1. O nouă taxă de timbru. Cea plătită va putea fi recuperată pe cale administrativă
Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, citat de Mediafax, a declarat că Guvernul lucrează la ”o nouă variantă de taxă de timbru”, după declararea ca ilegală a celei actuale. Curtea Europeană de Justiţie a declarat că taxa este ilegală, iar ca să îşi recupereze banii, oamenii trebuiau să dea statul în judecată. Oficialul de la guvern a anunțat că de acum înainte, cetățenii care vor să își ia banii înapoi vor avea o modalitate administrativă de a-i recupera.
2. Vicepremierul Dîncu: Zona penitenciarelor este Ev Mediu. Ce va face guvernul?
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că în închisorile din Europa, media detenției este de 7 luni, în timp ce în România depășește 7 ani, menționând că zona penitenciarelor la noi în țară este aproape „la nivelul Evului Mediu”. Guvernul va căuta atât soluții de renovare a unor penitenciare, cât și de construire a unora noi, cu ajutorul unor investitori, a mai spus vicepremierul, citat de Agerpres. De asemenea, ar trebui folosit mai mult sistemul de probațiune, alternativa la pedepsele cu închisoarea, care presupune supravegherea celor condamnați cu suspendare.
3. Codul Administrativ al României, în toamnă în Parlament. Care sunt cele 11 legi care vor fi modificate?
Guvernul lucrează la un proiect de Cod Administrativ care va modifica integral 11 legi care guvernează administrația centrală și locală, scrie Hotnews, care citează oficialii guvernului care au participat la Forul Administrației Publice Locale, care se desfășoară la Palatul Parlamentului. Prin completarea și modificarea celor 11 acte normative, se urmărește reducerea și simplificarea legislației, dar și eliminarea prevederilor contradictorii.
4. Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare
Un șofer de 34 de ani care conduce, în București, o Dacia Logan de 1,6 litri, trebuie să plătească minim 1.050 lei pentru asigurarea obligatorie, adică echivalentul a 230 euro, scrie Profit.ro. Este cel mai mare nivel de primă perceput vreodată în România, iar față de perioada similară a anului trecut, prețul a urcat, de la începutul acestui an, cu aproape 40%.
5. „Ghetoizarea României“. Moldova devine o zonă „specială“ ca să nu se prăbuşească complet
Regiunea Moldovei, alături de Valea Jiului şi Roşia Montană ar urma să devină zone speciale care să urmeze un program de „dezvoltare integrată“, a anunţat premierul Dacian Cioloş, scrie Zf.ro. Propunerea premierului pleacă de la observaţia că investiţiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în regiunile care deja sunt dezvoltate şi, dacă administraţia nu vine cu o abordare „integrată şi vizionară“ asupra dezvoltării teritoriale a României, riscăm ca în câţiva ani – chiar dacă la nivel macro vom avea o dezvoltare economică bună – aceasta să fie inechilibrat repartizată între diferitele regiuni ale ţării.
6. Ministrului Transporturilor i se pare că e normal ca biletul de tren să coste mai mult, deoarece călătoria cu trenul “e un lux”
Dan Costescu, ministrul Transporturilor, a declarat că situația drumurilor trebuie îmbunătățită urgent, iar românii trebuie să aleagă mijlocul de transport care li se potrivește cel mai bine, transportul cu trenul fiind „un lux”. Conform jurnaliștilor de la Business24.ro, declarațiile au fost făcute în contextul în care în weekendul care a trecut, au fost blocaje mari de circulație pe drumurile către litoral și către munte.
7. 95% dintre directorii de companii cred că politica noastră economică trebuie schimbată
Bursa prezintă un sondaj realizat de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) în rândul membrilor săi, care arată că 95% dintre liderii de business chestionaţi consideră că actuala politică economică a României trebuie schimbată, astfel încât să susţină un nivel ridicat de creştere în ţară. Sunt și vești bune, conform sondajului, 75% dintre intervievaţi susţin că România oferă condiţii bune şi numeroase oportunităţi de afaceri. Totodată, 75% dintre directorii de companii percep că slaba performanţă a politicii economice este cauzată de dezacordul dintre partidele politice şi de utilizarea fiscalităţii ca instrument politic.
8. La zece ani de când Romania a intrat în UE, Iohannis propune un proiect de țară post-aderare. Liderii politici îl susțin
Președintele Klaus Iohannis a susținut o foarte scurtă declarație de presă, luni seara, la Palatul Cotroceni, în care a spus că este nevoie de un proiect de țară post-aderare, la 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, scrie Ziare.com. Șeful statului a menționat că a avut consultări cu liderii partidelor, cu conducerea BNR și cu premierul, iar mesajul a fost legat de un nou proiect de țară, „pentru România viitorului în UE”, care să fie elaborat într-un grup de lucru care va funcționa la președinție.