1. Prețul de achiziție și vânzare al unui aliment vor fi redefinite, cu argumentul că marile magazine percep nejustificat ”taxe de raft’

Prețul de achiziție al unui produs alimentar și cel de vânzare către consumator vor fi redefinite, pentru a împiedica marile magazine să mai perceapă ”taxe de raft”, care ridică artificial și nejustificat prețul final al produsului, anunță Profit.ro. Taxele suplimentare percepute de marile magazine de retail, numite ”taxe de raft”, pot ajunge până la 34% din costul produsului, în plus față de adaosul comercial obișnuit, ajungându-se astfel ca prețul plătit de consumatorul final să fie de până la 4 ori mai mare decât cel cu care producătorul sau furnizorul vinde marfa către retailer, conform unui document ajuns în Parlament.

2. Cutremur 5,3 grade în România. Seismul s-a resimţit în Ucraina, Moldova, Bulgaria

Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri în jurul orei 1.20, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 98,9 de kilometri, scrie Gândul. Seismul a fost urmat de un altul de 2,9 grade la ora 5.01. Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul produs în noaptea de marţi spre miercuri în Vrancea a fost resimţit în Ucraina, Moldova, Bulgaria şi în vestul Turciei. Ultimul cutremur major s-a produs în România pe 24 septembrie. Acesta a avut intensitatea de 5,3 grade pe Richter, fiind, de asemenea, resimţit în Capitală.

3. Cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a legii „Dragnea” privind eliminarea taxelor, respinsă de plenul Senatului

Conducerea Senatului a convocat, marţi, o şedinţă a plenului, pentru a discuta legea iniţiată de Liviu Dragnea pentru anularea a 102 taxe nefiscale, care a fost retrimisă de Klaus Iohannis Parlamentului pentru reexaminare. Comisia de buget de Senat a dat raport de respingere a cererii preşedintelui. Conform Mediafax, decizia a fost luată cu 82 de voturi ”pentru” şi 36 ”împotrivă”.

4. „Dacă vom ajunge la concluzia că e bine pentru țară suspendarea președintelui, nu o să am nicio ezitare”

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că până miercuri seară, PSD și ALDE vor lua o decizie cu privire la ce vor face în legătură cu refuzul șefului statului de a desemna premierul propus de cele două formațiuni – Sevil Shhaideh, scrie Agerpres. Dragnea a adăugat că dacă se va ajunge la concluzia că este bine pentru țară suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis, nu o să aibă nicio ezitare, deoarece șeful statului nu vrea „sub nicio formă”, să respecte votul din 11 decembrie. În plus, PSD nu are nicio garanție că o altă propunere pentru funcția de premier, pe care ar face-o, ar fi aprobată de șeful statului.

5. Din încurcătura privind premierul câştigă business-ul: Codul Fiscal rămâne în picioare, TVA se reduce de la 20% la 19%, se elimină taxa pe stâlp şi supraacciza la benzină de la 1 ianuarie 2017

Din neînţelegerea dintre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Klaus Iohannis privind numirea premierului câştigă mediul de business, pentru că intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017 Codul Fiscal aşa cum a fost adoptat în 2015. Conform Ziarului Financiar, TVA general se reduce de la 20% la 19%, taxa pe stâlp de 0,5% din active va fi eliminată, la fel ca şi supraacciza pe benzină de 7 eurocenţi în echivalent lei introdusă de guvernul Ponta în 2013. În prima zi după câştigarea alegerilor, pe 12 decembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu se vor aplica măsurile din noul Cod Fiscal aferente anului 2017, dar premierul Cioloş, încă în exerciţiu, i-a transmis că această decizie va trebui luată de noul guvern. Surse din cadrul Ministerului Finanţelor au confirmat că noul Cod Fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

6. Indicele Robor, la maximul ultimelor 11 luni

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marți, în prima ședință interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, de la 0,85% în ședința precedentă, arată datele BNR, citate de Hotnews. Evoluția ar putea marca sfârșitul epocii creditelor în lei la costuri minime istorice. Creșterea dobânzilor poate fi pusă în legatură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.

7. Cum a pus bugetul României cruce la 15 miliarde de euro?

Datoriile persoanelor fizice şi juridice către bugetul de stat cresc de la an la an, iar majoritatea sumelor nu vor fi recuperate niciodată, scrie Economica.net, care citează un raport al Curții de Conturi, care a calculat o pierdere de 15,7 miliarde de euro. Arieratele înregistrate la buget, adică obligaţiile fiscale datorate şi neachitate la termen, ajunseseră, la finalul anului trecut, la 92,8 miliarde de lei, potrivit raportului de audit privind contul general de execuţie a bugetului de stat pe anul 2015, înregistrându-se, astfel, o creștere cu 22,33%”. Din cele aproape 93 de miliarde de lei, obligaţii fiscale neplătite la timp, inclusiv penalităţi, marea majoritate a sumelor nu vor mai fi recuperate niciodată, deoarece firmele datoare se află în insolvenţă şi nu mai au venituri sau bunuri disponibile.

8. Guvernul a aprobat un buget 661,7 milioane de lei pe 2017 pentru restituirea supraaccizei pe motorină

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, un buget estimativ de 661,7 milioane de lei pe anul 2017 pentru restituirea unei părţi din acciza suplimentară pe carburanţi utilizată de transportatori, anunță Adevărul. Potrivit aceluiaşi act normativ, a fost adoptat şi bugetul pentru 2016, iar aici vorbim despre o sumă mai mică decât cea pentru 2017 – 643,2 milioane de lei. Conform Codului Fiscal, restituirea de acciză se acordă transportatorilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi care dovedesc consumul de motorină. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here