1. O nouă facilitate fiscală pentru anumite PFA-uri este valabilă de la 1 ianuarie

Firmele cu activități în domeniu, în principal PFA-uri, își vor putea deduce, din acest an, cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, argumentul Guvernului, care a introdus această facilitate, fiind că sistemul de învățământ profesional și tehnic trebuie susținut și dezvoltat printr-un regim fiscal de deducere integrală a unor cheltuieli, atât la calculul impozitului pe profit, cât și al venitului net anual supus impozitului pe venit. Profit scrie că, în acest sens, de la 1 ianuarie sunt considerate mijloace fixe amortizabile și cele deținute și utilizate pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, precum și investițiile efectuate pentru acest tip de învățământ.

2. Lista miniştrilor, definitivată: 4 ministere revin ALDE, 8 femei în Cabinet

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni seară, că a definitivat lista miniştrilor noului Cabinet, care urmează să fie aprobată în CEX şi că opt dintre aceştia sunt femei, afirmând că ALDE va primi patru ministere. Conform Mediafax,  lista cabinetului condus de Sorin Grindeanu va fi finalizată în cursul zilei de marți, urmând să fie stabilite ce portofolii vor fi preluate de ALDE şi care vor fi cele patru noi ministere. Surse politice au declarat că la negocierile care au avut loc în prima zi a anului, PSD şi ALDE şi-au disputat Ministerul Afacerilor Externe, iar noile ministere vor fi: Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri şi Anteprenoriat, Ministerul Apelor, Ministerul Pădurilor.

3. Guvernul va adopta Legea prevenției în primul trimestru

Viitorul Guvern va adopta în primul trimestru din 2017 Legea prevenției, prin care nu se va mai putea impune o masură punitivă unei firme înainte de dispunerea unei “măsuri de prevenție”, prin care respectiva firmă să fie avertizată că procedează greșit. Hotnews citează declarațiile președintelui PSD, care a afirmat că “relația dintre stat si oamenii de afaceri trebuie schimbată complet”, în așa fel încât “statul să nu mai fie agresiv cu firmele”. În acest scop, în primul trimestru din acest an se va adopta Legea prevenției, astfel încât “nimeni să nu mai primească o măsură punitivă înainte să aibă o măsură de prevenție”.

4. 10 ANI ÎN UE. Trăim bine: Salariile românilor s-au dublat. Preţurile au crescut mult mai puţin

Câştigurile românilor s-au dublat în cei 10 ani de când am aderat la Uniunea Europeană, iar preţurile au crescut doar cu 41% în aceeaşi perioadă, conform unei analize a Economica.net. Câştigul mediu net pe economie cu care România intra în Uniunea Europeană era de 908 lei. Valoarea a fost înregistrată de Institutul Naţional de Statistică în noiembrie 2006, cu o lună înainte de aderare şi este mai relevantă decât câştigurile din decembrie care erau şi sunt şi azi influenţate de primele de Crăciun. Între timp, câştigul salarial mediu net a crescut la 2.094 lei (octombrie 2016). 

5. Biletele de tren se vor iefini din ianuarie, ca urmare a reducerii TVA

Biletele de tren se vor ieftini din ianuarie 2017 ca urmarea a reducerii TVA de la 20% la 19%, scrie Agerpres, care citează un comunicat CFR Călători. Ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal privind reducerea TVA de la 20%, la 19%, tarifele biletelor de tren vor fi ajustate corespunzător. Pentru anumite zone km, tarifele pot rămâne neschimbate, precizează reprezentanții companiei.

6. Studiu: Familiile angajaţilor cu salariul minim nu au avut un trai decent în niciun an după 1989

Din 1989 până în prezent, familiile care au câştigat doar salariul minim pe economie plus alocaţia copiilor n-au avut în niciun an un trai decent, fiind mereu la limita subzistenţei, arată un studiu al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, citat de Ziarul Financiar. Cercetătorii au luat în calcul o familie medie în care părinţii au câştigat doar salariul minim pe economie în fiecare din ultimii 27 de ani plus alocaţiile a doi copii aflaţi în întreţinerea acestora. Prima concluzie a fost că totalul acestor venituri a fost întotdeauna sub pragul de 100% din necesarul unui trai decent, definit ca un nivel de la care sunt acoperite toate cheltuielile pentru un coş minim de produse şi servicii îndestulătoare.

7. Angajaţii francezi pot ignora de acum emailurile de serviciu în afara programului de lucru

Angajaţii francezi pot ignora emailurile de serviciu, dacă sunt primite în afara programului de lucru, potrivit unei legi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, notează Capital. Legea privind ”dreptul de a fi deconectat” permite angajaţilor să ignore emailurile de serviciu în afara programului normal de lucru, fiind aplicată tuturor companiilor cu peste 50 de angajaţi, care trebuie să adopte coduri de conduită care să prevadă orele între care angajaţii pot trimite sau să răspundă la emailuri.

8. Risipă de decembrie – un român aruncă peste 16 kilograme de alimente

Un sfert din produsele cumpărate nici măcar nu sunt scoase din ambalaj și sunt aruncate la gunoi, conform datelor oficiale citate de Digi24.ro. Chiar şi românii cu venituri modeste cumpără în exces,  psihologii fiind de părere că e vorba despre o compensaţie pe care aceștia încearcă să şi-o ofere pentru lipsurile din timpul anului. Risipa alimentară este o situaţie paradoxală într-o ţară în care 1,5 milioane de români au salariul minim, iar 30% din populaţia ţării trăieşte cu lipsuri materiale.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here