1. Prețul polițelor RCA ar putea să scadă, de la 1 august. ASF reduce cotele de contribuții pe acest segment de piață

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat implementarea unei noi etape din procesul de diminuare a costurilor de reglementare și supraveghere suportate de entitățile care operează pe piețele financiare nebancare, conform Profit.ro. Prin această decizie, se poate elimina cota aplicată tranzacțiilor realizate pe piața de capital de formatorii de piață (market makers) și se pot reduce contribuțiile asigurătorilor pentru supravegherea, controlul și monitorizarea polițelor RCA. Contribuțiile vor fi reduse de la 1 august.

2. Investițiile străine au scăzut cu peste 10 procente, față de aceeași perioadă a anului trecut

Investițiile străine directe au crescut cu 230 de milioane de euro în luna mai, ajungând la 1,117 miliarde de euro, însă nivelul lor consemnat după primele cinci luni din anul în curs este cu 13,2% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară din 2015, respectiv 1,287 miliarde de euro. Agerpres a analizat datele publicate joi de Banca Națională a României și scrie că și în cazul creditelor intragroup, s- a înregistrat o valoare netă negative, de 592 de milioane de euro’. Anul trecut, investițiile străine directe s-au ridicat la 3,03 miliarde de euro, cifră cu 25,3% mai mare decât în 2014.

3. Ministerul Sănătăţii închide încă o secţie de la Spitalul de Arşi: Secţia de terapie intensivă. Pacienţii vor fi mutaţi la alte spitale

Inspecţia Sanitară a Ministerului Sănătăţii a decis joi să închidă şi secţia ATI din cadrul Spitalului de Arşi, după ce în cursul dimineţii a hotărât blocarea oricărei activităţi la Unitatea de transfuzii sanguine. Deciziile vin ca răspuns la cele două evenimente înregistrate în spital: apariţia în presă a unor înregistrări şocante privindu-l pe un pacient cu larve pe o plagă şi decesul unei paciente căreia i-au fost greşit făcute transfuziile de sânge. Poliția și procurorii au deschis o anchetă penală, iar Ministerul Sănătății a dispus și amenzi în valoare de 6.000 de lei.

4. Curtea de Conturi: Imobilele din străinătate ale României nu sunt gestionate cu economie și eficacitate

Spațiile aferente imobilelor deținute de statul român în străinătate, pentru personalul diplomatic, nu sunt gestionate cu „economicitate, eficiență și eficacitate”, întrucât nu există „o corelare a suprafețelor libere aflate în imobilele proprietatea statului cu necesarul real de spații de închiriat”, scrie Hotnews, care citează un raport al Curții de Conturi. Verificările mai arată că MAE a dispus închirierea unor imobile cu suprafețe ce exced numărului de persoane aferent familiilor membrilor misiunilor diplomatice. Practic, auditul arată că o mare parte din bugetul MAE este alocat finanțării serviciului extern, care manifestă  „o slabă performanță managerială și un mediu de control intern vulnerabil”.

5. Grecia vrea să combată evaziunea fiscală cu ajutorul câinilor antrenați să găsească bani

Autoritățile din Grecia vor folosi câini dresați pentru a depista bancnotele false, dar și persoanele care vor să scoată sume uriașe, ilegal, din țară, scrie Business24, care citează agențiile internaționale de presă. Direcția vămilor din statul elen speră, astfel, să reducă frauda fiscală, care a devenit un adevărat flagel în Grecia. Autoritățile de la Atena se tem de o reluare a ieșirilor de capital, după ultima reformă fiscală adoptată la presiunile creditorilor internaționali.

6. Birocraţia, fiscalitatea excesivă şi corupţia, marile probleme cu care se confruntă IMM-urile

O treime dintre IMM-uri găsesc evoluţia mediului economic din România stânjenitoare dezvoltării, iar mai puţin de 14% dintre companii estimează că evoluţia mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2016 va fi favorabilă întreprinderilor, potrivit Cărţii Albe a IMM-urilor, citată de Ziarul Financiar. Cartea Albă este raport de cercetare care are la bază interviuri cu 1096 întreprinzători. Dificultăţile cu care se confruntă frecvent IMM-urile sunt birocraţia (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%) urmată de corupţie (45,16%) şi controalele excesive (44,98%).

7. Peste 200.000 de români au emigrat anul trecut în Germania

Alte 212.000 de persoane din țara noastră au ales să se stabilească, anul trecut, în Germania, conform datelor  Oficiului federal de statistică – Destatis, publicate joi de agenţia EFE, citată de Economica.net. Astfel, imigranţii români înregistraţi oficial în Germania, au urcat pe locul doi, după sirieni (326.000), şi înaintea polonezilor (190.000), în topul celor nou veniţi în 2015. Numărul total al imigranţilor stabiliți în  anul 2015 în Germania a atins cifra de 2,1 milioane, cu 46% mai mult faţă de anul 2014. Destatis precizează că aceste cifre ridicate sunt nu doar rezultatul valului de refugiaţi din Orientul Mijlociu, ci şi al creşterii numărului de imigranţi veniţi din statele Uniunii Europene, care își căută un loc de muncă în Germania.

8. Mai puţine acte pentru înscrierea la facultate. Ce documente le trebuie acum absolvenţilor

Tinerii care vor să dea admiterea la Universitatea din Bucureşti nu mai trebuie să depună copii legalizate ale diplomelor şi ale celorlalte acte necesare, acestea urmând să fie certificate prin confruntarea cu documentele originale de către membrii comisiei de admitere, anunță Gandul.info. De asemenea, candidaţii care doresc să urmeze cursurile facultăţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti, se pot înscrie şi prin sistemul de admitere online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here