• Retragerea generalilor. Şeful Jandarmeriei Române şi alţi 17 generali şi contraamirali SRI şi MApN trec în rezervă. Pensionări la vârful principalelor instituţii militare din România
Şeful Jandarmeriei Române, general de brigadă Marin Andreiana, alături de alţi angajaţi din Armată şi SRI au fost trecuţi în rezervă de către preşedintele Klaus Iohannis. Solicitările vin în contextul OUG privind pensiile speciale. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că doar în ultimele trei zile au fost depuse 700 de cereri de pensionare, precizând că, de la începutul anului, au existat 3.000 astfel de solicitări. Peste 1.100 de cereri de pensionare au fost înregistrate şi sunt în curs de soluţionare, în prezent, la MAI, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Mediafax.

  • Dragnea: Ministrul Justiției să vină cu pachetul de legi la sfârșitul lunii august
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că ministrul Justiției, Tudorel Toader, trebuie să vină până la sfârșitul lunii august cu pachetul legilor justiției, perioada fiind suficientă pentru analize, discuții cu specialiști în domeniu, dezbateri sau comparații cu alte țări. Conform Agerpres, șeful PSD a mai menționat că i-a cerut ministrului să se ghideze după “bunul simț, pe firesc”, astfel încât să fie clarificată răspunderea magistraților, dar în același timp judecătorii să nu se mai simtă amenințați și influențați.

  • De ce nu se anunță când este sesiunea extraordinară a Parlamentului. Dragnea vrea să treacă mai multe ordonanțe, premierul ezită
Liviu Dragnea vrea să rezolve în această săptămână soarta pensiilor speciale, a Fondului Suveran de Investiții și a ELCEN, dar a anunțat că sesiunea extraordinară a Parlamentului, stabilită pentru astăzi, va fi reprogramată. Conform România Liberă, neînțelegerile dintre președintele Camerei Deputaților și premier au pus sub semnul întrebării convocarea sesiunii extraordinare. În plus, parlamentarii sunt plecați în vacanță, astfel că prezența nu ar fi una majoritară.

  • Salarii majorate pentru primari și pentru funcționarii publici. Schimbări în vigoare de marți
Primarii şi funcţionarii publici se bucură de la 1 august de salarii majorate, în unele cazuri, şi de 3 ori, arată reporterii Știrilor TVR. De exemplu, salariul primarului din Bistriţa este, de la 1 august, de 3 ori mai mare. iar funcţionarii publici din Urlaţi, Prahova vor avea salariile cel puţin dublate. Alte exemple de noi salarii arată că o femeie de serviciu sau un muncitor, angajați la o primărie, ajung acum să câștige cât un profesor debutant.

  • Preţul poliţei RCA ar putea depinde de amenzile de circulaţie luate de şofer
Noua lege RCA permite ca asigurătorii să ia in considerare la calculul coeficientului bonus-malus şi istoricul şoferului pentru a stabili care este costul final al poliţei RCA. Economica.net citează declarațiile reprezentanților conducerii Biroul Asigurătorilor din România care, împreună cu Ministerul de Interne şi Autoritatea de Supraveghere Financiară vor să găsească soluții la posibilitatea ca amenzile de circulaţie să poată influenţa poliţa RCA. Astfel, pentru a păstra un nivel rezonabil al primelor RCA aferente automobilelor, ar trebui interconectate bazele de date CEDAM cu cea a Ministerului de Interne. Legea RCA spune în momentul de faţă că asigurătorii pot lua în calcul şi istoricul şoferilor, istoric care se poate obţine doar personal, iar pe viitor ar trebui sa se realizeze electronic.

  • Ministerul Educaţiei: Livrarea manualelor şcolare pentru clasele I-V şi VI-XII este pe ultima sută de metri; pentru clasa a V-a, se aşteaptă soluţionarea contestaţiilor depuse de edituri
Procesul de asigurare a manualelor şcolare pentru clasele I-IV, prin retipăriri, a fost finalizat în 36 de judeţe, iar până la sfârşitul acestei săptămâni completarea stocurilor de manuale pentru elevii din ciclul primar se va încheia şi în celelalte judeţe, în timp ce pentru manualele de liceu în majoritatea judeţelor rata de livrare este de 97%, conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei, citat de News.ro. În privinţa manualelor de clasa a V-a, licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare este în faza soluţionării contestaţiilor formulate de edituri, fiind contestate 18 din cele 25 de loturi de manuale.

  • Exerciții pentru verificarea funcționarii sistemelor de alarmare a populației în caz de dezastre, miercuri, la nivel național
Exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației vor avea loc miercuri, când în toată țara vor fi pornite sirenele de alarmare publică. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că astfel de simulări se vor desfășura în prima zi de miercuri a fiecărei luni, scrie Hotnews.ro. În cursul zilei de astăzi, între orele 10.00 și 11.00, în toate județele țării vor avea loc exerciții iar datele privind starea echipamentelor de avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale vor fi centralizate permanent.
comentarii 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here