REVISTA PRESEI: Preşedintele a atacat la CCR legea celor 102 taxe eliminate

Traian Dobre
16 noiembrie 2016 4 min read
1. Preşedintele a atacat la CCR legea celor 102 taxe eliminate

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea care elimină 102 taxe nefiscale, conform unui comunicat oficial citat de Mediafax. Șeful statului argumentează că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală, și pe formă şi pe fond. De asemenea, este acuzată lipsa de predictibilitate şi coerenţă a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite”.

2. ASF: RCA-ul pentru căruțe, “o eroare materială” care va fi discutată

Autoritatea de Supraveghere Financiară a admis că anunțul Profit.ro referitor la introducerea RCA obligatorie la căruțe va fi lămurit prin normele de aplicare ale OUG nr. 54/2016. Este a doua eroare din legislația RCA, prima fiind legată de asigurarea mașinilor electrice. În România, proprietarii căruțelor sunt obligați să își înregistreze căruța la primăria comunei de care aparțin și, mai mult, plătesc și o taxă anuală pentru aceasta.

3. Studenții care au grijă de bătrâni sau meditează copii săraci vor primi 500 lei lunar de la Primăria Capitalei

Primaria Capitalei va acorda burse de 500 lei/lună studenților care vor avea grijă de bătrâni sau meditează copii din familiile defavorizate, conform unui proiect votat de Consiliul General al Municipiului București, publicat de Hotnews. Pentru a-i ajuta pe bătrâni, studenții trebuie să locuiască în gazdă la aceștia, să le facă unele cumpărături și să îi însoțească o dată pe săptămână la diverse activități.

De asemenea vor beneficia de aceste burse studenții care vor preda, de două ori pe săptămână, câte două ore, diferite materii, de la limbi străine până la informatica, unor copii ale căror familii nu au posibilitatea financiară de a le asigura copiilor o pregătire suplimentară.

4. Şeful Consiliului Fiscal: România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale înregistrate vreodată

România va avea, în 2017, cele mai mici venituri din taxe şi impozite de când există statistici de acest gen, de mai bine de 20 de ani, de 25,4% din PIB, mult sub media europeană de 40% din PIB, din cauza reducerilor de taxe şi impozite adoptate prin noul Cod fiscal, a declarat preşedintele Consiliului fiscal, Ionuţ Dumitru, citat de Economica.net. Potrivit oficialului, toate partidele politice promit, în special în perioadele electorale, reduceri masive de taxe şi impozite, iar contribuabilii îşi doresc aceste reduceri pentru că, din diverse motive, nu vor să le plătească. Dar un stat cu venituri foarte mici nu poate supravieţui, a subliniat preşedintele Consiliului fiscal, care anticipează că România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană, cu excepţia Irlandei.

5. Fiscul își face magazine online

Toată marfa confiscată de ANAF se va putea cumpăra, în circa două luni, online, transportul fiind asigurat contracost, a declarat Dragoș Doroș într-un interviu pentru Capital. Șeful Fiscului a spus că va fi un magazin virtual al ANAF la care vor avea acces toţi cei interesaţi. Doroș a mai anunțat că peste 7 milioane de documente vor putea fi completate şi depuse online de contribuabili, începând cu 2017. De asemenea, plata taxelor şi impozitelor se va putea face online, în circa o lună, prin portalul ghişeul.ro. ANAF va lansa până la sfârșitul anului o aplicație cu informaţii şi notificări care să vină în ajutorul contribuabililor.

6. De ce au protestat pensionarii în fața Guvernului

Zeci de pensionari au ieşit în stradă, în faţa Guvernului, şi au cerut ca pensiile să crească, scrie Cotidianul. Oamenii se plâng că se descurcă greu cu banii și au cerut, pe lângă mărirea pensiilor, majorarea numărului de medicamente compensate. Pensionarii l-au chemat să stea de vorbă pe premierul Dacian Cioloş, dar șeful Guvernului nu şi-a făcut apariţia.

7. Studiu: Femeile acceptă salarii mai mici cu 500 lei ca bărbații

Bărbații români cu vârste între 45 și 54 de ani au cele mai mari așteptări salariale atunci când vine vorba despre angajare, cu un cuantum net de 4.146 de lei pe lună, în timp ce femeile cu vârste între 55 și 65 de ani se mulțumesc cu un salariu lunar de 3.853 de lei, arată rezultatele unei cercetări de specialitate, citată de Agerpres.  În privința salariului minim net, studiul eJobs România arată că femeile ar accepta, dacă ar obține locul de muncă dorit, o remunerație de 2.311 lei/lună, cu peste 500 de lei mai puțin decât bărbații, care ar dori să câștige 2.880 de lei. 

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo