REVISTA PRESEI: Plenul comun al Parlamentului votează constituirea Comisiilor SRI şi SIE

Traian Dobre
16 ianuarie 2017 5 min read
1. Plenul comun al Parlamentului votează constituirea Comisiilor SRI şi SIE

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni, luni, la ora 16.00, pentru a se pronunţa prin vot asupra constituirii Comisiei de anchetă a rectificărilor bugetare din 2016, dar şi asupra constituirii a trei comisii comune - de control SRI, SIE şi a revoluţionarilor din 1989, anunță Mediafax. Constituirea Comisiei de anchetă parlamentară a fost solicitată în mod direct de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi priveşte "efectuarea unei anchete comune de către Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificate condiţiile în care s-a realizat rectificarea Bugetului de stat, din august şi noiembrie 2016, de către Guvernul României din acea perioadă". Plenul Parlamentului va încuviinţa efectuarea acestei anchete şi va da o decizie care cuprinde obiectul anchetei, scopul ei, mijloacele necesare şi termenul până la care raportul comisiilor urmează să fie prezentat plenului comun.

2. PNL propune facilități fiscale pentru producțiile cinematografice filmate în România

Președintele PNL, Raluca Turcan, va propune în Parlament un pachet de facilități fiscale pentru producțiile cinematografice filmate în România, după modelul utilizat în alte state europene, scrie Agerpres. Într-un comunicat transmis duminică, de Ziua Culturii Naționale, se precizează că PNL va promova cultura națională, care este și o sursă importantă de creștere economică, prin integrarea sa cu dezvoltarea regională și turismul.

3. Interviu Primarul Capitalei. Se vor achiziționa mașini destinate topirii zăpezii și pentru curățirea mecanizată a trotuarelor

Primăriile din București ar putea recurge la ridicarea mașinilor care pot împiedica curățarea zăpezii, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, într-un scurt interviu acordat HotNews.ro. Edilul a declarat că nu a dat nicio amendă primarilor de sector sau firmelor de salubrizare de la începutul acestui an, pentru felul în care s-a facut deszăpezirea. Referitor la dotările suplimentare pe care trebuie să le aibă operatorii de salubrizare din București, care au contract cu primăriile de sector, Firea a adăugat că se vor achiziționa mașini de topit zăpada, pluguri mai mici pentru accesul pe străzile secundare și mașini pentru curățarea trotuarelor, începând din acest an.

4. Piața RCA se scindează iar. Generali va anunța reduceri cu 60% ale comisioanelor, Asirom tocmai le-a crescut, City Insurance “mătură” piața

Generali Asigurări, una dintre firmele care au revenit puternic în piața RCA pe finalul anului trecut, va anunța, peste aproximativ două săptămâni, că va începe o analiză de amploare privind portofoliile aduse de partenerii din brokeraj, anunță în exclusivitate Profit.ro. Cu cât ponderea RCA este mai mare în totalul portofoliului adus de parteneri, cu atât intermediarul va încasa un comision mai mic, ce poate ajunge la doar 5% pentru asigurarea autovehiculelor, față de 12% din prima anuală, cât este în prezent. Noutatea în ceea ce privește mișcarea Generali vine, însă, din nivelul foarte mare al “penalizării” pe care asigurătorul italian  o va aplica.

5. CCR permite judecătorilor constatarea impreviziunii și echilibrarea contractului de credit

Motivația CCR la legea dării în plată prevede ca și contractelor încheiate în baza vechiului Cod civil să li se aplice condiția de impreviziune, scrie Economica.net. Judecătorul are dreptul să verifice condițiile de apariție ale impreviziunii și să le echilibreze cu condițiile din momentul apariției impreviziunii, ceea ce ar putea însemna la o adică și o conversie în lei cu un anume discount. Legea nr. 77/2016 a fost contestată cu 33 de excepții de neconstituționalitate la CCR, iar 4.000 de procese stau blocate pe rolul instanțelor de judecată în așteptarea acestei motivații a deciziei CCR. Avocații consultați precizează că această motivare instituie ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum în statul nostru de drept, permițând judecătorilor constatarea impreviziunii și îndreptarea condițiilor devenite oneroase într-un contract de credit bancar. Între timp, conform ziarului Bursa, aproximativ 50 de persoane care au credite în franci elvețieni au protestat, simbolic, cu pancarte și lumânări aprinse, în fața BNR, pentru cei doi ani care au trecut de la momentul explodării, în piața românească, a francului elvețian.

6. În 15 ianuarie începe perioada soldărilor de iarnă. Ce produse pot fi găsite la reduceri

Între datele de 15 ianuarie şi 15 aprilie din fiecare an, comercianţii care au notificat autorităţile pot să-şi lichideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel că practică reduceri substanţiale numite generic „soldări de iarnă”. Ziarul Financiar explică toate condițiile legale ale promoțiilor și reducerilor comercianților, adică se vor solda doar articole de iarnă (în special mănuşi, fulare, căciuli, paltoane, încălţăminte, dar şi echipament sportiv), și nu produse alimentare, electronice, produsele de menaj, băuturile sau dulciurile.

7. Lucian Croitoru: Deprecierea leului va stimula exporturile, dar ar adăuga şi presiuni inflaţioniste

Capital citează declarațiile consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, care spune că aprecierea dolarului în raport cu leul va stimula exporturile, ceea ce va influenţa pozitiv creşterea economică a României. Pe de altă parte, o depreciere a monedei naţionale ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piaţă şi ar adăuga şi presiuni inflaţioniste, conform oficialului. Comparativ cu leul, pe de o parte va stimula exporturile, ceea ce este un efect pozitiv pentru creşterea economică din România, dar, pe de altă parte, ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piaţă, prin depreciere vor tensiona bilanţurile şi o depreciere a leului în cazul nostru ar adăuga şi presiuni inflaţioniste.

8. Raport AEP: 3 milioane de lei, cheltuieli ilegale ale partidelor

Peste 3 milioane de lei nu au putut fi justificaţi de candidaţii de la alegerile locale, scrie Digi24.ro, care a analizat datele oficiale din raportul Autorităţii Electorale Permanente. Cele mai mari probleme le are fostul UNPR, pentru care întreaga finanţare de la alegerile locale nu a respectat legislaţia electorală. În campania pentru alegerile locale, cea mai mare sumă a fost cheltuită de PNL, peste 18 milioane de lei. Din aceşti bani, AEP nu a decontat 465.460 de lei, care ar fi fost cheltuiţi ilegal. PSD a cerut rambursarea a peste 14,6 milioane de lei, dar AEP a găsit nereguli în documente şi nu a fost de acord cu returnarea a 161.096 de lei.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo