculturii: România riscă o procedură de infringement, dacă nu modifică proporţia de 51% produse româneşti la raft
România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporţie de 51%, produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Economica.net. Oficialul Guvernului nu a ştiut să explice în ce ar consta, efectiv, penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislaţiei europene. “Nu ştiu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluţia este să ne aliniem din punct de vedere al legislaţiei. În momentul de faţă analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii.
6. Industria, sectorul care aduce cea mai mare valoare adăugată
Aproximativ unul din trei angajaţi ai firmelor din România lucrează în industrie, domeniul care aduce cea mai mare valoare adăugată în economie, scrie Adevarul.ro, care face o infografie cu domeniile economiei. Sectorul industrial, în care activează 11% din firmele din economie, a înregistrat anul trecut şi cea mai mare valoarea adăugată brută, respectiv 117,57 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Industria este şi sectorul din economie cu cei mai mulţi angajaţi, respectiv 1,39 milioane, dintr-un total de 3,92 de angajaţi în întreprinderile din România. Domeniul cu cel mai mare profit brut per angajat a fost în 2015 comerţul, cu un câştig mediu de 18.396 de lei.
