1. Nu există raţiuni pentru ridicarea nivelului de alertă teroristă în România

Instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale au dat asigurări că în acest moment nu există raţiuni care să justifice ridicarea nivelului de alertă teroristă peste albastru-precaut, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul şedinţei CSAT, citat de agenția Mediafax. Şeful statului a precizat că în şedinţa CSAT a fost prezentată o evaluare a stării de securitate a României din perspectiva riscurilor şi ameninţărilor de natură teroristă și a multiplicării atentatelor în Europa.

2. Călin Popescu Tăriceanu le cere tuturor parlamentarilor să își dea demisia, ca să se facă alegerile mai devreme

Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, copreședinții ALDE, propun organizarea de alegeri anticipate, susținând că cele două variante oferite de Executiv pentru parlamentare – 4 sau 11 decembrie – nu sunt bune, pentru că este posibil ca participarea la urne să fie redusă. Conform Agerpres, cei doi politicieni susțin că dacă alegerile parlamentare ar fi pe 4 decembrie, oamenii vor fi plecați sau vor fi ocupați cu sărbătorile de atunci, 1 decembrie – Ziua Națională și 6 decembrie — Sf. Nicolae, o sărbătoare mare a creștinilor ortodocși. “Pe 11 decembrie există riscul să avem, nu știu, vreme dificilă, să avem zăpezi și atunci să nu avem participare masivă la vot”, a adăugat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a mai spus că cea mai bună soluție este să avem alegeri “în condiții decente” în octombrie, noiembrie, astfel încât participarea să fie cât mai numeroasă.

3. Ministerul Justiției a lansat proiectul pentru reducerea supraaglomerării penitenciarelor și îmbunătățirea condițiilor de detenție

Ministerul Justiției a lansat procesul de informare și consultare publică referitor la situația sistemului penitenciar din România, scrie Hotnews. Proiectul conține și măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea sustenabilă a supraaglomerării. Oficialii susțin în expunerea de motuve că vor să creeze, astfel, o platformă prin care societatea civil să își exprime punctele de vedere referitoare la condițiile de detenție din țara noastră.

4. Carpatica Asig intră în faliment. Anunțul ASF se dă miercuri

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va decide miercuri la prânz soarta societății de asigurări a milionarului sibian Ilie Carabulea. Aproape sigur, Carpatica Asig va urma calea falimentului, scrie Profit, care citează și un raport al Deloitte care arată că varianta lichidării presupune costuri cu 150 de milioane de lei mai mici decât continuarea stării de rezoluție. De altfel, sursele Profit.ro spun că raportul furnizat membrilor consiliului de către specialiștii sectorului asigurări din ASF recomandă falimentul.Potrivit estimărilor, Fondul de Garantare a Asiguraților ar urma să cheltuiască în jur de 650 de milioane de lei pentru despăgubirea clienților Carpatica Asig și a terților păgubiți de aceștia.

5. Care sunt primele spitale făcute în parteneriat public privat? Investiţii de 400 de mil. euro

Ministrul Sănătăţii a făcut declaraţii, într-un interviu acordat Capital, privind parteneriatul public privat pentru mai multe spitale din Capitală. El susține că aceste soluții ar însemna un plan de investiţii pe termen mediu, la care s-ar putea aloca un buget de peste un miliard de euro pentru următorii ani. Spitalele pentru aceste proiecte pilot ar putea fi, conform oficialului, Marie Curie şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare Dr. Prof. C.C. Iliescu. Ministrul a explicat că partenerul privat adduce finanțarea, iar actul medical rămâne în totalitate în sarcina statului.

6. Întreprinderile sociale pot lua 50.000-100.000 de euro de la UE

Companiile care prin activitatea lor contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunităţi (aşa-numitele întreprinderi sociale) pot primi un sprijin financiar între 50.000 şi 100.000 euro din fonduri europene, scrie Ziarul Financiar. Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică o linie de finanţare denumită „Solidar“, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman. Schema poate sprijini  200 de întreprinderi de economie socială care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacităţii, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, transfer de know-how și parteneriate.

7. Primarul Captalei s-a răzgândit – va cumpăra 500 de autobuze noi în Bucureşti

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a renunţat la ideea achiziţiei de autobuze second-hand în Bucureşti, anunță Economica.net, care citează dintr-un interviu al edilului. Astfel, primarul susține acum că va cumpăra 500 de autobuze noi pentru RATB, mai întâi 300 şi apoi 200, pentru că nu a găsit un producător care să livreze 200 de autobuze second-hand până la toamnă. RATB are acum în dotare 1.000 de autobuze Mercedes Citaro, cumpărate în timpul mandatului lui Adrian Videanu, dar noul primar susţine că doar o parte mai sunt funcţionale.

8. Sunt şoferii tineri principala sursă a problemelor din trafic?

Vor adrenalină, le place să conducă agresiv şi cred că nu li se poate întâmpla nimic. E descrierea pe care psihologii o fac tinerilor şoferi din România. Iar atunci când nu provoacă accidente grave, sunt motivul pentru care mii de oameni stau în coloană cu orele, din cauza carambolurilor. Potrivit specialiştilor care au întocmit un studiu al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră citat de Digi24, acest comportament este tipic bărbaţilor, pentru că ei au nevoie de întrecere, să arate că sunt cei mai buni. Conform datelor, 88% dintre bărbaţii de 18-25 de ani şi 70% dintre bărbaţii de 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o maşină bună şi peste 65% dintre bărbaţii de 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat şi că depăşesc fără să stea pe gânduri coloane de maşini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here