•  Ordonanţa de ugenţă privind pensiile speciale, discutată în şedinţa de Guvern din această săptămână
Ordonanţa de ugenţă privind pensiile speciale va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri sau, cel târziu, vineri, a anunţat, luni seară, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care a precizat că proiectul legislativ a fost trimis Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale. Conform Economica.net, care citează declarațiile Liei Olguța Vasilescu, noul proiect a schimbat prevederea conform căreia pensiile erau actualizate cu salariile aflate în plată, deoarece “ar însemna dublarea pensiilor special în câțiva ani”. Un alt principiu luat în calcul a fost Acela că nicio pensie nu poate depăși salariul net. Ministru Muncii a adăugat că, cel mai probabil, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri sau de vineri, ordonanţa va fi adoptată.

  • Premierul, despre programul de vaccinare: În cazul părinților care refuză, calea ar putea fi decăderea din drepturi
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni seară, că pe tema programului național de vaccinare s-au identificat mai multe probleme, conform Agerpres. Printre acestea se numără lipsa de implicare a unor medici și gradul scăzut de conștientizare în rândul populației asupra riscurilor nevaccinării. Șeful Guvernului a adăugat că în privința părinților care se dovedesc “îndărătnici” pe acest subiect, se caută soluții care să fie implementate în noua lege a vaccinării, una dintre cele luate în calcul fiind decăderea din drepturile părintești pentru cei care refuză vaccinarea.

  • Procurorii DNA au ridicat documente de la Secretariatul General al Guvernului 
Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins, luni seară, la Secretariatul General al Guvernului, de unde ar fi ridicat documente, au declarat pentru News.ro surse judiciare. Conform acestora, procurorii ar fi discutat cu mai mulţi angajaţi ai SGG şi ar fi ridicat mai multe acte.  De asemenea, mai multe persoane ar fi fost chemate la DNA, în perioada următoare. Aceleaşi surse au declarat că în acest dosar ar fi vizată o consilieră a şefului Secretariatului General al Guvernului, Mihai Busuioc, dar și alte persoane.

  • Guvernul ar putea înființa Fondul Suveran de Dezvoltare prin ordonanță de urgență, săptămâna aceasta
Guvernul ar putea adopta în ședința din această săptămână o ordonanță de urgență pentru înființarea controversatului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, potrivit unor surse din PSD, citate de Hotnews.ro. Executivul ar urma să adopte această ordonanță dacă Parlamentul se reunește în sesiune extraordinară. Premierul declarase, în urmă cu câteva zile, că proiectul va ajunge mai întâi în dezbatere în Parlament, întrucât este “un lucru mult prea important”. Proiectul a fost însă prezentat deja în primă lectură în Guvern și a fost trimis la Eurostat pentru un punct de vedere.

  • Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, despre declaraţia de patrimoniu: Analizăm cum să aducem banii din off-shore-uri 
Impozitul pe cifra de afaceri și contribuția de solidaritate nu vor fi aplicate pentru că nu aduc beneficii nici statului dar nici contribuabililor. De asemenea, conturile individuale de TVA vor crește gradul de conformare la 100%. Mai exact, statul va încasa în totalitate, pentru prima dată, TVA-ul declarat, susține ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, într-un interviu acordat revistei Capital. Potrivit ministrului, plata TVA într-un cont separat va aduce încasări suplimentare de zeci de miliarde de lei la bugetul de stat.

  • Președintele Iohannis a promulgat legea neconstituțională a lui Niculae Bădălău. Baronul numărul 2 în PSD și-a dat singur dreptul să preia șefia Curții de Conturi
Actul normativ prin care senatorul PSD Niculae Bădălău și-a dat singur dreptul să preia conducerea Curții de Conturi este, cel mai probabil, neconstituțional, scrie România Liberă, care publică un avertisment al Consiliului Legislativ. Este vorba despre decretul prin care se legiferează mai multe schimbări în actele normative privind funcționarea Curții de Conturi, una dintre acestea fiind aceea că sunt admise studiile de inginerie. Președintele a promulgat legea, mai susțin jurnaliștii, deși actul normative nu era verificat de Consiliul Legisșativ sau de Curtea Constituțională.

  • Circa 7 români din 10 nu îşi pot permite o vacanţă de o săptămână pe an
Românii stau cel mai prost din Europa în ceea ce priveşte mersul în vacanţe,  circa 7 persoane din 10 nu îşi permit să plece o săptămână pe an în vacanţă, arată datele institutului european de statistică Eurostat, analizate de Adevărul. La nivel european, numai unul din trei cetăţeni nu-şi permit acest lux, iar diferenţa nu ţine neapărat de numărul de copii al familiei. Suedia stă cel mai bine din punctul de vedere al cetăţenilor care îşi permit vacanţe. Mai puţin de unul din 10 suedezi sunt în situaţia de a nu putea pleca o săptămână pe an, urmaţi de luxemburghezi, danezi şi finlandezi. La polul opus stau România, cu cea mai mare proporţie a persoanelor care nu-şi permit o săptămână de vacanţă pe an (66,6%) şi Croaţia (62,8%), în timp ce bulgarii stau mai bine (56%).

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here