1. Peste 16.000 de firme au fost blocate de Fisc

Activitatea a peste 16.000 de firme a fost blocată de inspectorii ANAF, pe motiv că societăţile ar putea face evaziune fiscală, anunță Digi24. Patronii firmelor au cerut să li se acorde un cod de TVA, dar au fost refuzaţi sau li s-a luat înapoi codul TVA deja obţinut. De precizat că fără acest cod, firmele nu pot deduce taxa pe valoare adăugată, deci ar trebui să-şi crească cheltuielile sau să înceteze activitatea. Până la 1 august, din cele peste 40 de mii de firme evaluate de ANAF, 16 mii au fost considerate riscante de inspectori. Patronii au reclamat încă de anul trecut că evaluarea făcută de Fisc NU este transparentă şi cer schimbarea procedurii.

2. Adio restaurante și terase în parcuri. Primăria Capitalei vrea renegocierea contractelor

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (ALPAB) nu va mai avea permisiunea să facă asocieri în urma cărora în parcuri să fie organizate activități comerciale, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Municipiului București. Agerpres scrie că toate asocierile pe care le are ALPAB cu societățile comerciale care au construit restaurante și terase în Parcul Herăstrău vor înceta. Edilul Capitalei a menționat că societățile comerciale existente vor trebui să intre în legalitate față de Primăria Generală.

3. ASF: Doar jumătate din dosarele de daune RCA primesc banii în termenul legal de 10 zile

La nivelul pieţei de asigurări, plăţile daunelor RCA au fost achitate în termenul legal de 10 zile pentru 51,16 % din dosare, durata medie de plată fiind de 19,33 zile/dosar, relevă un studiu al Autoritităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Mediafax.  Cel mai mare număr de dosare de daună neachitate a fost constatat pentru societatea City Insurance S.A., urmată de Asirom VIG SA, Generali România SA, și Omniasig VIG SA.

4. Atacurile cibernetice și cererile de răscumparare, în creștere. Care sunt companiile vizate și câți bani cer atacatorii?

Numărul de atacuri de tip ransomware și cererile de răscumparare sunt în creştere, iar corporațiile sunt din ce in ce mai vizate, arată o analiză a Symantec, publicată de Startupcafe.ro. Chiar dacă cele mai multe dintre grupările care se ocupă de acest gen de atacuri s-au axat pe campanii la scara largă și nediscriminatorii, câteva grupări au început să vizeze în mod special anumite organizații, în vederea paralizării complete a operațiunilor și obținerii unor sume mari de bani.

5. Guvernul va introduce noi taxe pentru cinema: Furnizorii de internet, inclusiv prin telefonie mobilă, obligați să verse 1% din încasările lunare

Furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin telefonia mobilă, vor fi obligați să verse 1% din încasările lunare la Fondul Cinematografic, prin care sunt subvenționate filmele românești. Profit.ro scrie că fondul va fi alimentat din nou și cu o cotă de 4% din profitul anual al organizatorilor de jocuri de noroc, contribuție anulată în 2009. Noile taxe vor fi introduse de Guvern, prin ordonanță de urgență.

6. Alarmă la TVA: încasările din iulie au scăzut cu 14% faţă de iulie 2015. Dacă ritmul continuă, vor fi tăiate cheltuielile pentru încadrarea în deficit

Surpriză negativă pentru Finanţe: scăderea încasărilor din TVA s-a accentuat în iulie 2016, până la 14%, după ce pe primul semestru fusese de doar 10%, conform datelor oficiale de la Ministerul de Finanțe, citate de Ziarul Financiar. În primele şapte luni din an, bugetul general consolidat a pierdut 4,3 miliarde de lei din soldul fondurilor nerambursabile primite de UE comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (un minus de 76%). În aceeaşi vreme pierderea de sume din veniturile din TVA este de 2,7 miliarde de lei (minus 10%).

7. Ce va face Whatsapp cu datele personale ale utilizatorilor?

Aplicaţia WhatsApp a început procesul de partajare a informaţiilor pe care le deţine despre utilizatorii săi cu reţeaua-mamă Facebook, scrie Capital, care citează  theverge.com. Astfel,  funcţia reţelei de socializare care caută automat prieteni pentru cei care au cont, va funcţiona şi mai bine de acum înainte, cu ajutorul datelor suplimentare transmise de serviciul de mesagerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here